maritbet girişmaritbet
Şekerbank'tan 30 yıla varan vadeli tek konut kredisi

Şekerbank'tan 30 yıla varan vadeli tek konut kredisi

Şekerbank, iştiraki Şeker Finans ile Türkiye’de konut kredilerinde önemli bir yeniliğe imza atıyor ve 30 yıl vadeli konut kredisi ile çok düşük taksitli, kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunuyor.

Şekerbank, Türkiye'de kurulan ilk konut finansmanı şirketi olan iştiraki Şeker Finans ile yurtdışındaki uzun vadeli konut kredilerine benzer ve Türkiye'de tek olacak bir uygulamaya imza atıyor. Banka, içinde Şeker Finans'ın temin ettiği 200 milyon USD tutarında OPIC (Overseas Private Investment Corporation) kaynağının da bulunduğu bir portföy ile 30 yıla varan vadede konut kredisi sunuyor.

Vade özelliğinden dolayı düşük taksitli, kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunan kredi sayesinde, geliri, normal konut kredisi taksit ödemesine yeterli olmayanlar da ev sahibi olma imkanına kavuşacak. Sadece ikamet amaçlı konutlara verilecek kredinin maksimum tutarı ise 450 bin TL olacak.

Meriç Uluşahin: “Ömür boyu kirada mı oturacağım? diyenleri, ev sahibi yapacağız.”

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, konuyla ilgili yapılan basın toplantısında yaptığı konuşmada, bir yıla yakın bir süredir bu proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Türkiye'de konut sektöründe 30 yıla varan tek vade seçeneği sayesinde, özellikle orta ve altı gelire sahip tüketicilerin ev sahibi olma hayalleri gerçeğe dönüşecek. ‘Hiç kendi evim olmayacak mı?', ‘Ömür boyu kirada mı oturacağım?' diyenleri ev sahibi yapacağız” dedi.

“Piyasayı derinleştirmek istiyoruz.”

Ülkemizde konut kredisi kullanım oranının AB ülkelerine oranla oldukça düşük seviyede olduğunu belirten Meriç Uluşahin, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye'deki toplam konut kredisi hacminin GSYH'ye oranı %5'ler civarında iken bu oran AB ülkelerinde %50'ler civarında gerçekleşiyor. Bu farkın başlıca nedeni ise alım gücü zayıflığı nedeniyle talebe dönüşemeyen potansiyelin, mevcut ürün arzı ile örtüşememesi. Biz, 30 yıl vadeli bu ürün ile gerçek ihtiyaç sahiplerinin alım gücünü artırıp, potansiyelin ortaya çıkmasını sağlayarak, piyasayı derinleştirmek istiyoruz. İştirakimiz Şeker Finans'ın bu alandaki bilgi birikimi ve uzmanlığı ile Şekerbank'ın Türkiye'deki yaygın ağını birleştirerek, konut finansmanı sisteminin ülkemizde sağlam temeller üzerinde yükselmesinde öncü bir rol almayı hedefliyoruz.” 

Bahadır Teker: “Önümüzdeki dönemde Türkiye'de konut kredileri 3-4 katına çıkacak”

Kredinin özellikleri ve Türkiye'deki konut piyasasına ilişkin bilgi veren Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker ise toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de konut kredilerinin önümüzdeki dönemde 3-4 katına çıkabileceğini belirtti.  Ülkemizdeki konut kredilerinde vadenin 30 yıla çıkması ile birlikte taksit tutarlarının makul seviyelere inebileceğini, orta ve orta-alt gelir grubundaki tüketicilerin konut sahibi olmalarının kolaylaşacağını söyleyen Bahadır Teker,  sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün ülkemizde konut kredilerinde maksimum vade 10-15 yılla sınırlı olduğu için, orta ve orta-altı gelir segmentindeki tüketiciler, taksit tutarlarının gelirlerine oranla yüksek kalmasından dolayı konut kredisi kullanamamaktadır. Türkiye gelişmekte olan bir ülke olduğundan, yaşam kalitesindeki artış ve belli yaşam standartlarının herkes için ulaşılabilir olması anlamında hızlı bir değişim sürecindeyiz.

İşte bu açıdan, 30 yıla varan vadede sunduğumuz konut kredisi, sektördeki mevcut ödeme koşulları ile kaynak temin edemeyen kitle için, daha nitelikli konutlarda yaşamak adına bir fırsat sunacaktır.”

200 milyon USD tutarında konut finansmanına özel “OPIC kaynağı”

30 yıla varan vadeli konut kredisinin finansmanında yabancı bir kaynağı da kullandıklarını belirten Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, sözlerini şöyle sürdürdü: “200 milyon USD tutarında konut finansmanına özel OPIC (Overseas Private Investment Corporation) kaynağını bu ürün için kullanacağız. Bu kaynağın, hem vadesi hem de sadece konut finansmanına yönelik olması açısından Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtmek isterim.”

“70.000 TL'lik kredinin aylık taksiti 681 TL”

Toplantıda yaptığı konuşmada, 30 yıl vadede, 70.000 TL'lik bir konut kredisinin ödeme planı ile örnek veren Bahadır Teker şöyle konuştu: “Türkiye'de kullanılan konut kredilerinin büyük kısmının evin satış değerinin ortalama %50'si oranında olduğu düşünüldüğünde, 140.000-150.000TL değerindeki bir konut için 70.000TL konut kredisi talep eden bir tüketicinin, makul bir taksit tutarı için mutlaka 20 yıl ve üzeri vadeyi tercih etmesi gerekecektir. 30 yıl vadeyi tercih ettiğinde bu tüketici, güncel oranlar ile 681 TL ile kira öder gibi kendi evinin taksitlerini ödeyebilecektir. Aksi halde gelirleri, taksitleri ödemeye yetmeyecektir ya da çok zorlanarak ödemeye çalışacaktır.”

Şekerbank şubeleri aracılığı ile Şeker Finans tarafından verilecek “30 yıla varan vadeli konut kredisi” nin 3 farklı türü bulunuyor:

1.      Kiraya Son Konut Kredisi: 30 yıl vadeli, konut edinme veya refinansman amacıyla kullanılan            kredi türüdür.

2.      Taksit Azaltan Konut Kredisi:30 yıl vadeli, müşterilerden ek komisyon alınarak, taksit tutarlarının düşürüldüğü, taksit ödeme kolaylığı sağlayan, konut edinme veya refinansman amacıyla kullandırılan konut kredisi türüdür.

3.      Tadilat Kredisi:20 yıl vadeli, sahibi olunan konutun tadilatı amacıyla kullanılan konut kredisi türüdür.

30 yıla varan vadeli konut kredisi için başvurular Türkiye genelindeki 266 Şekerbank şubesinden ve sekerfinans.com.tr'den ve 444 33 77 no'lu hattan yapılabilecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz