maritbet girişmaritbet
Sıfır ve ikinci elde en uygun konut kredisi faizi ne oldu?

Sıfır ve ikinci elde en uygun konut kredisi faizi ne oldu?

Bankaların kampanyalarının artması ile sıfır ve ikinci el konuta sunulan faiz oranları değişti.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından sonra konut kredisi faizleri hızla geriledi. Kamu bankalarının öncülük ettiği indirimlerle yüzde 1'in altına inen faiz oranları konut satışlarını rekor düzeyde arttırdı.

2019 yılında yurt genelinde ikinci el konut satışları 837.047 olurken sıfır konut satışı 511.682'de kaldı. İkinci el konuta talebin artması ve sıfır konutların fiyatlardan ötürü ikinci planda kalması üzerine kamu bankaları harekete geçti. 

Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım ile Vakıf Katılım bankaları Ocak ayından itibaren sıfır konutları ekonomiye kazandırmak için daha cazip faiz oranları sunmaya başladı.Destek sonrasında sıfır konut için faiz oranları yüzde 0.79'a düştü. Güncel olarak en düşük konut kredisi faizi bu oranda sunuluyor. Kamu bankaları ikinci el satışlarında ise yüzde 0.94 faizle kredi kullandırıyor. 

Faizlerin inmesi ile yılın ilk iki ayında sıfır konut satışları artsada halen ikinci el konut daha fazla talep ediliyor. İkinci el konut için en uygun faiz oranları sürekli değişse de sonra aylarda genelde yüzde 0.87 - yüzde 0.90 bandında yer aldı. Güncel olarak ikinci el konutta en düşük oranı Türkiye Finans Katılım Bankası yüzde 0.93 olarak sunuyor. Söz konusu oran sadece 5 yıl vadeye kadar geçerli. 15 yıl vadeye dek en düşük faiz yüzde 0.94 ile yine kamu bankalarında yer alıyor. 

Geçtiğimiz hafta coronavirus önlemleri kapsamında konut kredisi peşinatları yüzde 20'den yüzde 10'a düşürüldü. Söz konusu hamlenin fiyatları yüksek olan sıfır konutlardaki peşinat miktarınının azalmasını sağlayarak talebi arttırması bekleniyor. 

500.000 TL değerde bir konut için 100.000 TL peşinat ödeyerek bankalardan en fazla 400.000 TL kredi kullanılabiliyorken karar sonrasında aynı konut için bankalardan 450.000 TL kredi kullanılıp sadece 50.000 TL peşinatla alınabiliyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 400.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede en düşük aylık taksit miktarı 5.200 TL oluyor. İlgili krediye vade sonunda toplam 220.000 TL faiz ödemesi yapılıyor. 10 yıl sonunda bankaya yapılan toplam anapara ve faiz ödemesi masraflar hariç 620.000 TL'ye denk geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz