maritbet girişmaritbet
Kredi artışında üç büyükler geride kaldı

Kredi artışında üç büyükler geride kaldı

Konut alımında en önemli araçlardan bir olan kredilerde Anadolu illeri üç büyükleri geride bıraktı

Konut piyasasının en önemli ayaklarından biri olan konut kredisi kullanımı son yıllarda büyük bir artış gösteriyor. Son aylardaki faiz yükselişi nedeniyle biraz yavaşlamış olsa da rakamlar kredi kullanımın gün geçtikçe arttığını ortaya koyuyor.
Konut alımında en önemli enstrümanlardan biri haline gelen krediler sayesinde çok az peşinatla bile konut alma fırsatı sunuluyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyenlerin sayısı da her geçen gün artarken, istatistikler kredi kullanımında büyük illerin dışında kalan illerde ciddi bir talep artışını ortaya koyuyor.
TSKB Gayrimenkul Değerleme Teminat Değerleme Koordinatörü Fatih Tosun, Türk ekonomisinin yapısal reformlarla iyileşmesiyle birlikte özellikle 2006 yılından itibaren kredi için makul faiz oranlarının oluştuğunu belirterek, 2007'de Mortgage Yasası'yla konut sektörünün daralmadan sıyrılıp çok geliştiğini hatırlattı.
Bu durumun özellikle son 4 yılda konut kredisi kullanımını yukarılara taşıdığını belirten Fatih Tosun, “Bu durumu istatistiksel veriler de gösteriyor. 2007 yılının 4. çeyrek döneminden 2011 yılının 2. çeyrek dönemine kadar kredi kullanımı yaklaşık 2.2 kat kadar artmış durumda” dedi.
Türkiye'de konut kredisi kullanımında kredi tutarı ortalamasının 60 bin liradan 72 bin liraya kadar çıktığını belirten Tosun, bu rakamın ilerleyen dönemlerde daha da yukarı çıkacağını vurguladı.

Büyüme ortalamanın üzerinde
Fatih Tosun, konut kredisi pastasının yaklaşık yüzde 75'ini elinde tutan 10 il ile diğer illerin incelendiğinde özellikle bazı Anadolu illerinin kredi kullanımında Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirterek, “İstanbul, Ankara ve İzmir illeri konut kredisi kullanımı artışında Türkiye ortalamasının altında kalırken, Anadolu'da hızlı bir şekilde konut kredisi kullanımının yaygınlaştığını görüyoruz.
Bunun nedenlerinden biri Anadolu'da da ciddi nitelikli konut ihtiyacı ve yerel müteahhitlerin bu açığı kapatmak için atılımlar yapmalarıdır” diye konuştu.

Önlemler yavaşlattı
Fatih Tosun, geçen temmuz ayından itibaren konut kredileri kullanımında azalmanın başladığına işaret ederek, “Bunu bu ay daha keskin hissedebiliriz. BDDK'nın ve Merkez Bankası'nın önlemleriyle yaz aylarında kredilerdeki daralma hissedilmeye başlandı. Bunu da 2011 yılı 3. çeyrek döneminde göreceğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim. Eğer global ekonomik çalkantı Türkiye'de bankacılık sisteminde likiditeyi etkilerse 4. çeyrekte, konut kredisi faiz oranlarının artışı ile beraber BDDK ve TCMB'nin herhangi bir önlem almasına gerek kalmadan 4. çeyrekte de bir önceki yıla göre konut kredisi kullanımında daralma görebiliriz” diyerek önümüzdeki döneme ilişkin görüşlerini paylaştı.

Konut kredilerinde yükseliş durdu
Temmuz ayında koşulların konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 42'den 35'e gerilerken,  beklemeyi tercih edenler ise yüzde 43'ten 50'ye yükseldi
ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS işbirliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre'nin Temmuz 2011 dönemi sonuçları haziran ayına göre sekiz puanlık düşüş ile 78'i gösterdi. Bu değer, Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyeye işaret  ederken, 2010 son çeyrekte başlayan yükseliş trendinin de sonlandığını gösteriyor. Barometredeki artış veya  azalış, tüketicilerin konut satın alma eğilimindeki değişime işaret ediyor.

Alıcılar beklemeye geçti
Barometre'nin temmuzda kaydettiği düşüşte, mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranındaki düşüş ve  şu aşamada beklemeyi tercih edenlerin oranındaki yükseliş etkili oldu. Buna göre temmuz ayında koşulların konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 42'den 35'e gerilerken,  beklemeyi tercih edenler ise yüzde 43'ten 50'ye yükseldi. Gelecekte konut satın alma eğilimi ise bir puanlık düşüş göstererek yüzde 53 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan planlanan konut satın alma dönemi yüzde 75'lik bir çoğunluk tarafından bir yıl ve daha uzun olarak belirtildi.

Konut krediyle alınıyor
Konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında banka kredisi yer alıyor. Kredi kullanacağını belirtenlerin yüzde 57'si evin değerinin yüzde 50 -70 arasını kredi ile karşılamayı düşündüklerini belirtti. Tüketiciler, temmuz ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.192 TL olduğunu vurgularken, bu tutar haziran ayına göre önemli bir artış gösterdi.
Ortalama olarak 69 aylık vadeyle ev tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 115.975 bin lira oldu. Konut tercihleri sıfır daireden yana kullanılırken, hedef kitlenin yüzde 61'i kendisine veya eşine ait bir konutta yaşadıklarını ve mevcut konutlarını ortalama 12 yıl önce satın aldıklarını belirtti. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz