maritbet girişmaritbet
Kredi ile ev alacaklar acele edin!

Kredi ile ev alacaklar acele edin!

Konut kredilerinde 0.89’lara kadar inen faizler geçen hafta yükselmeye başladı. Artık faizlerdeki düşüş trendinin sona erdiği ve yükseliş sürecine girildiği belirtiliyor

Kaynak: Barış BEKAR / PARA DERGİSİ

Konut kredilerinde 0.89'lara kadar inen faizler geçen hafta yükselmeye başladı. Artık faizlerdeki düşüş trendinin sona erdiği ve yükseliş sürecine girildiği belirtiliyor. Bankacılara göre faizler yılsonuna kadar 1.20 seviyelerini görebilir.
Geçen hafta Garanti Bankası'nın mortgage kredilerinin faiz oranlarını artırmasının diğer bankaları da harekete geçirmesi bekleniyor.
 
Banka, geçen hafta konut kredilerinde 12 ay vadeye kadar uygulanan faiz oranını yüzde 0.89'dan yüzde 0.95'e çıkardı. Faiz artımı sadece kısa vadeli krediler için sınırlı kalmadı. 49-60 ay vadede uygulanan faiz oranı yüzde 0.95'den yüzde 0.99'a, 61-120 ay vadede uygulanan faiz oranı ise yüzde 1.05'den yüzde 1.09'a çıkarıldı. Garanti Bankası, indirimli mortgage kredilerinde 12 ay vadeye kadar uygulanan faiz oranını da yüzde 0.57'den yüzde 0.63'e çıkardı. 49-60 ay vadede uygulanan indirimli faiz oranı yüzde 0.88'den yüzde 0.92'ye, 85-120 ay vadede uygulanan indirimli faiz oranı ise yüzde 1.01'den yüzde 1.05'e yükseltildi.

Mortgage kredilerinde 2009 sonu itibariyle yüzde 13.6 oranındaki pazar payı ile lider konumda olan Garanti Bankası'nın faiz oranlarını artırması, diğer bankalar için de belirleyici olacak. Önümüzdeki günlerde konut kredilerinde faiz oranlarının kademeli olarak artması bekleniyor.
Peki konut fiyatlarının düştüğü kredi taleplerinin ise eskiye oranla daha yavaş arttığı bir dönemde faiz oranları neden artıyor?
 
KREDİLER 46 MİLYAR TL'YE ÇIKTI
Bilindiği gibi 2009'un ilk çeyreği, finansal global krizin de etkisiyle, konut kredileri açısından oldukça sakin geçti. 2010'un ilk çeyreğinde ise son dönemlerin en hızlı büyümesi görüldü. Bu dönemde, sektörün konut kredisi hacmi yaklaşık yüzde 7 büyüyerek, 45.5 milyar TL'ye ulaştı. En son açıklanan verilere göre 16 Nisan 2010 itibariyle konut kredilerinin büyüklüğü 46.2 milyar TL oldu. 2010'un ilk çeyreğinde, konut kredilerine ilginin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, finansal krizin etkilerinin bertaraf edilmesi için tüm dünyada faiz oranlarının rekor sayılabilecek seviyelerde düşük seyrettiğini belirtiyor.
 
Bu durumun, yani düşük faiz politikasının dünyada bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Ancak Türkiye de dahil olmak üzere, pek çok ülkede büyümenin pozitife dönmesi, buna bağlı olarak enflasyonda artış trendinin başlaması, geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden oluyor. Bunun için de ilk olarak para piyasası mekanizmalarında değişiklikler yapıldığını söyleyen Onaran, "Bundan sonraki dönemde faiz artışları başlayacak" diyor.
 
ŞEKERBANK YÜKSELTMEDİ
Yapılan bu değişiklikler yavaş yavaş bankaların fonlama maliyetlerini ve alternatif yatırım araçlarının getirilerini de artırmasına neden oldu. Örneğin Hazine bonosu gösterge faizleri son bir hafta içinde yüzde 8.8'den yüzde 9.5'a kadar çıktı.
Şekerbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer de konut kredileri faiz oranlarında artış olacağını vurguluyor. Kredi taleplerinin genel olarak 49-60 ay arasında olduğunu söyleyen Özciğer, tüketicilerin mümkün olduğunca kısa vadeyi tercih ettiğini belirtiyor. Şekerbank olarak 2009 Ekim ayından bu yana konut kredisi faiz oralarında değişiklik yapmadıklarını kaydeden Özciğer, ancak orta vadede faiz oranlarında yükselme olacağı kanısında.
 
ARTIŞ OLACAK!
Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem de 2010 yılında konut kredilerine ilginin arttığını söylüyor. Erdem, "2009 yılının Ocak ayında konut kredisi pazarının yüzde 1.15'lik küçülmesinden sonra 2010'un ilk ayındaki yüzde 1.62'lik büyüme, daha da bir anlam kazanıyor" diyor. Konut kredileri şubat ayında yüzde 1.89'luk bir büyüme gösterdi. Oysa bu oran geçen yıl şubat ayında yüzde 0.15'ti. Bu yıl mart ayında ise yüzde 2.32 ile daha da büyüdü.
 
Bankaların konut kredisi faizlerini belirlerken, kredinin ömrü boyunca karşılaşacakları fonlama maliyeti öngörülerini dikkate aldıklarını söyleyen Erdem, "Şu anda fonlama maliyetleri, tarihi düşük seviyelerde bulunuyor. Ancak ekonomideki durgunluğun aşıldığı bir ortamda Merkez Bankası'nın politika faizinin ve sonuç itibarıyla fonlama maliyetlerinin bu seviyelerinden yukarıya gelme olasılığı söz konusu. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde konut kredi faizlerinin daha fazla aşağı doğru gitme marjının çok sınırlı olduğunu, aksine bir miktar yükselebileceğini söyleyebiliriz" diyor.
 
Finansbank Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın ise özellikle konut kredileri tarafında her yılbaşında yaşanan mevsimsel azalmanın bu yıl sınırlı olduğunu söylüyor. Bunda faizlerin düşmesinin ve kampanyaların olduğu kadar, 2008 yılından bu yana ertelenen alım kararlarının yavaş yavaş hayata geçmesinin de etkili olduğunu ifade eden Aydın, 2009 yılının konut kredileri açısından Finansbank'ın altın yılı olduğunu belirtiyor. 2009 yılı ilk 9 ayı içerisinde kullandırılan konut kredisi miktarı açısından Finansbank'ın TBB verilerine göre Türkiye'de ilk sırada yer aldığını söyleyen Aydın, tüketicilerin kredi kullanımlarında genelde 60 ve 120 ay vadeye odaklandığını ifade ediyor. Aydın da konut kredisi faiz oranlarının artacağı, yüzde 1'in altında kredi kullanmanın önümüzdeki günlerde zor olacağı kanısında.
 
Faiz artışı başladı
Cemal Onaran/Garanti Mortgage Genel Müdürü
:
Tüm dünyada finansal krizin etkilerinin bertaraf edilmesine yönelik olarak faiz oranları rekor sayılabilecek düşük seviyelerde seyrediyor. Türkiye de dahil olmak üzere, pek çok ülkede büyümenin pozitife dönmesi, buna bağlı olarak enflasyonda artış trendinin başlaması, geçmişte finansal krizle mücadele için alınan bazı önlemlerin devreden çıkarılmasına neden oldu. Bundan sonraki dönemde faiz artışlarına başlanması bekleniyor.
 
Faizler aylık 1.20'yi görebilir
Abdurrahman Özciğer / Şekerbank Genel Müdür Yard.:
Şekerbank olarak 2009 Ekim'den bu yana konut kredisi faiz oralarımızda değişiklik yapmıyoruz. Faiz oranlarımız, ekonomik göstergeler paralelinde şekilleniyor. Mevduat maliyetleri ve bunun üzerine uzun vadeli kredi verebilmek için gereken swap maliyetleri eklenince konut kredisi fiyatları oluşuyor. Mevduat faiz oranındaki yükseliş ve uluslararası piyasalardaki swap fiyatlarındaki yükseliş, konut kredisi faiz oranlarının yükselmesini gerektiriyor. Bu yıl içinde yükselişler sonrasında faiz oranının aylık yüzde 1.20 oranını aşmayacağını düşünüyoruz.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz