maritbet girişmaritbet
‘Rakamlar krizden çıkışa işaret ediyor’

‘Rakamlar krizden çıkışa işaret ediyor’

ING Bank Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, 2010 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek konut satış rakamlarının krizden çıkış ve olumlu beklentilere işaret ettiğini söyledi

 
Kaynak: Sabah Emlak
 

ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, TUİK'in verilerine göre 2010'un ilk yarısında 176 bin 127 adet konutun el değiştirdiğini belirterek, “2010 ilk çeyrekte 80 bin 857 ve ikinci çeyrekte 90 bin 270 olan satış rakamları karşılaştırıldığında krizden çıkış ve olumlu etkilerin yüzde 5.14 lük artış ile rakamlara yansıdığını görüyoruz” dedi. Şirin, 2010 ikinci çeyrek verilerine göre, GSYH'daki yüzde10.3'lük reel büyümeye yüzde 1.15 ile en büyük katkıyı yapan sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu hatırlattı. Türkiye genelinde ocak-haziran döneminde geçen yıl 303 bin 604 konut satılırken, bu sayının bu yıl 176 bin 127 bine gerilediğine değinen Şirin, “Yılın ilk altı ayındaki konut satış miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41.98 azaldı. Ancak bu azalış ile ilgili, 2009 Ağustos'a kadar geçerli olan sürede tapu alım satım harçlarının binde 15 yerine binde 5 olarak uygulanmasının geçmişten gelen alım satım işlemlerinin (veraset vb... işlemler) bu dönemde gerçekleştiği unutulmamalıdır” dedi.
 
“Mevcut faiz oranları son derece cazip”
Sektörde yaşanan yoğun rekabet nedeni ile mevcut faiz hadlerinin son derece cazip seviyelerde olduğunu kaydeden Şirin, “Şu aşamada faiz oranlarında genel bir artış trendi olduğunu söylemek için biraz erken, ülke ekonomimizdeki gelişmeleri izlememizde fayda var. 2011 yılı ikinci çeyrek dahilinde faiz oranlarında yatay seyir izlenmesi muhtemeldir” değerlendirmesini yaptı.
 
ING Bank'ın bugüne kadar 100 bin kişiyi ev sahibi yaptığını belirten Şirin, yılbaşından itibaren yaklaşık 800 milyon TL kredi kullandırdıklarını 2010 sonu itibarı ile ortalama 20 bin kişiyi ev sahibi yapmayı planladıklarını anlattı.
 
ING Mortgage Barometre nabız tutuyor
Her ay gerçekleştirdikleri ING Mortgage Barometre ve araştırma şirketleriyle birlikte yürütülen çalışmalarla emlak piyasasının ve tüketicilerin nabzını tuttuklarına değinen Şirin, “ING'nin ‘Mortgage Barometre' araştırması, ev sahibi olmak isteyenlerin en büyük ihtiyacının düşük taksit ödeyerek konut kredisi kullanmak olduğunu ortaya koyuyor. “ING Mortgage Barometre” araştırmasına katılan tüketicilerin, satın almayı arzu ettikleri konutların fiyatı 95-100 bin TL ve bu evi alırken tercih ettikleri ortalama aylık konut kredisi taksidi 866 ila 970 TL arasında değişiyor. Bu ihtiyaç ve beklentiden yola çıkan ING mortgage uzmanları, tüketicilerin 5 yıllık vadede, düşük aylık taksitler ödeyerek ev sahibi olmalarını sağlayacak “ING Her Keseye Mortgage” ürününü geliştirdi” diye konuştu.
 
 
“Şirin, ING Her Keseye Mortgage ile müşterilerine 10 yıl vadeli eşit taksitli bir kredinin taksit tutarlarının da çok çok altında taksit ödeyerek, 5 yıl vadeli bir kredi ile ev sahibi olabilme fırsatı sunduklarını vurguladı. Şirin, “Bu ürüne özel ödeme planının son taksidinde toplu bir ödeme yer almakta olup, müşterilerimiz isterlerse her yıl kredinin yüzde 20'sine kadar olan tutarı, yüzde 2 erken kapama ücreti olmaksızın ara ödeme yaparak, son taksitteki toplu tutarı düşürebiliyorlar. Hiç ara ödeme yapmayan müşterilerimize de talep etmeleri halinde, son taksitteki toplu tutarı masrafsız olarak, o dönemdeki güncel faiz oranları ile yeniden kredilendirme imkanı sunuyoruz” dedi. Ürünü bir örnekle açıklayan Şirin, “75 bin TL kredi alındığında aylık 727 TL ödeyerek ev sahibi olunabiliyor. 20 bin TL ara ödeme herhangi bir erken kapama ücreti alınmıyor” dedi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz