maritbet girişmaritbet
Kredi alacaklara uyarı

Kredi alacaklara uyarı

Kira borcunu düzenli ödemeyen, borcundan dolayı elektrik ya da suyu kesilen, tefeciden para alıp geri veremeyen kredi alamayacak

KAYNAK: Erdoğan SÜZER /Bugün


Bankaların riskli müşteriler için oluşturduğu "kara liste" genişliyor. Bankalara kredi ya da kredi kartı için başvuran müşterilerin kredi geçmişlerinin yanı sıra, elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçlarını zamanında ödeyip ödemediklerine de bakılacak. Kira borcunu düzenli ödemeyen, borcundan dolayı elektrik ya da suyu kesilen, tefeciden para alıp geri veremeyen kredi alamayacak. 

Torbayla geliyor
Halen Merkez Bankası bünyesinde faaliyet gösteren ve banka müşterilerinin borçlarını aksatıp aksatmadığının kaydını tutan Risk Merkezi, Türkiye Bankalar Birliği'nin kontrolüne geçince geniş çaplı değişikliğe uğrayacak. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanan torba tasarıya eklenen bir maddeyle, bankalardan kredi kartı alacak ya da kredi başvurusu yapacak müşterilerin bundan böyle sadece geçmişteki kredi performansına bakılmayacak.
 
Tüm borçlara sadakat
Vatandaşın kredi bilgilerinin yanı sıra, günlük hayatın hemen her alanındaki borç sadakati de yakın takibe alınacak. Yeni yasa çıktığında vatandaşın kredi borçlarıyla birlikte, elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçlarına ilişkin tüm kayıtlar düzenli olarak Risk Merkezine akacak. Hatta yasal tefeci olarak ifade edilen Hazine'ye kayıtlı ikrazatçılardan (Devlet izni ile borç para veren) ödünç para kullananların borç kaydı da risk merkezine ulaşacak.
 
Protokol imzalanacak
Risk Merkezi, borç kayıtlarına ilişkin bilgileri toplayabilmek için yasanın çıkmasını takiben en geç bir yıl içerisinde telekom ve GSM şirketleri, elektrik, doğalgaz ve su idareleriyle protokol imzalayacak. Ikrazatçı kayıtlan için de Hazineyle
sözleşme yapılacak.
 
İsim karışıklığı bitiyor
Yeni Risk Merkezi, kişilerin ve şirketlerin risk kayıtlarını ismin yanı sıra TC numarası ile takip edecek. Bu yeni uygulama sayesinde isim benzerliği ya da karışıklığından dolayı, borcuna sadık kişilerin uğradığı mağduriyetler son bulacak.
 
NİSAN'A KADAR ZAMSIZ
Elektrik fiyatlarına 2011 yılının nisan ayına kadar zam yapılmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, yaptığı toplantıda 1 Ocak 2011'den geçerli elektrik fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmamasına karar verdi. Dağıtım şirketleri, fiyat önerilerini her üç ayda bir kurula sunuyor. Kurulda dağıtım şirketlerinin önerileri, EİAŞ ve serbest piyasa şartlarına göre değerlendiriliyor.
  • Etiketler:

Yorum Yaz