maritbet girişmaritbet
Kredi komisyonları 10 yılda 23 milyar TL’yi buldu!

Kredi komisyonları 10 yılda 23 milyar TL’yi buldu!

Enuygun.com’un analizine göre, 2002 yılı başından 2012 yılı ikinci yarısına kadar olan sürede bankacılık sektörünün kredilerden aldığı ücret ve komisyonlar 23 milyar TL’ye ulaştı

 

Enuygun.com'un analizine göre, nakdi ve gayrinakdi olmak üzere, bankaların kredilerden aldığı ücret ve komisyonlar 2012 yılının ilk yarısında 2.1 milyar TL'ye ulaştı. Bu rakamın yüzde 60'ı nakdi kredilerden, yüzde 40'ı ise gayrinakdi kredilerden alınan komisyonlardan oluşuyor. 2002 yılı başından 2012'nin ikinci yarısına kadar geçen sürede ise sektörün toplam kredilerden aldığı ücret ve komisyonlar 23 milyar TL'ye ulaştı.
 
2011'de yıllık bankacılık sektör kârının 19,8 milyar TL, 2012'nin ilk yarısında ise 11,5 milyar TL olduğunu hatırlatan Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Son dönemde Yargıtay kararı nedeni ile bankaların her türlü krediden aldığı ücret ve komisyonları 10 yıl geriye dönük olarak ödemesi gerektiği konuşuluyor. Tüketiciler hepsini geri almak için başvuruda bulunurlarsa, bankalardan talep edecekleri toplam tutar sektörün yıllık kâr rakamına yaklaşıyor” dedi.
 
Son 10 yılda sadece bankalardan kullanılan tüketici kredilerinin 60 milyon adet olduğunu kaydeden Sungurlu, “Bunun yaklaşık 55 milyonu ihtiyaç kredisi ile diğer krediler iken, kalanını konut kredisi ve taşıt kredileri oluşturuyor. Konu çok fazla kişiyi ilgilendirdiği için, www.enuygun.com üzerinden kredi masrafı iadesi ile ilgili çok sayıda soru alıyoruz. Başvuranların bir kısmı bankalardan iade alabildiğini, bir kısmı ise geri çevrildiğini belirtiyor. Konunun bankalar tarafından açıklığa kavuşturulmasının hem tüketicilerin yararına olacağını, hem de hakem heyetlerinin ve bankaların iş kayıplarını önlemeye yardımcı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
 
Bankaların gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle ücret almalarının yadırganmaması gerektiğini de ekleyen Sungurlu, “Asıl tartışılması gereken konunun uygulamalar arasındaki farklılıklar olduğunu düşünüyoruz. Hakkını arayan parasını geri alıyor, aramayan alamıyor gibi bir durum yaratıldı. Örneğin, kredi masraflarının hangi şartlarda iadesinin yapıldığının daha açık ifade edilmesi gerekir” dedi.
 
“İşlem masraflarının kaldırılması kredi faizlerini yükseltebilir”
 
Öte yandan, kredi masraflarının ya da diğer bankacılık işlem masraflarının tümden kaldırılmasının da çözüm olarak görmediklerini belirten Sungurlu, “Banka, aylık kredi faizini bir miktar artırarak almadığı masrafı faiz olarak tahsil edebilir. Şu anda da masrafsız diye pazarlanan ama toplam maliyeti masraflı krediden farkı olmayan krediler var. Doğru karşılaştırma yapmak gerçekten önemli. Masraf ödenmeyen bir kredinin maliyeti, masraflı bir başka krediye göre daha fazla bile olabiliyor. Müşteri başına kâr marjı üst sınırı düzenlemesi getirmek bankacılıktaki masraflarla ilgili soruna daha gerçekçi bir çözüm olabilir ama bunun denetimi için de ciddi bir altyapı yatırımı gerekir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi
  • 12.12.2018 18:11

3,15 milyar TL’lik konut kredisi alacağı menkul kıymetleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye Sermaye Piyasaları Birilği'nin ...

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor
  • 09.04.2012 10:43

Paşa Karadeniz sektördeki gelişmeleri değerlendiriyor

Karden İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Karadeniz, inşaat sektörünü ve konut k ...

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!
  • 03.07.2021 16:43

Çetin Altay, Cihangir'den Bahçeşehir'e taşındı!

Ünlü oyuncu Çetin Altay, uzun yıllar yaşadığı Cihangir bölgesinden Bahçeşehir'e ...

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!
  • 19.04.2021 09:15

Türkiye'nin Otomobili TOGG'a bir ödül daha!

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu. ...

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi
  • 19.03.2021 16:15

Bakan Kasapoğlu, Bitlis 8 Ağustos Stadı'nı inceledi

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bitlis'te önemli spor yatırıml ...