maritbet girişmaritbet
Konutta faiz oranları düştü, VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ ARTTI!

Konutta faiz oranları düştü, VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ ARTTI!

Düşen faiz oranları konut kredisinde satın alma gücünü artırdı. Faiz oranlarının düşmesiyle hem aylık ödemeler aşağı çekilirken, hem de alım gücü yukarı çıktı

Konut kredisinde ağırlıklı faiz oranının yüzde 3,49 olduğu Nisan 2003'te, 120 ay vade için aylık 3.548 lira ödenerek, 100 bin liralık bir ev alınırken, konut faizlerinin ortalama 0,96'ya geldiği günümüzde aynı taksit tutarı ödenerek 252 bin liralık bir ev alınabiliyor.
Konut kredisi ağırlıklı faiz oranının 3,49 olduğu Nisan 2003 yılında, 100 bin lira kredi için 10 yıllık vadede ödenecek aylık taksit 3.548 lira iken, konut faizlerinin ortalama 0,96'a geldiği günümüzde ise aynı tutar için 1.406 lira aylık taksit ödeniyor.
Bir diğer öne çıkan önemli unsur ise, geçmiş yıllarda yüksek faiz oranları ile kredi kullanan müşteriler, kredilerini yeniden yapılandırarak aylık ödemelerini ciddi miktarlarda azaltabiliyor. 2003 yılının Nisan ayında alınan 100 bin liralık kredi için 3.548 lira taksit ödeyen bir kişi aynı krediyi bugün yeniden yapılandırarak aylık taksit ödemelerini 2.294 liraya indirebiliyor. Böylece aylık ödemelerde yüzde 55'e varan bir tasarruf sağlanıyor.

"SEZONUMUZ AÇILDI"
DD Mortgage Genel Müdürü Murat Aysan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düşen faizlerle beraber insanların alım gücünün önemli miktarda arttığını, faizlerdeki her düşüşün alıcı sayısını artırdığını belirtti.
Aysan, "2003'te 3.548 lira taksit ödeyebilen bir nüfus 100 bin liralık kredi alırken bugün 1.406 lira taksit ödeyen nüfus 100 bin liralık kredi alabiliyor. Nüfusu katlıyorsunuz. 7 yılda insanların alım gücü inanılmaz katlandı" dedi.
Geçen sene konut kredisi stokunun yüzde 13,7 arttığını, 2008 yılı sonunda 37,1 milyar lira olan konut kredilerinin 42,6 milyar liraya çıktığını ifade eden Aysan, şunları kaydetti:
"En son 6 Mart itibariyle stoklara baktığımızda 44 milyar 292 bin lira. Kabaca 2 ayda 2 milyar lira stok artmış durumda. Stoktan gördüğümüz kadarıyla bizim tahminimiz haftalık 200-300 milyon lira arasında geri ödenen kredi var. Bunlar ya erken ödemeye uğruyor ya da taksitleri normal ödeniyor. Bunları topladığınızda haftalık yeni verilen kredi 500-600 milyon lira civarında. Böyle bakarsanız konutta 500-600 milyon lira yeni kredi veriliyor. Aylık 2 milyarın üstünde yeni kredi veriliyor.
Bu ekonominin canlanması, konut stokunun erimezi açısından önemli. Şimdi bizim sezonumuz açıldı. Mart-nisan-mayıs konut kredilerinin en yoğun arttığı sezondur. Haziran'ın ortasına kadar gider okulların kapanmasıyla sezon yavaşlar ta ki eylülün ortasına kadar. Biz burada bu rakamın aylık 3 milyar liraya yaklaşacağını düşünüyoruz. Ekonominin canlanması açısından son derece kritik bir bilgidir."
"BÜYÜMEYE KONUT TARAFI KATKI YAPACAK"
Faizler çok düştüğü için elinde para tutan bazı yatırımcıların özellikle son 3 ayda gayrimenkulü bir alternatif olarak görmeye başladığını ifade eden Aysan, o nedenle proje tarafında peşin alışverişlerin de arttığını gördüklerini ifade etti.
Murat Aysan, "Ama sektörde kredilerde de yeniden bir canlanma var. Genel olarak bakıldığında, ekonomide önemli miktarda toparlanma sinyalinin biz konut alışverişinden geleceğini görüyoruz. Bunu da 2010'un sonu falan değil, mart-nisan-mayıs ayında önemli miktarda, istatistikler açıklandığında, büyümeye konut tarafının katkı yapacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Konut alışverişinin ve konut kredilerinin mart-nisan-mayıs aylarında önemli miktarda ivme kazanacağını söyleyen Aysan, aylık yeni verilen kredi tutarının 3 milyar lira civarında olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
  • Etiketler:

Yorum Yaz