maritbet girişmaritbet
Konut satılsa bile kredileri devredilemiyor!

Konut satılsa bile kredileri devredilemiyor!

Şeker Finans'tan Mustafa Sedefoğlu, krediyle satın alınan evin, kredisi bitmeden başkasına satılsa bile kredinin devredilemeyeceğini ifade etti

Konut kredileriyle ilgili soruları cevaplayan Şeker Finans Pazarlama Müdürü Mustafa Sedefoğlu, krediyle satın alınan evin, kredisi bitmeden başkasına satılması durumunda kredinin devredilemeyeceğini belirtti

Soru: Geçen sene konut kredisi ile bir ev satın aldım. Şimdi bu evi bir tanıdığıma satmak istiyorum. Mevcut konut kredimin faizi çok düşük olduğu için evi satın alan kişi bu krediyi devam ettirmek istiyor. Bu şekilde konutu mevcut kredisiyle devredebilir miyim?

Cevap: Bu tür bir işlem yapılmıyor. Konut kredileri, evi satın alan kişilerin gelir ve ödeme performanslarına göre verilir. Ayrıca tapuda işlem yapılırken de konuta ipotek konuluyor.Bu sebeple mevcut konut kredinizin kapatılması gerekir. Bunun için öncelikle evi sizden satın alacak kişi bankaya başvurmalıdır. Eğer kredibilitesi uygunsa banka ona yeni bir kredi kullandıracak ve sizin kredinizi kapatacaktır. Başka şekilde bir işlem söz konusu değildir.

Çelik evler için de kredi talep edilebilir

Soru: Tapulu bir arsam var, üzerine çelik ev yaptırmak istiyorum. Bankalar, çelik ev için de konut kredisi veriyor mu? Ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Bankalar çelik evlere de kredi verebiliyorlar. Çelik evin % 100 oranında tamamlanmış, ruhsat ve tapusunun mevzuata uygun şekilde yapılmış olması bu konut türünde de gerekiyor.

Ancak sizin düşündüğünüz çelik ev henüz yapılmadığı için sıkıntı çıkabilir. Yine de bankalarla görüşmekte fayda var. Öncelikle bankaya talepte bulunup durumu anlatınız, kredinin ön onayını almak istediğinizi, evin yapılmasından sonra krediyi kullanmayı planladığınızı iletiniz. Krediniz çıktığında çelik ev firması ile sözleşme yapınız. Çelik evler 1 ay gibi kısa sürede yapılabiliyor.

Konutunuz yapıldıktan sonra, ön onayı alınmış konut krediniz için artık bankadan eksper talebinde bulunabilirsiniz. Yapılacak değerleme sonrası, yeni konutunuzda sorun yoksa krediyi kullanır, parayı konutu yapan çelik ev firmasına ödeyebilirsiniz. Banka, normal konutlarda olduğu gibi çelik ev için de tapuda ipotek tesis edecektir. Ayrıca evin yapılma süresi içinde faiz oranlarında yukarı yönlü bir hareket olursa size yansıyabilir.

Bankalar tadİlat İçin de kredi veriyor

Soru: Oturduğumuz evi tadilattan geçirmek istiyoruz. Bunun için konut kredisi kullanabilir miyiz?
Cevap: Bankalar, konut tadilatı için de ayrı kredi ürünleri sunuyorlar. Bunun için internetten araştırma yaparsanız, tadilat kredisi adı altında birçok kredi seçeneği bulabilirsiniz.

Konut değerinin % 75'ine kadar kredi verilebilir

Soru: Özel bir şirkette, asgari ücretle, işçi olarak çalışmaktayım. Köydeki tarlamızdan aylık 500 TL civarında bir gelirimiz var ama belgeleyemiyoruz. Bu şartlarda konut kredisi çekebilir miyim?
Cevap: Aylık toplam gelirinizin yaklaşık 1.300 TL gibi olduğunu düşünürsek, taksit tutarı 650 TL olacak şekilde konut kredisi alabilirsiniz. Bunun için, 30 yıl vadeli konut kredisi kullanarak en fazla 60.000 TL civarında konut kredisi çekebilirsiniz. Bankalar konutun ekspertiz değerinin % 75'ine kadar kredi verebildikleri için, sizin 80.000 TL değerinde bir ev bulmanız gerekecektir. Tabii önce 20.000 TL kadar bir peşinat oluşturmanız lazım.
Belgeleyemediğiniz gelirinizi de, bankaya sözlü olarak iletiniz. Bu geliriniz, banka hesap hareketlerinde görünüyorsa, bu hesaba ilişkin ekstrenizi de verirsiniz. Banka sizin ödeme performansınızı değerlendirip, geçmiş kredi kayıtlarınızda sorun yoksa konut kredinizi verebilir.

Kredi taksitleri her yıl belli oranda artırılabilir

Soru: Her yıl artan taksitle konut kredisi çekebiliyor muyuz?
Cevap: Evet, çekebilirsiniz. Bankaların gerçekleştirmiş olduğu kampanyalarda çok çeşitli ödeme planları sunuluyor. Eşit taksitli ödemenin yanında, her yıl belirli oranda artan şekilde de ödeme planı oluşturabilirsiniz. Örneğin, ilk yılki taksit tutarının düşük olmasını isterseniz, banka ile görüşerek her yıl belirli bir oranda artan taksit tutarı ile zorlanmadan konut kredisini ödeyebilirsiniz. Böylelikle taksit tutarınız eşit taksitli ödeme planına göre daha düşük tutarda başlayıp, her yıl ilk başta belirlediğiniz oranda örneğin % 3, % 5 veya % 7 artar. Bankalar ile görüşebilirseniz, gelirinize uygun şekilde konut kredisi bulabilirsiniz.

MUSTAFA SEDEFOĞLU/Milliyet Konuk Yazar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!
  • 19.08.2022 09:34

Konut kredisi hacmi 353 milyar TL'ye yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 53 milyar 374 milyon lira artarak ...