maritbet girişmaritbet
Özel bankalar konut kredisi faiz indirimlerine hız verdi

Özel bankalar konut kredisi faiz indirimlerine hız verdi

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmesi ile hızlanan faiz indirim trendi özel bankaların da faiz indirimleri ile hız kazandı

Merkez Bankası'nın Temmuz sonunda repo faiz oranlarını indirmesinin ardından maliyetleri azalan bankalar faiz indirimlerine hız verdi. Kamu bankaları ise konut kredisi için büyük bir indirime imza atarak Ağustos başından itibaren faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürdü.

Özel bankalar yaklaşık bir aydır arka arkaya konut kredisi faiz oranlarında indirimler gerçekleştirse de kamu bankalarının seviyesini yakalayamadı. 

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta aldığı kararla bankaların zorunlu karşılık oranı ve zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamalarında değişikliğe gitti. Karar bankaların zorunlu karşılık oranlarının belirlenmesine kredi büyümesi şartı getirdi. Karar sonrası kredi kullandırımı yoğun olan bankalar kredi oranları düşük olan bankalara göre çok daha düşük faizle likiditeye erişebilecek. 

Söz konusu durum uluslararası piyasalarda birçok ekonomist ve uzman tarafından haksız rekabet oluşturduğu ve bankalara dayatma uyguladığı gerekçesiyle eleştirilse de karar uygulanmaya başladı. 

Karar sonrası yüksek mevduat faizi verip kredi kullandırımı düşük olan bankalar zorunlu karşılıklar tarafından zorlanmaya başladı. Kredi kullandırımı artırıp  zorunlu karşılık faizlerini düşürmek isteyen özel bankalar arka arkaya konut kredisi faizlerinde sert indirimler gerçekleştirmeye başladı. 

Karar ardından Garanti BBVA, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, ING, Akbank, Anadolubank, Türkiye Finans Katılım Bankası konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. İlerleyen günlerde kredi kullandırım rekabetinin artması ve diğer bankalarla beraber tüm özel bankaların kredi faiz oranlarını daha da düşürmesi bekleniyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması 28 Ağustos itibariyle yüzde 1.68'e geriledi. En düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyası kapsamında uygulanan yüzde 0.99 faiz oranı olurken, özel bankalar da ise bu seviye dün itibariyle yüzde 1.29'a düştü. 

Konut kredisi hesaplama 

28 Ağustos itibariyle en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 15 yıl vadede aylık taksitleri 1.200 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise yaklaşık 215.000 TL' ye denk geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz