maritbet girişmaritbet
Konut kredisini ödedim, bitti derken ‘fek parası’na dikkat!

Konut kredisini ödedim, bitti derken ‘fek parası’na dikkat!

Konut kredisi masraflarından kurtulmak o kadar da kolay olmuyor. Kredi borcunu ödeseniz de başka masraflar çıkıyor

Kaynak: Esra Sahici / Hürriyet Emlak

KAPANIŞ ÜCRETİ GİBİ
Kredi kullanırken karşılaştığınız maliyet kredi tamamlandığında da devam ediyor. İpoteğin kaldırılması için bankaların yazdığı ‘ipotek fek yazısı' ise kredinin son maliyeti oluyor. Bugün birçok bankanın bu yazı için talep ettiği tutar değişiklik gösterebiliyor. Sektörde 100 TL ile 500 TL arasında değişen ‘ipotek fek yazısı'nın tapuda önem taşıdığına dikkat çekiliyor.
 
HİZMET KARŞILIĞI ÜCRET
Bankaların bu yazı için talep ettiği ücrete dair mortgage yasasında belirleyici bir madde bulunmadığına dikkat çekilirken, bankaların bireysel kredi sorumluları şu yorumu yapıyor: “İpotek fek yazısı banka tarafından konut üzerine konulan ipoteğin kaldırılmasına yönelik bir yazışma. Banka bu yazıyı hukuk servisine nazırlatıyor. Bu da ayrı bir hizmet olduğu için bankalar müşteriden bu hizmet karşılığında ücret talep edebilir.”
 
BANKA SÖZLEŞMEYE EKLİYOR
Konut kredisi kullanan tüketicilerin kredinin tamamlanması ya da başka bankaya transferi (refinansman) sırasında ‘ipotek fek yazısı' ile karşılaştıklarını anlatan bankacılar, şunları söylüyor: “Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı'na dair ek bilgi bulunur. Kredinin tamamlanmasının ardından ipetok kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtilir. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmeler dikkatlice okunmalı ve itiraz o noktada yapılmalı.”
 
İLK MALİYET 1.000-3.000 ARASI
Konut kredisi kullanırken kredinin faiz maliyetinin dışında dosya masrafından, ekspertiz ücretine, sigortadan komisyona kadar yaklaşık 1.000 ila 3.000 TL arasında değişen ek maliyetle karşılaşıyor. Bu masraflar kredi kullanırken kredinin içine de dahil edilebilirken, vadeye de yayılabiliyor.
 
Noter masrafları oluştuğu  için ücret talep ediliyor
İPOTEK fek yazısının banka tarafından ipoteğin kaldırılması için düzenlenen bir yazı olduğunu söyleyen Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Pazarlama Bölüm Başkanı İsmet Erdem “Konut kredisi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafıdan hazırlanan yazıya ‘ipotek fek yazısı' denir. Bu yazıda müşterinin bankaya borcu kalmadığı, konutu üzerindeki banka ipoteğinin kaldırılabileceği bilgisi yer alır. Müşteri bu yazıyla tapuya gider ve konutu üzerindeki ipotek kaldırılır. İpotek fek yazısı banka tarafından hazırlanırken, noter onaylı yetki belgesi ve imza sirküleri gibi işlemlerden dolayı noter masrafları oluştuğu için müşteriden bu masraflar talep edilir.”

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz