maritbet girişmaritbet
Kredi ile konut almanın tam zamanı!

Kredi ile konut almanın tam zamanı!

Bu filmi bir kere de 2005–2006 yıllarında görmüştük. "Yangından mal kaçırılır gibi" konut satışları vardı. O zaman bu eğilimi zamanında anlayamamıştım

 Kaynak: Ertuğ Yaşar / Referans

Pazar sabahı keyifle gazete okumaya başladım; ama ne mümkün!
Bir kere cuma akşamı Alman ulusal futbol takımı bizi 3-0 yenmiş; hem de gollerden birini (bizim için hâlâ tartışmalı bir seçimle Alman ulusal takımında oynayan) Mesut Özil atmış. Her yorumcu yanlış kararları nedeniyle Hiddink'e çakıyor! Yani spor sayfalarından hayır yok.
Peki ya ekonomi sayfaları?
Bulursan okursun... Hemen bütün gazetelerde gayrimenkul (aslında konut) projeleri ilanları nedeniyle nerede ise okunacak ekonomi haberi kalmamış! Zaten bu durum anayasa halkoylamasından sonra hemen hep böyleydi. Artık üşenip saymadım; ama sanırım Hürriyet gazetesinde en az 20 adet konut projesi ilanı vardı.
Bu filmi bir kere de 2005–2006 yıllarında görmüştük. "Yangından mal kaçırılır gibi" konut satışları vardı. O zaman bu eğilimi zamanında anlayamamıştım. Geçici bir heves ya da çok da dikkate alınmayacak bir olgu olarak değerlendirmiştim. Altında yatan asıl temel ekonomik etmenleri görememiştim (büyüyen ekonomi; geliri hızla artan bir A ve B sınıfı tüketici; makul düzeye gerileyen uzun dönemli konut kredisi faizleri; kaliteli konuta olan talep)...
Ama sanırım olaya şimdi biraz daha farklı bakıyorum. Zaten 13 Eylül günü (yani anayasa halkoylamasından bir gün sonra) yayımlanan kısa yorumumda da bu konuya değinmişim:
"... Borsanın yükselmesi gibi, kısa dönemde faizlerde de düşüş beklemeliyiz. Kısa dönemde özellikle konut kredilerinde yaşanacak bir düşüşle birlikte, gayrimenkul satışlarında küçük çaplı bir patlama beklemek doğru olur."
İşte bizim 13 Eylül'de işaretini verdiğimiz gayrimenkul (konut) satışlarındaki patlama, aradan daha bir ay geçmeden gerçekleşti.
Şu anda elimizde veriler yok. Ama birkaç hafta sonra bankalarca kullandırılan kredi rakamları açıklanacak. O zaman artan konut kredisi tutarından eylül ve ekim aylarından nasıl bir konut satışı patlaması yaşadığımızı daha iyi göreceğiz.
 
Bazen okuyucular, bazen de akraba ve arkadaşlar, işte belki bizim kafamız bu işlere biraz daha iyi basıyordur diye, ara sıra görüşümüzü sorarlar: Acaba şimdi konut alma zamanı mıdır?
Sanırım bu soruya en kolay bu dönemde yanıt verebileceğim.
Evet TAM zamanıdır. Kısa ve net. Ve nokta.
Açıkçası benim şu günlerde yatırıma yönlendirmeyi düşündüğüm bir birikimim yok. Ama eğer olsaydı mutlaka bir konut satın alırdım. Bunu da sadece yatırım için yapardım. Çünkü politik gerginlik ve halk oylaması nedeniyle son altı aydır neredeyse duran konut işi, hemen halkoylamasının ardından hızla açıldı. Yani proje yapan müteahhitler satışa açlar; satış yapmak için nazlanmadıkları gibi birçok mali seçeneği de önünüze sunuyorlar.
Öte yandan konut kredisi faizleri de olabileceği en düşük noktalardan birinde. Aylık yüzde 0,80'lere konut kredisi bulunabiliyor. Bazı projelerde ise projeyi yapan firmanın desteklemesi sayesinde bu kredi daha da aşağı düşebiliyor.
Bizce bu nokta faizlerin gelebileceği en düşük noktalardan biridir. Üç ile altı ay arasında, yani ekonomik büyüme iyice hız kazanınca ve genel seçimler nedeniyle hükümet, popülist harcama gazına basınca, Merkez Bankası da artış eğilimine giren enflasyonu dizginlemek için faizleri arttıracaktır. O nedenle de hem yatırım hem de gerçekten oturmak için konut satın almanın şimdi tam zamanıdır.
Ancak konut satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları da ne olur unutmayalım: Eğer kendimiz oturmak için konut satın alacaksak, şu anki gereksinimlerimize ya da şartlarımıza göre değil de en az beş yıl sonraki durumumuza göre bir konut satın almaya çalışalım.
Yok eğer yatırım için konut satın alacaksak, kira gelirinden daha çok satış değer artışına oynayalım ve bunu hedefleyelim.
Bu nedenle de bilinen ve güvenilir (projeyi bitirebilecek) bir müteahhidin, boyutu görece küçük (200 - 300 konutu geçmesin), tamamen yeni başlamış (hatta topraktan) ve kısa dönemde (en fazla 18 ay) teslim edilecek bir projesine yatırım yapalım. Büyük projeler ilk başta çekici gelse de satılacak daire sayısı çok olduğu için, kısa dönemde değer artışı yaşanması zordur. Bu nedenle yatırım amacı ile konut alacaksak, büyük projelerden bir parça uzak durabiliriz.
Sonuçta kısaca ve net yazalım: Evet şimdi krediyle konut almanın tam zamanıdır.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz