maritbet girişmaritbet
Yeni ekonomik program konut kredilerini nasıl etkiler?

Yeni ekonomik program konut kredilerini nasıl etkiler?

Dün açıklanan yeni ekonomik programda bankacılık sektörü ve kredilere ilişkin bir çok açıklama yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün gerçekleşen yeni ekonomik program açıklamasında bankacılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak bankaların sermaye artırımı, kamu bankalarının likiditesi, sorunlu kredilerin sektöre yansıması ve yeniden yapılandırma kredileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Albayrak, Sermaye güçlendirme stratejisi kapsamında kamu bankalarına toplam 28 milyar lira DİBS verilmesi ve sermaye yeterliliği ile likiditesinin artırılacağını belirtti. Ayrıca bazı sorunlu kredilerin bankaların ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredileceğini bilirtti. Tahsili gecikmiş alacakların da takipte olduğunu ve bankacılık sektörü için risk teşkil etmediğini ifade etti. 

Albayrak'ın açıklamasında direkt olarak konut kredisi faiz oranlarına ilişkin bir açıklama gelmese de en uygun konut kredisi faiz oranlarını sunan kamu bankalarının sermaye yeterliliğinin güçlendirilmesi ve likiditesinin artırılması vurgusu geldi. Son haftalarda arış eğilimine giren konut kredisi faiz oranları karşısında kamu bankalarının da olası bir faiz artışına gitmesinden tedirgin olan tüketici için olumlu bir haber olarak görülebilir. 

Son haftalarda özel bankaların konut kredisi faiz oranlarında artış yapması ile kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki faiz makası açılmaya başlamıştı. Uzmanlara göre kamu bankalarına yapılan sermaye desteği ile Ziraat Bankası ve HalkBank'ın düşük konut kredisi faiz oranları ile piyasayı desteklemesi bekleniyor. 

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum Nedir?

Bankaların konut kredisi ortalaması güncel olarak %1.9 seviyesinde. En düşük tabela konut kredisi faiz oranı Ziraat Bankasının uyguladığı %1.28 düzeyinde. Banka gayrimenkulü konut satışlarında ise HalkBank ve VakıfBank kampanyalı %0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. Özel bankaların konut kredisi faiz oranları ise %1.54 ile %2.58 aralığında seyrediyor. 

Konut Kredisi Hesaplama 

KrediPazari.com'un hesaplama motorundan alınan konut kredisi hesaplama verilerine göre %1.28 faiz oranı üzerinden 150.000 TL tutarda 10 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri 2.450 TL oluyor. Söz konusu krediye vade sonunda yapılan toplam ödeme ise 294.400 TL' ye denk geliyor. 

Aynı şartlarda konut kredisi için kampanyalı oran olan %0.98 üzerinden konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemeler 2.100 TL, to3plam geri ödeme ise 255.700 TL' ye karşılık geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz