maritbet girişmaritbet
Konutta yükselen faiz moral bozdu firmalar bankacılığa soyundu

Konutta yükselen faiz moral bozdu firmalar bankacılığa soyundu

Bankaların tek tek konut kredisi faiz oranlarını artırdığını açıklaması, konut sektöründe moralleri bozdu. 'Artış sürerse alarm zilleri çalmaya başlayacak' diyen sektör temsilcileri, kendi dinamiklerini devreye sokup, 'bankacılığa soyunma' hazırlığına başladı

Kaynak: Şenay KÖŞDERE / Akşam

Merkez Bankası'nın mevduat munzam karşılık oranlarını artırmasının ardından Yapı Kredi, Garanti, Finansbank gibi bankaların da konut kredilerine uyguladığı faiz oranlarını artırması konut sektöründe morallerin bozulmasına neden oldu. BDDK'nın konut kredilerinde yüzde 25 paşinat alınması yönündeki uygulamasından sonra Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını artırması, sektörde 'konut satışlarının önüne fren koyma gereği duyuluyor' düşüncesi yarattı.

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bu düzenlemelerin, zaten büyümeyen sektörün, büyümesinin tamamen önüne geçeceğini belirterek, 'Sektör hızlı büyüyor, bu tip düzenlemeler sektöre darbe vurmaz' diye düşünülüyor. Ancak geçen yıl yüzde 16 büyüyen inşaat sektörü içinde konutun payı çok azdı ve bu pay aksine büyümemiş, küçülmüştü. Bu düzenlemelerle konut sektörünü biraz daha frenlemeye çalışacaklar' diye konuştu.

Kaotik ortam oluşabilir, tedbirli olun
Aşkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, ülkenin yıllık büyüme oranı yüzde 7 iken, inşaat sektörünün bu kadar hızlı büyümesinin normal olmadığını, ancak buna karşın faiz oranlarının da makul seviyelerde yükseltilmesi gerektiğini savundu. 'Kaotik bir ortam oluşmaması için tedbirli davranmak lazım' diyen Şimşek, inşaat gibi lokomotif bir sektörün önünün bu şekilde kesilmesini doğru bulmadığını ifade etti. Şimşek, 'Faiz oranlarının artması, alıcılar üzerinde olumsuz etki yaratacak, sektörün yakaladığı ivme küçülecektir' dedi. Yatırımcıların yapabildiği oranda bunu sübvanse edeceğini vurgulayan Şimşek, 'Hükümet, sektördeki istikrarlı sürecin bozulmasına izin vermeyecektir' diye devam etti.

Lüks konutu etkilemez
Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı, konut sektörünün faiz oranlarına verdiği tepkinin bölgesel olarak değiştiğine dikkat çekerek, 'Merkezi konumdaki, lüks projelerin faiz oranlarından etkilenmiyor. Bizim projelerimizde kredi kulanım oranı yüzde 10'un altında' dedi.

Konut kredisinden vazgeçiyoruz
Bu koşullarda sektör oyuncuları olarak kendi dinamiklerini devreye sokacaklarını ifade eden Çelik, 'Konut kredisinden vazgeçecek, kendi bünyemizde vadeli satmaya başlayacağız. Bir bakıma, bankacılık görevini kendimiz üstleneceğiz. Ama piyasaların daraldığı, krizin etkisini daha üzerimizden atamadığımız bir dönemde, bu tür ufak hareketler biraz moralleri bozuyor, insanların alım iştahında yavaşlama oluyor' dedi.

10-15 puana çıkarsa tehlike çanları başlar
MİLPA Genel Müdürü Rıza Koçyiğit, şu anki faiz artışının piyasayı etkileyecek ciddi bir artış olmadığını, ancak 4-5 puanlık yükseliş, 10-15 baz puana çıkarsa sektör için tehlike çanlarının çalmaya başlayacağını söyledi. Koçyiğit şöyle devam etti: 'Bu olumsuzluk devam ederse konut üretimi azalır, kiralar artmaya başlar. Birinci yıldan sonra konut fiyatlarında da artış görülür.'

Garanti, Finans ve Yapı Kredi artırdı, gözler diğer bankalara çevrildi
Merkez Bankası'nın mevduat munzam karşılık oranlarını artırmasının ardından bazı bankalar konut, oto ve ihtiyaç kredilerine uyguladığı faiz oranlarını 4-5 baz puan artırdı. Garanti Bankası bu kapsamda konut kredilerine 60 ay vade için uyguladığı tabela faiz oranınıaylık yüzde 0.95'ten yüzde 0.99'a çıkardı. Finansbank ise mortgage kredilerinin faiz oranlarını 4-5 baz puan artırdı. Daha önce 60 ay vadeli mortgage kredisinde yüzde 0.81 faiz uygulayan banka, bu arına 0.86 olarak değiştirdi. Yapı Kredi Bankası ise konut kredi faiz oranlarında 4 baz puan artırıma gitti. Konut sektörü, sırada başka bankaların da olduğu düşüncesinde.


 

  • Etiketler:

Yorum Yaz