maritbet girişmaritbet
Konut ve taşıt kredi talebi artacak

Konut ve taşıt kredi talebi artacak

Bankaların, Temmuz-Eylül döneminde kredi standartlarını gevşetmeye devam etmesi bekleniyor

 

 


Bankaların, Temmuz-Eylül 2010 dönemde kısa ve uzun vadeli kredilerde standartlarını gevşetmeye devam edeceği, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile büyük işletmelere verilen kredilerde ise değiştirilmeyeceği bekleniyor.
 
Merkez Bankası tarafından açıklanan banka kredileri eğilim anket sonuçlarının değerlendirildiği raporda, "Söz konusu standartları etkileyen faktörler incelendiğinde; genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler ile diğer bankaların rekabeti bu dönemde de bankaları standartların gevşetilmesi yönünde etkilerken, diğer tüm faktörlerin standartların sıkılaştırılması yönünde etkisi olmuştur" denildi.
 
KAR MARJI DÜŞÜYOR
Rapora göre, işletmelere verilen kredilerin koşul ve kuralları açısından; bankaların bu dönemde de ortalama krediler üzerindeki kâr marjını artan oranlarda kısmaya devam ettikleri, önceki dönemlerde sıkılaştırdıkları koşullardan vade şartlarını bu dönemde gevşetmeye başladıkları, kredi sözleşmesi özel koşullarını ise bu dönemde değiştirmemeyi tercih ettikleri görüldü.
 
Raporda, 2010 yılının üçüncü çeyreği için bankaların beklentileri; konut kredileri ile diğer bireysel kredilerde talepteki artışın süreceği, taşıt kredileri talebinin ise azalacağı belirtilerek şöyle denildi: "2009 yılının son döneminde olumluya dönen tüketici güveni konut kredileri ile diğer bireysel kredilerde talebi artıran en önemli faktör olurken, taşıt kredileri talebi üzerinde de ilk kez olumlu etkisi gözlenmiştir.
 
Taşıt kredileri talebinin artışındaki en önemli etken ise taşıt piyasasına ilişkin beklentiler olmuştur. Konut kredileri ile diğer bireysel kredilerde talebi olumsuz yönde etkileyen faktör alternatif finansman kullanımları olurken, taşıt kredileri talebini azaltıcı yönde etkileyen en önemli etken taşıt alımı dışındaki tüketim harcamaları olmuştur."
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz