maritbet girişmaritbet
Krediyle ev alırken hakkınızı da bilin yükümlülüklerinizi de...

Krediyle ev alırken hakkınızı da bilin yükümlülüklerinizi de...

Kredi ile ev almak artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu iş yasalarla belirlenmiştir, kuralları açıktır. Bu nedenle hakları, sorumlulukları ve yükümlülükleri iyi bilmek, titiz davranmak gerekmektedir


 



Kaynak: Nüsa UĞUR/Sabah Emlak
Harita ve Kadastro Mühendisi, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve İ.Ü. Öğretim Görevlisi
 
 
 
 
Nesim Günaltay -Sarıyer/İstanbul
Yıllardır biriktirdiğimiz bir peşinat ile konut sahibi olmaya karar verdik.
Bankaların konut kredileriyle ilgili yaptığımız araştırmada kafamıza takılan bazı sualler var. Alacağımız kredi ile ilgili sözleşmede nelere dikkat etmeliyiz?
Bu soru çok önemli çünkü daha sonra dert yanmamak, ağlamamak için kredi meselesini çok ciddiye almalıyız.
Bu nedenle de banka kredi işlemlerinde önünüze konan sözleşmeyi çok iyi okumalı, dikkatle değerlendirmelisiniz.

Bildiğiniz gibi halk arasında Mortgage olarak bilinen "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" a göre konut finansmanı kuruluşları, yani bankalar, tüketicilere sözleşme öncesinde kredi işlemleri ile ilgili Sözleşme Öncesi Bilgi Formunu vermek zorundadırlar.
Bu form tüketiciye teklif ettikleri kredi sözleşmesinin koşullarını içermektedir. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir. Sözleşme Öncesi Bilgi Formunun tüketiciye verilmesini takip eden bir iş günü geçmeden imzalanan sözleşme geçersizdir. Bu yüzden unutmayın, mutlaka bu bilgi formunun tarafınıza verilmesi gerekir.
Konut finansman sözleşmeleri tüketici işlemi kabul edildiğinden, tüketici lehine diğer haklar konut tüketicileri tarafından da kullanılabilecektir. Bankalar bu konuda çok dikkatli ve titiz davranmaktadırlar.
Bütün işlemler tamamlandıktan sonra sizin banka ile yapacağınız sözleşmeye gelelim şimdi. "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun" a göre sözleşmelerin mutlaka yazılı olması ve bir suretinin tüketiciye verilmesi zorunludur.
Şimdi sözleşmelerde yasa gereği olması gereken hususlara şöyle bir göz atalım:
a) Kredi tutarı
b) Kredi sözleşmeleri için üzerine ipotek tesis edilen konuta ilişkin belgeler,
c) Yıllık faiz oranı ve yıllık maliyet oranı
d) Toplam borç tutarının anapara, faiz ve diğer giderler itibarıyla dağılımı
e) Faiz oranındaki değişmenin hesaplanma yöntemi
f) Geri ödeme, ödeme tarihleri, belirlenen ödeme tarihinin resmi tatile gelmesi durumunda ödemelerin ne zaman yapılacağı, ilk ve son ödeme tarihleri
h) İstenecek teminatlar, gecikme faiz oranı, borçlunun temerrüde düşmesinin sonuçları
i) Kredi geri ödemelerinin vadesinden önce yapılması halinde, erken ödeme ücreti öngörülmekte ise bu ödemenin hesaplanmasına ilişkin esaslar,
j) Kredinin yabancı para birimi cinsinden belirlenmesi durumunda hangi tarihteki kurun dikkate alınacağı k) Konutta kıymet takdiri yapılmasını gerektirebilecek haller ve kıymet takdirinin kimler tarafından yapılabileceği
l) Konuta ilişkin sigorta bilgileri.
Gündüz Torunoğlu-Etlik/Ankara İkamet ettiğimiz apartmanda hizmetleri dışarıdan almaya karar verdik.
Kapıcı dairesi ise boş durmakta.
Bu daireyi kiraya vermek istiyoruz yönetim olarak ama bazı komşular "yasa dışı" diyerek karşı çıkıyor. Ne yapmalıyız? Kapıcı daireleri ortak alanlardandır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak yerlerin sahibi tüm bağımsız bölüm malikleridir.
Bu gibi yerlerde yapılacak tasarruflarda apartman yönetimleri tek başlarına karar alamazlar. Apartman sakinlerinin oy çokluğu da yeterli değildir, oy birliği gerekmektedir. Buna göre bağımsız bölüm maliklerinin yapılacak bu tasarrufa "oy birliğiyle" onay vermesiyle kapıcı dairesinin kiraya verilmesi mümkün olabilir.
 
 
 

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz