maritbet girişmaritbet
Konut kredisine yüzde 40 şartı gelirse ne olur?

Konut kredisine yüzde 40 şartı gelirse ne olur?

Alım gücümüz artıyorsa sorun yok ama alım gücü artmadan krediler artıyorsa işte o zaman sorun olabilir

Gayrimenkul sektörünün bu aralar en sık konuştuğu konulardan birisi hiç kuşkusuz konut kredilerinin konut bedelinin en fazla yüzde 60'ına verilmesiyle ilgili planlanan düzenleme oldu.

Gerçi bu konuda ilgili makamlardan resmi bir açıklama gelmedi ama kulislere düşen bu dedikodular piyasayı oldukça telaşlandırdı. Çünkü piyasa kısa süre önce de aynı tabloyla karşılaşmıştı.

Neydi o tablo?

BDDK, geçen aralık ayında kredilere olumsuz bir tablo yaşanmaması için bir yönetmelik çıkarmıştı. Bu karara göre bankaların vereceği konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini aşmaması gerekiyordu. Yani yüzde 25'i alıcılar peşin ödeyecekti.

BDDK uygulamadaki boşluğu önlemek için konut kredilerinde % 25'lik peşinatı tüketici kredisi olarak kullandıran bankalara da ceza vereceğini açıklamıştı.

Bu kararların üstüne kredilere yüzde 40 şartının getirilmesi piyasada çok fazla tepki topladı. Ortak görüş ise piyasada satışların önemli oralarda azalacağı yönünde. Kredi faizlerinin uygun olması ve düzenlenen kampanyalarla hareketli bir dönem geçiren gayrimenkul sektöründe bu kararın alınmaması için büyük bir baskı oluşturuluyor. İnşaat firmalarından bankalara, emlakçılardan sektör  profesyonellerine kadar böyle bir kararın getireceği olumsuz tabloya işaret ediliyor.

Evet, belki bu karar piyasada belli bir oranda durgunluğa neden olabilir ama alınması planlanan bu önlemlerin nedenlerini iyi sorgulamak gerekiyor.

Öncelikle konut kredisi kullanacak kişinin sürekli ve yeterli geliri olması gerekiyor. Türkiye'de kullandırılan konut kredisi miktarı her geçen gün önemli ölçüde artıyor. Bu miktar arttıkça da risk oranı yükseliyor. Hatırlayacaksınız ABD'de başlayan ve dünyaya sıçrayan küresel krizin kıvılcımları mortgage kredilerinden çıkmıştı.

Belki Türkiye'de konut kredilerinin hacmi ciddi bir krizi tetikleyecek boyutlarda değil ama alınacak önlemlerle risk faktörü azaltılmaya çalışılıyor.

Peki, konut kredilerinde verilecek kredi oranı kademeli olarak % 40'a çekilirse ne olur?

Bence piyasa sanıldığı kadar çok etkilenmez. Yapılan araştırmalara göre ortalama 75 aylık vade ile ev kredisi alınıyor. Banka kredisi kullanmayı planlayanların çoğu evin değerinin yüzde 50 ile yüzde 70 arasında kredi kullanmayı düşünüyor. Bu durumda yüzde 40'lık oran çok da abartılı görünmüyor. Aksine uzun vadeli düşünüldüğünde bu karar piyasa ve ekonominin yararına bile olabilir.

Çünkü bir ülkede konut sektörünün ve kredi kullanımının sağlıklı gelişebilmesi için öncelikle alım gücünün artması gerekiyor. Alım gücümüz artıyorsa sorun yok ama alım gücü artmadan krediler artıyorsa işte o zaman sorun olabilir…

 Yavuz Karaman / Yayın Yönetmeni

  • Etiketler:

Yorum Yaz