maritbet girişmaritbet
Özel bankaların konut kredisi destekleri artacak mı?

Özel bankaların konut kredisi destekleri artacak mı?

Coronavirüs sonrasında kredi yapılandırma, kredi erteleme ve faizlerde geri kalan özel bankaların konut kredisi destekleri artacak mı?

Coronavirus salgının ekonomik etkilerini azaltmak için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankaların beraber devreye aldığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında kamu bankaları başta olmak üzere birçok banka kredi borçlarını yapılandırma ve kredi erteleme fırsatının yanında ihtiyacı olan tüketicilere uygun koşullarla yeni finansmanlar kullandırmaya başladı. 

Kamu bankalarının öncülük ettiği destek kapsamında Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank bireysel müşterilerinin konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi borçlarını altı aya kadar erteliyor. Ayrıca bankalar erteleme faizini kredi vadesinin geri kalanına yayarak ödeme kolaylığı sunuyor. Söz konusu kampanya kapsamında en çok etkilenen sektörlerin ticari kredileri için 12 aya kadar kredi erteleme uygulanıyor. 

Ayrıca HalkBank bünyesinde esnaflara özel olarak uygun ödeme koşullarıyla 25.000 TL kredi ve 25.000 TL kredi kartı desteği sunuluyor. Yoğun talep gören kredi desteğine başvuruların 290.000 bulduğunu, bunun 164.000'iniyle ilgili sürecin tamamlandığını, 4 milyar 100 milyon liraya yakın kaynak tahsisi yaptı. Destekler kapsamında üç kamu bankasının ticari ve kurumsal işletmelerin yaklaşık 21 milyar liralık borcunu erteledi.

Söz konusu kampanya kapsamında birçok özel bankada destekte bulunacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sürecin takipçisi olduklarını ve özel bankalarında taahhüt ettikleri desteklere başlamalarını beklediklerini ifade etmişti. 

Özel bankalardan Akbank, DenizBank, Garanti BBVA, HalkBank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, ŞekerBank, Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve Yapı Kredi Bankası ekonomik destek paketleri dahilinde müşterilerinin kredilerini en az üç aya kadar ertelediğini açıklamıştı. 

Özel bankalara tüketici derneklerinden, esnaf ve sanayi odaları ve birliklerinden son günlerde kredi erteleme finansman kolaylığı sağlamadıkları yönünde pek çok tepki gelmişti. Ayrıca bankalar tüketici tarafında  da konut kredisi erteleme faizlerinin çok yüksek olması ve tüm erteleme faizinin ertelemenin bittiği ayda toplu olarak tahsil edilmesi açısından tepki göstermişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada 800.000'e yakın vatandaşın 41 milyar lirayı bulan konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve kredi kartı borcunun talepleri üzerine kamu bankaları tarafından ertelendiğini belirterek özel bankaların bu süreçte oldukça geri kaldığını belirtti. 

Erdoğan ‘‘Kamu olarak tüm sektörleri desteklemek için tüm imkanlarımızı seferber ederken, maalesef özel bankalar bu süreçte hiç de iyi bir imtihan vermiyorlar. Ülkemizin ve milletimizin içinden geçtiği bu zor dönemde, özel bankaların da üzerlerine düşenleri yapmasını bekliyoruz." diye konuştu. 

Açıklamaların ardından özel bankaların konut kredisi ürünlerinde ve konut kredisi erteleme işlemlerinde bir iyileştirme olup olmayacağı merak edilmeye başlandı. 

Güncel olarak konut kredisinde en düşük faiz oranı kamu bankalarının sıfır konuta uyguladığı yüzde 0.79 seviyesinde. İkinci el konut için de 10 yıl vadede en uygun yine kamu bankalarının sunduğu y üzde0.94 olurken 5 yıla kadar taleplerde Türkiye Finansbank yüzde 0.93 oran sunuyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 200.000 TL tutarda konut kredisinin 10 yıl vadede en uygun aylık taksitleri yaklaşık 2.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi de 310.000 TL'ye denk geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz