maritbet girişmaritbet
Vatandaşın gözde kredisi hangisi?

Vatandaşın gözde kredisi hangisi?

Türkiye'nin önde gelen bankalarının üst düzey yöneticileri Bugün gazetesi için en çok tercih edilen ürünlerini anlattı:

 

 

HABER: Selma ŞENOL / İSTANBUL

Acil ihtiyaçları için finansman ihtiyacı duyanların imdadına bankalar bireysel kredilerle koşuyor. Rekabet ortamında birbirinden farklı ürünler sunulurken, tüketici ise tercihini en kısa sürede yanıt alabileceği, masrafı az, faizi düşük kredilerden yana kullanıyor.

Bankalar eylülde okulların açılmasıyla yeniden hareketlenen kredi pazarında birbirinden farklı ürünlerle müşteri kapma yarışı veriyor. Bu ürünler içinde ise en fazla ilgiyi masrafı az ve-veya sonucu hızlı gerçekleşen ürünler çekiyor. Bazıları başvuruları 30 saniyede yanıtlayan, bazılarında ise başvuru için cep telefonundan bir mesaj atmanın yeterli olduğu, kimi masrafsız, kimi yüzde 0.49 gibi oldukça düşük faiz oranına sahip bu ürünler, kredi kartlarının yerini tutarak tüketicinin gözdesi oldu. Türkiye'nin önde gelen bankalarının üst düzey yöneticileri Bugün gazetesi için en çok tercih edilen ürünlerini anlattı:

Nakit başvurulara cevap 30 saniyede

Fortis Bank Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem:

"Sıfır Masraflı Mortgage ve Yeniden Finansman Mortgage en çok tercih edilen ürünler. Nakit kredilerde ise 'Acil Kredi', 'Borç Transfer Nakit Kredi' ve  'Masrafsız Nakit Kredi' ürünlerimiz en fazla kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Sıfır Masraflı Mortgage, eve yapacağı masraflar dışında, kullandığı kredi için fazladan masraf  yapmak istemeyenler için ideal. Üründen yararlananlar dosya masrafı,  ekspertiz ücreti, komisyon ya da ipotek ücreti ödemeden hayallerindeki eve, 120 aya varan uzun vadeler ve  uygun faizlerle sahip olabiliyor. Nakit Kredi ürünlerimiz arasında yer alan Acil Kredi'de ise internetten yapılan nakit kredi başvurularına 30 saniye içinde cevap veriyoruz."

Konut sayesinde uzun vadeli ilişki kuruyoruz

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge:

"Bireysel kredilerin tümünde iddialıyız. İhtiyaç kredisi karlılık içinde tabana yaygın çok sayıda müşteriye ulaşmamızı sağlarken, konut kredisi de gelir düzeyi yüksek müşteriler ile uzun vadeli bankacılık ilişkisi kurmamızı sağlıyor. Diğer yandan her biri sektörde bir ilk olan Cepkredi, webkredi, smskredi, atm kredi gibi uygulamalarla müşterilerimize şubeye gitmeden kredi başvurusu yapma ve hızlı cevap alma imkanı tanıyoruz."

0,41'den başlayan uygun faizler

Yapı KrediBankası Bireysel Bankacılık Pazarlama Direktörü Mehmet Cemalcılar

"Bireysel İhtiyaç kredilerinde müşteriye nakit olarak ödeme yapıldığı için, müşterilerimiz dönemsel olarak değişen farklı ihtiyaçlarını bu sayede kolayca karşılayabiliyor. En uygun faiz oranımız aylık yüzde 0,41'den başlıyor, en uzun vademiz 36 ay. Bunlara ek olarak müşterilerimiz dilerlerse faizsiz peşin komisyonlu veya masrafsız bireysel ihtiyaç kredilerini de kullanabiliyorlar. Ayrıca Bankamız Maaş müşterileri ve tüm kamu çalışanlarına özel yüzde 0,80'den başlayan faiz ve 80 TL den başlayan dosya masrafları ile özel kampanyalar sunuyor. Haziran 2010 itibari ile toplam tüketici kredilerinde pazar payımız yüzde 8'dir. Hazırladığımız yeni ürünlerle  yıl sonuna kadar pazar payımızı daha da yükseltmeyi hedefliyoruz."

Cebimde kredi revaçta

Denizbank Bireysel Bankacılık Grup Müdürü Mehmet Kırca:

"Tüketiciler özellikle hızlı ve kolay başvuru yapabilecekleri kanalları tercih ediyor. Banka olarak sunduğumuz "Cebimde Kredi" tüketiciye tek bir sms ile kolayca başvuru imkanı getirmektedir. Örneğin çeşitli ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere paraya ihtiyacınız var ve televizyonun karşısındasınız. Cep telefonunuzdan tek bir kısa mesaj göndererek başvuruda bulunabiliyor ve başvuru sonucunuzu 5 dakika içerisinde cep telefonunuza gelen SMS ile öğrenebiliyorsunuz. DenizBank müşterilerinin de başvuru için en çok tercih ettiği kanal tek bir sms ile kredi başvurusu imkanı sunan "Cebimde Kredi " olmaktadır."

Tüketici tam destek istedi

Garanti BankasıBireysel Bankacılık Pazarlama Koordinatörü Didem Dinçer Başer:

"Mayıs ayında müşterilerimizin destek kredisi ilgili farklı ihtiyaçlarına çözümler ve cazip kampanyalar sunan Tam Destek hizmetlerimizi hayata geçirdik. Mortgage ve destek kredileri geçtiğimiz yıllarda en fazla çıkışı yakalayan bireysel kredi ürünleri oldu. Destek kredilerindeki bu artışın sebeplerinden biri bireysel kredinin kredi kartına göre daha uzun vadeyle taksitlendirme imkanı ve faiz avantajı sunması. Destek kredisinde vade 36 aya hatta bordrolu müşterilerimiz için 60 aya kadar çıkabiliyor"

Türkiye Bankalar Birliği'nin Temmuz-Eylül 2010 dönemine ilişkin raporuna göre, Türk bankacılık sisteminde şube sayısı 9 ayda 311 adet artarak 9 bin 338'e ulaştı. Şube sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 149 adet, özel sermayeli mevduat bankalarında 136 adet, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 26 adet artarken, kalkınma ve yatırım bankalarında ise değişmedi. İstihdam da yıl sonuna göre 5 bin kişi arttı.

Türkiye'de halen faaliyet gösteren banka sayısı 49. Mevduat bankalarında banka başına ortalama şube sayısı 290 olurken, bu rakam kamusal sermayeli mevduat bankalarında 893, özel sermayeli mevduat bankalarında 411, yabancı sermayeli bankalarda ise 123.

Türkiye'de ilk kez site yönetimini kredilendirdik

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, banka olarak en iddialı oldukları ürünlerin EKOkredi, Yüksek Öğrenim Kredisi ve Kooperatiften Konut Kredisi olduğunu belirtirken, enerji tasarruflu yatırımların finansmanı için sundukları EKOkrediyi tüketicilerin 4 ay ertelemeli veya üç ayda bir ödemeli olarak kullanabildiklerini açıkladı. Özciğer ayrıca İZODER'in teknik danışmanlığında sundukları EKOkredi yalıtım kredisini 12 ay vadede herhangi bir komisyon almadan ve sıfır faizli olarak sunduklarını açıkladı.

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Özciğer, banka olarak bu kredi ile Türkiye'de ilk kez bireysel başvuruların yanında apartman ve site yönetimlerini de kredilendiren bir yapı oluşturduklarına dikkat çektib Özciğer şunları söyledi:

"Enerjisinin çoğunu dışarıdan ithal eden bir ülke olduğumuz için, enerji tasarrufuna yönelik yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Yüksek Öğrenim Kredisi, üniversite ve yüksek okul öğrencilerinin, öğrenim süreleri boyunca ihtiyaç duyacakları okul ücretleri ve diğer eğitim giderlerinin karşılanması amacıyla kullanılabilen eğitim kredisi türüdür. 15 yıla kadar vade seçeneklerinin bulunduğu bu kredide, öğrenci, mezun olduktan sonra kredi ödemelerini kendisi de yapabiliyor. "Kooperatiften Konut Kredisi" ürünümüz ise, Bankamızın kooperatiflere, inşaatlarını tamamlamalarına yönelik olarak sunduğu bir kredi olmakla beraber, inşaat tamamlama, hızlandırma ya da dekorasyon giderlerini karşılamaya da yardımcı olmaktadır."

Uzun vadeyi seçen zorlanmaz

Kredi kullanacaklara tavsiyelerde de bulunan Özciğer, tüoketicilerin kredi kullanırken gelir oranlarıyla ödeyecekleri taksit tutarlarının ve diğer ödemelerinin dengesini iyi oluşturmaları gerektiğini söyledi. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Özciğer "Tüketiciler ödemelerini uzun vade seçenekleri yardımıyla zorlanmadan yapabilirler. Kredilerin yıllık maliyet oranları tablosuna bakarak en uygun krediyi seçebilirler" dedi.

Üç ücretliden biri son bir yılda kredi kullandı

Enuygun.com'un analizine göre, Türkiye'de son bir yılda ücretli çalışan her üç kişiden biri bankalardan "taksitli tüketici kredisi" kullandı. Aynı dönemde kredi kullanan kişilerin üçte ikisi lise ve altı eğitimli. Yüzde 42'si ise ayda en fazla 1.000 TL kazanıyor. Haziran 2009 ve Haziran 2010 arasında bankalardan yaklaşık olarak 6,7 milyon kişi ihtiyaç kredisi, 435 bin kişi konut kredisi, 190 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı. Aynı dönemde kişi başı kullanılan ortalama kredi miktarı ihtiyaç kredilerinde 7.400 TL, konut kredilerinde 66.300 TL, taşıt kredilerinde ise 34.000 TL olarak gerçekleşti.  Ekonomist Betül Sungurlu, düşük gelir grubunda kredi kullanımının daha yaygın olduğunu söyledi. Sungurlu "Sayı ve kredi miktarı olarak maaşlı çalışan kesim önemli bir büyüklüğe sahip. Düşük gelir grubunda kredi kullanımı daha yaygın. Enuygun.com üzerinden yapılan kredi başvurularına baktığımızda ise bu kişilerin büyük çoğunluğu fiyata çok daha duyarlı ve kredi almadan önce mutlaka karşılaştırma yapıyor" dedi.

Önce ihtiyaç sonra konut

Türkiye Bankalar Birliği (TBB)  verilerine göre, yılın ilk 9 ayında ihtiyaç kredilerindeki artış yüzde 30, konut kredilerindeki artış yüzde 22 seviyesinde gerçekleşti. Kredilerdeki hızlı büyümeye rağmen sorunlu kredi oranı yüzde 3,5 seviyesinde kalırken, tüketiciler kredi kartı yerine ihtiyaç kredisine yüklendi. Sözkonusu dönemde kredi kartlarındaki artış oranı yüzde 15'de kaldı.

TBB yetkilileri, mevcut verilerin tüketicilerin krediye yöneldiğini doğruladığını belirtirken, bu eğilimin ana nedeninin tüketici kredilerinin daha uzun vadeli ve düşük faizli olması olduğunu söyledi. TBB'ye göre, uzun vadeli tercihlerde tüketici kredisi daha ekonomik. Ayrıca bankalar farklı ihtiyaçlar için farklı borç verme ve ödeme planları sunuyor. Yetkililer, müşterinin bankadan kredi kullanırken kendi ihtiyaçlarına uygun finansal aracı seçmesinin yerinde olacağını belirterek "Uzun vadeli ihtiyaçları, tüketici kredileri yoluyla karşılamak daha doğru olur. Ancak kredi kullanmadan önce düzenli bir gelirin olup olmadığına bakmalı" dedi.

Bireysel krediler içinde en büyük grup 57 milyar lira ile tüketici kredileri oldu. Konut kredileri 52 milyar lira seviyesinde bulunurken, kredi kartları 41 milyar lira seviyesinde, taşıt kredileri de 4,4 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Bugün kredi alan 2011'de ödüyor

Finansbank'tan ihtiyaç kredisi alanlar ödemeye 2011'de başlıyor. Finansbank, müşterilerinin tüm taleplerini dikkate alarak hazırladığı yeni ihtiyaç kredisi kampanyasıyla başvuru ve kredi kullanma kolaylığının yanı sıra yüzde 0,59'dan başlayan faiz oranlarından yararlanma ve 3 ay taksit erteleme imkanı sunuyor. Kredi kullanmak isteyenler, başvurularını SMS ile diledikleri yerden geçekleştirebilirken, kredilerini aynı gün içerisinde istedikleri şubeden kefilsiz olarak alabiliyor. Hızlı başvuru için müşterilerin T.C. kimlik numaralarını 5030'a göndermeleri yeterli.

  • Etiketler:

Yorum Yaz