maritbet girişmaritbet
Kredi kullanırken zarara girmeyin!

Kredi kullanırken zarara girmeyin!

İşte konut kredisinde zarara girmemek için dikkat edilmesi gereken 10 husus

‘Daha az harcayın, daha az borçlanın' uyarılarının yapıldığı bir dönemde, ev sahibi olmak isteyen kiracıların kredi kullanırken daha da dikkatli olması gerekiyor. İşte kredi kullanırken en sık yapılan 10 hata...
Küresel kriz nedeniyle ‘Daha az harcayın, daha az borçlanın' uyarıları yapılsa da, kiradan kurtulmaya çalışanların uygun ev ve uygun finansman arayışı bu dönemde de sürüyor.Özellikle banka kredisi ile ev alacak olanların bugünlerde iki kat daha dikkatli olması gerekiyor.

Döviz riski daha az

Dövizle borçlanmanın yasaklanması nedeniyle dövizli kredi riskinin son dönemde azaldığına dikkat çeken uzmanlar, yine de bu tür dalgalı dönemlerde kredi kullanıcıları için bazı riskli alanlar oluşabileceğine işaret etti.

Kredibilite zarar görmesin

Konut kredisi Danışmanlık Hizmetleri kurucu ortağıOnur Tekinturhan, tüketicilerin hemuygun maliyetlerle kredi alabilmesi hemde kendi kredibilitesine zarar gelmemesi için bazı kritik noktalara dikkat etmesini önerdi.

Her bankaya TC nosu vermeyin

Tekinturhan, bankaların kimlik numaranızı kullanarak geçmiş kredi ve borç ödemelerinizi araştırdığını hatırlatırken “Kimlik numaranızı çok sayıda bankaya ayrı ayrı vermek çok sayıda bağımsız kredi talebinin oluşmasına ve dolayısıyla bankaların gözünde kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir” uyarısında bulundu. Tekinturhan, kredinin yıllıkmaliyet oranı, ekspertiz değeri, sigorta ve ek primler gibi noktalara dikkat edilmesini önerdi.

Kredi kullanacakların dikkat etmesi gereken 10 husus:

1-Alacağınız konutu bulmadan banka başvurusu için zaman harcamayın; fiyatlar haftalık olarak güncellendiği için ilerlemeye hazır olduğunuz gün itibariyle size en uygun bankayı belirlemek daha avantajlıdır.

2-Düzenli çalıştığınız bankanın önerileriyle yetinmeyin, oranlar bankadan bankaya farklılık gösterir.

3-Kredide sadece faiz oranına değil, ödenen komisyon, masrafları ve sigortaları da içeren yıllık maliyet oranına dikkat edin.

4-Kimlik numaranızı çok sayıda bankaya ayrı ayrı vermek çok sayıda bağımsız kredi talebinin oluşmasına ve dolayısıyla bankaların gözünde kredi skorunuzun düşmesine sebep olabilir.

5-Uzun vadeli kredi her zaman en uygun çözüm değildir; uzayan vade aylık taksiti düşürür ama faiz yükünü ve toplam maliyeti yükseltir. Taksiti bütçenize uygun bir seviyeye çekerken toplam faiz tutarını minimumda tutan en uygun vadeyi belirleyin.

6-Kredi hesabında konutun alım fiyatı değil, bağımsız değerleme şirketlerince tesbit edilecek ekspertiz değeri kullanılır. Ekspertiz raporunu bankadan isteyebilirsiniz.

7-Konut kredilerinde DASK ve konut sigortaları zorunludur. Bankanın talep edebileceği hayat veya ferdi kaza sigortaları zorunlu değildir, ancak ileride başınıza birşey gelirse ailenizi kredi yükünden korur.

8-Kredi değerlendirmesinde düzenli gelirinizin belgeleyebildiğiniz kısmı baz alınır; hesaplanan taksitin belgelenen geliriniz içindeki payı yüzde 50'den küçük olmalıdır.

9-İleride beklediğiniz ek prim veya dönemsel gelirlerinize bağlı olarak ara ödemeler planlıyorsanız bunları en baştan bankaya belirtin ve hesaba katılmasını sağlayın.

10-Kredi sözleşmesini imzalamadan bankanın size Bilgi Formu sunması gerekir. En az 1 gün inceleme hakkınız olan formda kredi ile ilgili tüm masraflar belirtilmiştir.

Tüketici bu kez rahat

Tüketicilere, dövize endeksli kredileri yasaklayan 2009 yılında alınan karar işe yaradı. Dövize endeksli kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 5'ten 1'e geriledi. Artık her 100 TL'lik kredinin 1 TL'si döviz cinsinden. Geçmiş yıllardan kalan döviz kredisi tutarı ise 1,55 milyar TL tutarında. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu “Geçmiş dövizli kredisi devam edenler doların 1.80'e gelmesiyle yeni bir zararla karşılaştı ama 2009'daki düzenleme sorunun yayılmasını engelledi” diye konuştu.

Kaynak: Bugün/ Selma Şenol

  • Etiketler:

Yorum Yaz