maritbet girişmaritbet
Kredi kullananların ortalama geliri 3.000 TL

Kredi kullananların ortalama geliri 3.000 TL

Konut kredilerinin en çok ilk kez ev sahibi olacaklar tarafından ilgi gördüğünün vurgulandığı analizde, bu kredi türüne talep gösterenler arasında evlilerin bekarlara, erkeklerin de kadınlara oranının daha yüksek olduğu belirtiliyor

Enuygun.com tarafından örnekleme yöntemiyle hayata geçirilen analizde,  50.000 kişi mercek altına alındı. Verilere göre bu gruptaki kişilerin yüzde 38'nin aylık geliri 0-2.000 TL arasında, yüzde 28'nin aylık geliri ise 2.000-3.000 TL arasında bulunuyor. Aylık geliri 3.000-5.000 TL arasında olanlar, bu grubun yüzde 23'ünü oluştururken, geliri 5.000 TL'nin üzerindeki kişiler ise geriye kalan yüzde 11'lik kesimi temsil ediyor. Verilere göre konut kredisine başvuran her üç kişiden ikisinin aylık geliri en fazla 3.000 TL'ye ulaşıyor.

Enuygun.com'un analizine göre, yüzde 70 ile en çok ilk kez ev sahibi olacaklar tarafından ilgi gören konut kredileri, ev sahipleri tarafından da ilgi görmüyor değil. Ancak konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenlerin yarısının henüz kendilerine ait bir aracı dahi bulunmadığını belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Verilerin de belirgin bir şekilde ortaya koyduğu üzere konut kredileri, kira ödemekten kurtulmaya çalışan, gelir seviyesi konut kredisi taksitlerini karşılamaya sınırda yeten kişiler tarafından rağbet görüyor. Kredilerde yavaşlama hedeflenirken özellikle bu kredi türüne duyulan ihtiyacı ve bunun sebeplerini göz ardı etmemek gerekir. Talep, zaten çoğunlukla konut kredisi olmadan ev sahibi olamayacaklar tarafından gerçekleşiyor. Yatırım amaçlı ev almak için konut kredisine başvurma oranı oldukça az” dedi.

Konut kredilerine ilgi gösteren grubun başını, yaşı 30-40 arasında olan kişiler çekiyor. Yüzde 44'lük kesimi temsil eden bu yaş aralığından sonra, yüzde 30 ile 20-30 yaş arası kişiler geliyor.

Verilere göre konut kredisine başvuran her dört kişiden üçünün yaşı 20 ile 40 arasında değişiyor. www.enuygun.com aracılığıyla bankalara iletilen konut kredisi talebinin yüzde 82'si evlilere, yüzde 18'i bekarlara ait. Benzer şekilde talebin yüzde 83'ü erkekler, yüzde 17'si kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kredi türüne talep gösterenlerin yüzde 76'sı lise ve üstü eğitim seviyesine sahip.

Konut kredisi arayışındaki yüksek öğrenime sahip kişiler yüzde 37'lik grubu temsil ediyor. Diğer kredi türleriyle kıyaslandığında konut kredisine başvuranların eğitim düzeyi de daha yüksek çıkıyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz