maritbet girişmaritbet
Kredi faizleri indi konut satışları zirve yaptı!

Kredi faizleri indi konut satışları zirve yaptı!

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı mart ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi.

Uzun yıllardır sektörde başarılı işlere imza atan Emre Erol konut satışlarının beklentilerin üzerinde seyrederek bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 artışının pozitif yönde bir gelişme olduğunu ve düşen faizlerle beraber gayrimenkulün yatırımcılar için her zaman uzun soluklu ve güvenli yatırım aracı olmasına bağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Mart ayı konut satış istatistik rakamlarını değerlendiren Amerika'nın gayrimenkul devi Keller Williams'ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Türkiye'de 2015 Mart ayında 116 bin 30 konut satıldı. Geçmiş konut satış rakamları incelendiğinde, 2015 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 artış gösterirken, 2015 şubat ayına oranla ise yüzde 22'lik bir artış gözlemlendi. Bu durumu sektördeki oyuncular için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Mart ayı dönemsel olarak Ocak ve Şubat aylarından hep daha hareketli olmuştur. Bunun yanı sıra son dönemlerdeki finans piyasasındaki hareketlerin yatırımcılar için riskler içerdiğini ve gayrimenkulün yatırımcılar için her zaman uzun soluklu ve güvenli yatırım aracıdır'' dedi. 

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol

Açıklanan rakamlara göre 2015 Mart ayında gerçekleşen konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 oranında artarak 116 bin 30 olarak kayıtlara geçti. Kredi faizlerinde yapılan indirim ipotekli satışları geçen sene aynı aya göre yüzde 85,2 ile rekor kırdı.

Her 10 evden 4'ü kredili satıldı

Keller Williams Ülke Direktörü Emre Erol; ‘'İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 85,2; 2015 şubat ayına oranla yüzde 18 oranında artış göstererek 45 bin 315 oldu. Toplam konut satışlarının yüzde 39'u ipotekli satış. Bu da her 10 evden 4'ünün kredili satıldığını gösteriyor. Vatandaşların konut kredi faiz oranlarının düştüğü dönemlerde senetli konut satışı yerine banka aracılığı ile konut edinmeyi tercih etti. Geçen yıl martta aylık konut kredi faiz oranları ortalama yüzde 1,25 düzeyinde iken bu yılın mart ayında faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesiyle ipotekli konut satışlarında büyük artış yaşandı. Kredi faizlerindeki indirimin stabil halde kalması veya vatandaşın lehine olacak şekilde kredi faizlerindeki indirimin devam etmesi halinde ve Torba Yasa'nın da onaylanmasıyla beraber satış adetlerindeki artışın uzun solukta da devam edeceği görüşündeyim” diye konuştu.

İlk satışa talep arttı

Satılan toplam 116 bin 30 konutun yüzde 44'ü ilk satış. 2015 mart ayında 51 bin 487 konut ilk defa satıldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,6'lik, şubat ayına oranla yüzde 27'lik bir artış gözlemlendi. Erol, tamamlanan projelerin teslimlerinin de bu rakamlarda önemli etkisi olduğunu belirtirken, İkinci el konut satışlardaki bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,4, şubat ayına oranla yüzde 19'luk artışın üzerinde kentsel dönüşümün ve buna bağlı olarak kentlerdeki konuta kullanıcının ve binalara olan yüklenici taleplerinin etkisi olduğunu belirtti. 

Yabancı ilgisi devam ediyor

2014 mart ayına oranla yüzde 8'lik bir artış ile mart ayında İstanbul başta olmak üzere Antalya, Yalova ve Bursa'da yabancılara toplam 1610 konut satışı gerçekleşti.  Erol, yabancıların uzun zamandır Ülkemize artan ilgisi devem ediyor. Burada başta Türkiye'nin doğal cazibesi ve güzelliğinin yanı sıra özellikle son dönemde Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ve gayrimenkul fiyatlarının Türkiye'de büyük oranda Lira cinsinden olmasından dolayı yabancılar için ayrıca cazibe yarattığını belirtti. Bununla beraber bölgemizde yaşanan gelişmelerden dolayı komşu ülkelerin vatandaşlarından gelen talebin göz ardı edilemeyeceğini belirterek; ‘'Diğer ülkelerde başta Keller Williams danışmanları olmak üzere bir çok gayrimenkul profesyoneli ile iletişim halindeyiz. Artık görmeye alıştığımız Rusya, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri'nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Kuzey Amerika, Hindistan ve Çin'den olumlu ilgiyi yakından gözlemliyoruz '' dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Şifacı-İstanbul Depremi" filmi depreme karşı bilinçlendirecek
  • 19.05.2021 17:03

"Şifacı-İstanbul Depremi" filmi depreme karşı bilinçlendirecek

YAŞAT DER öncülüğünde hazırlanan "Şifacı-İstanbul Depremi" filmi, fantastik bir ...

2021’de Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?
  • 25.11.2020 12:29

2021’de Konut Kredisi Faizleri Düşer Mi?

Konut kredisi faizleri 2021 yılında düşer mi, yükselir mi sorularına açıklayıcı ...

Evleri hasar gören vatandaşlar destek bekliyor
  • 18.08.2020 08:45

Evleri hasar gören vatandaşlar destek bekliyor

Malatya’da yıkım esnasında çöken binanın yan tarafındaki apartman sakinleri, mağ ...

İMKON'dan "kredi faizleri düşürülsün" talebi
  • 23.11.2018 11:39

İMKON'dan "kredi faizleri düşürülsün" talebi

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut ...

'Bankalar ve inşaat sektörü yine indirime gitmeli'
  • 24.07.2018 11:38

'Bankalar ve inşaat sektörü yine indirime gitmeli'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Paland ...

Hazır beton ve inşaat faaliyetlerinde olumsuz gidişat!
  • 21.06.2018 16:47

Hazır beton ve inşaat faaliyetlerinde olumsuz gidişat!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), “Hazır Beton Endeksi” 2018 Mayıs Ayı Raporu’ ...