maritbet girişmaritbet
Merkez faiz artırmadı konut kredi faizleri yerinde saydı

Merkez faiz artırmadı konut kredi faizleri yerinde saydı

Bu ay da Merkez Bankası’ndan faiz artırımı gelmeyince bankacılık sektörü de krediler için planladıkları faiz artırım sürecini

Kaynak: Esra Sahici/Hürriyet Emlak


YÜZDE 1.20'LER BEKLENİYORDU
Yeni yılla birlikte piyasalarda Merkez Bankası'nın yılın ikinci yarısında düşük faiz politikasına son vereceği ve kademeli olarak faiz artırımına gideceği beklentisi hakimdi. Merkez Bankası'ndan gelen sinyaller de bu yöndeydi. Bu nedenle bankacılık sektörü maliyet hesapları yaparak Merkez Bankası'nın faiz artırımı ve yurtdışı borçlanma maliyetleri de dahil olmak üzere yıl sonuna kadar faizlerin yüzde 1.20-1.30 seviyelerine yükseleceği tahminleri yapıyordu.
 
MERKEZ YİNE BEKLEMEDİ
Ancak Mayıs'ta Merkez Bankası faizlerde bir değişikliğe gitmeyerek gecelik borçlanma faizi yüzde 6.5 seviyesinde tuttu, referans olarak bundan sonra haftalık repo ihale faiz oranının baz alınacağını ve bu oranında yüzde 7 olarak belirlendiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından piyasalarda Merkez Bankası'ndan faiz artırım beklentileri azaldı. Bu ay da Merkez Bankası'ndan faiz artırımı gelmeyince bankacılık sektörü de krediler için planladıkları faiz artırım sürecini rafa kaldırdı.
 
TÜKETİCİYE YARADI
Bu gelişme tüketicilere yaradı. Kredi faizleri yüzde 1 ve altı seviyelerde tüketiciye sunulurken, konut fiyatlarında da artış olmaması avantajı ikiye katladı. Bankacılar bu dönemde cazip fiyat ve düşük maliyetli faizle ev almanın mümkün olduğunu savunarak “Merkez Bankası'nın faiz artırım süreciyle birlikte konut kredilerinde de yükselişler gündeme gelecek. Bu nedenle hala yüzde 1 seviyelerinde olan konut kredisi avantaj sunuyor” yorumunu sürdürüyor.
 
 
Konut kredileri 49 milyar TL'ye dayandı
BANKALARIN kredi faizlerinde hâlâ düşük seviyeleri korumaları kredi talebini de artırıyor. Merkez Bankası verilerine göre bankalardaki tüketici kredileri ve kredi kartı tutarı 4 Haziran tarihinde 140 milyar 970 milyon lira oldu. Bunun 103 milyar 483 milyon lirası tüketici kredilerinden, 38 milyar 412,8 milyon lirası da bireysel kredi kartlarından oluştu. Merkez Bankası verilerine göre, 11 Haziran tarihinde konut kredileri 48 milyar 415,8 milyon lira, taşıt kredileri 4 milyar 103,3 milyon lira, diğer krediler 50 milyar 963,9 milyon lira oldu. Tüketici kredilerinin 37,4 milyar lirası kamu bankaları, 45,2 milyar lirası özel bankalar ve 20,8 milyar lirası da yabancı bankaları içeriyor. TL cinsinden bireysel kredi kartları tutarının 15 milyar 514,2 milyon lirası taksitli, 22 milyar 845,2 milyon lirası taksitsiz kredi kartından oluştu.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz