maritbet girişmaritbet
Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi kullanacak olanların dikkat etmesi gereken 14 püf noktanın detayı haberimizde...

Türk inşaat ve gayrimenkul sektörü başarılı yürüyüşüne devam ediyor. Konut almak isteyenler başlıca 120 ay vade fırsatı sunan bankalara başvuruyor. Son dönemde düşen konut kredisi faizleri de ev almak isteyenlerin önünü açtı. TÜİK'in son yayınladığı konut satış raporu da adeta bunu kanıtlar nitelikte.

TÜİK'in hazırladığı Ağustos 2014 konut satış istatistikleri raporuna göre Türkiye genelinde Ağustos ayında 105 bin 624 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 25 daha fazla. Sadece bir ayda bu seviyede konut satışının gerçekleştiği Türkiye'de konut kredisi kullananların sayısı bir hayli fazla. Ancak bankaların faizler dışında çıkardıkları masraf, tüketicilerin adeta gözlerini korkutuyor. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği son düzenlemeyle birçok konuya açıklık getirdi.

Konut Kredisi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut finansmanı sözleşmesi, konut edinmeleri amacıyla; tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmedir.

Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmaz.

  1. Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorundadır.
  2. Bağlı kredi sözleşmesi; konut finansmanı kredi-sinin münhasıran belirli bir konutun satın alınması durumunda bir sözleşmenin finansmanı için verildiği ve bu iki sözleşmenin objektif açıdan ekonomik bir birlik oluşturduğu sözleşmedir.
  3. Bağlı kredilerde, konutun hiç ya da gereği gibi teslim edilmemesi durumunda, satıcı ve konut finansmanı kuruluşu müteselsilen sorumludur.
  4. Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir.
  5. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır.
  6. Vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde veya konut finansmanı borcunun tamamının erken ödenmesinde; konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmak zorundadır.
  7. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir.
  8. Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez.
  9. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.
  10. Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz.
  11. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır.
  12. Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanır.
  13. Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.
  14. Konut finansmanı sözleşmeleri ilgili sorunların çözümü amacıyla; 2.000 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine, 3.000 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 2.000 TL ile 3.000 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirsiniz. 3.000 TL'nin üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan Tüketici Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

O bankadan konut kredisi çekenler zarara girdi!
  • 21.04.2018 15:57

O bankadan konut kredisi çekenler zarara girdi!

Konut kredisi kullanarak ev alacaklar dikkat. ABD'li Wells Fargo gibi banka, müş ...

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?
  • 26.09.2014 16:55

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi kullanacak olanların dikkat etmesi gereken 14 püf noktanın detayı ...

Konut kredisi alırken aile içinde borçlanın önerisi!
  • 15.01.2013 08:01

Konut kredisi alırken aile içinde borçlanın önerisi!

Ekonomik gelişmelere paralel kredi faizlerindeki düşüş, birçok aileyi konut alma ...

Konut kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar neler?
  • 10.01.2013 15:29

Konut kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar neler?

Mortgage kredisinin amacını kısaca; satın almak istenen konutun ekspertiz değeri ...

Konut kredisi kullanacakların dikkat etmesi gerekenler!
  • 10.07.2012 15:36

Konut kredisi kullanacakların dikkat etmesi gerekenler!

Banka Hangi Konutlara Kredi Verir? Kiradan kurtulmak ve ev sahibi olmak isteyen ...

DR.ALİ HEPŞEN AÇIKLADI
  • 04.01.2012 12:27

DR.ALİ HEPŞEN AÇIKLADI

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. A ...