maritbet girişmaritbet
Konutta faizler ne kadar arttı?

Konutta faizler ne kadar arttı?

Mart ayından bu yana faizlerdeki artış 0.50 puanı buldu. Ancak asıl artış yılın ikinci yarısında bekleniyor

Önce Merkez Bankası ardından BDDK'nın aldığı kredileri daraltmaya yönelik önlemler sonucunda bankalar konut kredi faizlerinde düğmeye bastı.

Garanti 0.05 puan yükseltti

Gayrimenkul sektörünün uzmanları ve duayenlerinin bu konudaki tüm itirazlarına rağmen, bankalar 'Merkez Bankasr yeni kararlar alırsa onu izleriz' mesajı vererek faizlerdeki artışın sürebileceğini anlatıyor. Haziranda faizlerdeki son adımı Garanti Bankası attı, banka konut kredisinde aylık tabela faiz oranım 120 ay vadede yüzde 1.09'dan yüzde 1.14'e çekti.

Sektörde mart ayından bu yana konut faizlerindeki artış 0.50 puanı buldu. Söz konusu artış 100 bin liralık bir kredinin aylık taksitleri asgari 400 lira kadar yükselterek, konut abasının gözünü korkuttu ve konut kredisi pazarı yavaşladı.
Bankacılık sektöründe halen 120 ay vadede ortalama faizler yüzde 0.89 ile yüzde 1.49, 60 ay vadede ise yüzde 0.83 ile yüzde 1.39 aralığında bulunuyor.
           

Kredi ihtiyacı çoğaldı

ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 sonuçları, yükselişteki kredi faizlerinin alım kararlarını etkilediğini ortaya koydu. Gelecekte konut almayı düşünenlerin mayısta yüzde 68'i alım kararını erteledi. Araştırmaya göre, tüketicinin kredi ihtiyacı da artıyor, konut alımında kullanılacak kaynakların başında yüzde 66'lık bir oranla kredi geliyor. Bu oran ocakta yüzde 57, şubatta yüzde 59 seviyesindeydi. Ortalama olarak 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin TL ayrılıyor.

Büyümede yüzde 3 düşüş

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredi pazarının 2011 yılı birinci çeyreğinde yüzde 8 büyüyerek 62 milyar liraya ulaştığını, pazarın 2010 yılının son çeyreğinde ise yüzde 11 büyüdüğü dikkate alındığında, büyüme hızında yavaşlamadan bahsedilebileceğini kaydetti.


Yüzde 1'in üzeri normal

Türk Ekonomi Bankası Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu, konut kredilerinde faizlerin 120 ay vadede yüzde 1'lerin üzerine çıktığına dikkat çekerek, "Piyasada oluşan iç borçlanma faizi gösterge bonosunun faizi, yurtdışı piyasalardaki faize bakıldığında, bunun normal olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Kumoğlu, "Faizler yüzde 1.30-1.40 bandına gider mi? Buna şöyle bakmak lazım, bütün kredi faizleri aslında bir sonuçtur" şeklinde konuştu.

Kaynak: Selma Şenol / Bugün

  • Etiketler:

Yorum Yaz