maritbet girişmaritbet
Konut kredisinde neler oluyor? İşte yeni düzenlemeler

Konut kredisinde neler oluyor? İşte yeni düzenlemeler

Konut kredisi pazarının çok hızlı bir şekilde genişlemesinin ardından, BDDK önlem maksatında bir takım kararlar aldı…

Konut kredisi pazarının çok hızlı bir şekilde genişlemesinin ardından, BDDK önlem maksatında bir takım kararlar aldı. BDDK'nın açıklamasına göre bankalar konut kredisi kullandırımında gayrimenkul değerinin en fazla % 75'ini finanse edebilecekler. Ayrıca usulsüz yapılan bazı ekspertiz işlemlerinide kontrol altına almak isteyen BDDK, 2011'de yapılan konut satışlarında gayrimenkul değerinin BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş şirketler tarafından yapılmasını şart koştu.

Haliyle beklentiler  bu yeni kararların konut kredilerine daha fazla maliyet yükleyeceği ve bu maliyetin faiz oranlarına yansıyacağı doğrultusundaydı. Ancak pazar kaygısı ve bankalar arası rekabet ile bazı bankalar kısa ve uzun vadelerde faiz indirimlerine giderek, kampanyalar ile konut kredisi ürünlerini tüketicinin beğenisine sunmaya devam ederken, daha temkinli davranan bankalar özellikle uzun vadede faiz oranlarında ufak bir artışa gittiler. Bunun yanı sıra yeniyıl kampanyalarının sona ermesiyle beraber hediyeli konut kredisi ürünleri raflardan kalktı.

 

Ortalama Yıllık Maliyet Oranı'ndaki (Masraf Dahil Faiz Oranı) Değişim

Aralık ayında %11,77 olarak gözlenen Finzoom Yıllık Ortalama Maliyet oranı Ocak ayında cuzi bir düşüş ile %11,32 seviyesine geriledi.  Ocak ayında 120 ay vade, 100,000 TL için en düşük yıllık maliyet oranı %10,4, en yüksek yıllık maliyet oranı %13,6 olarak gözüküyor.

Merkez bankasının faiz politikası ve enflasyonda ciddi bir değişikliğin beklenmemesi, konut kredisi faiz oranlarının ve yıllık maliyet oranlarının bu seviyeyi koruyacağıni gösteriyor. İnternet üzerinden satışa sunulan konut kredilerindeki faiz oranı indirimleri devam etmekte.

Yılbaşı kampanyaları sonrasında ihtiyaç kredilerinde durum

Ocak ayı ihtiyaç kredilerini finzoom.com.tr 'de masaya yatırdık. Yıllık Maliyet Oranı (YMO veya MDFO olarak da bilinir) bankaların yeni yıl kampanyalarının yavaş yavaş sona ermesiyle Kasım ayındaki orana yaklaşıyor. Ancak bazı bankaların kampanya sürelerini uzatması ve bazılarının da kampanyalı ürünleri raflardan kaldırması Ortalama Finzoom Yıllık Maliyet Oranını da etkiledi. Geçen ay %16,22 olarak açıklanan Finzoom Yıllık Maliyet Oranı bu ay %18,96 olarak gerçekleşti.

Kampanya sürelerinin uzaması yeni yıl öncesi kararsız kalan tüketicinin işine geleceğe benziyor. Zira kampanyaların çoğu 31 Ocak tarihine kadar uzatılmış durumda.  Yakın gelecekte tüketici kredisi kullanmayı planlıyorsanız bu kampanyalar sona ermeden kredi kullanmanızda fayda var. Finzoom.com.tr üzerinden ihtiyaç kredisi ürünlerini karşılaştırabilir ve anında başvurunuzu gönderebilirsiniz.

 

Vadeli Mevduat Efektif Faiz Oranı

Yıllık vadeli mevduat getirleri için hesaplanan efektif faiz oranı  10.000 TL ve 6 aylık vade için analiz edilmektedir. Altı aylık vadeler için vadeli mevduat getirisi Aralık ayında %6.14 olarak gerçekleşmişti ve Ocak ayında da gerilemeye devam ederek %6.06 seviyesine kadar gerilerdi. Merkez Bankası'nın faiz indirimine olumlu yaklaşımıyla beraber kısa dönem vadeli faiz oranlarının önümüzdeki dönemde düşeceği bekleniyor.

Gökhan Göğebakan
FinZoom
Finansal Analist

Web: http://www.finzoom.com.tr/

  • Etiketler:

Yorum Yaz