maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizleri Ocak'ta düşmeye devam eder mi?

Konut kredisi faizleri Ocak'ta düşmeye devam eder mi?

Konut kredisi faiz oranları geçen senenin son çeyreğinde hızla gerileme gösterdi. Peki konut kredisi faizleri Ocak ayında da düşmeye devam eder mi?

Merkez Bankası'nın Temmuz ayında gerçekleştirdiği politika faiz indirimi sonrasında bankaların kredi faiz oranları geçtiğimiz yılın Ağustos ayından itibaren düşüşe geçti. Politika faizlerindeki indirimlerin devam etmesi ile son çeyrekte hızlanan indirimler sonrası konut kredisi faizleri son yılların en düşük seviyesine geriledi. 

İlk olarak kamu bankalarının indirimi ile %1'in altına gerileyen konut kredisi faizleri özel bankaların indirimleri ile beraber genişledi. Güncel olarak 12 bankada konut için kampanyalı kredi faizleri psikolojik seviye olan %1'in altına geriledi.

Taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi, konut kredisi ve ticari kredi türlerinin hepsinde inen faizler Aralık ayı itibariyle yatay seyretmeye başladı. Jeopolitik riskler, ABD ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz gündemi ile yükselen döviz kurları indirimleri yavaşlattı. Dolar son haftalarda 6 lira seviyesini test ederken, gram altın 300 TL' nin üstüne çıktı. BIST 100 endeksi ise 110.000-115.000 seviyelerinde seyrediyor. 

Geçtiğimiz yıl küresel koşullar ve baz etkisi ile önden yüklemeli faiz indirimine giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki hamlesi ile beraber 2019'u 1200 baz puan faiz indirimi ile tamamladı. Geçen hafta açıklanan verilere göre enflasyon yılı yüzde 12 sınırına yani politika faizine çok yakın bir seviyede tamamladı.

Güncel olarak en düşük kampanyalı konut kredisi faizi kamu bankalarının uyguladığı sıfır konutlar için geçerli olan yüzde 0.79 seviyesinde yer alıyor. Tüm konut talepleri için geçerli en düşük faiz oranı ise yüzde 0.95 seviyesinde. 

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank'ın sıfır konutlar için uyguladığı yüzde 0.79 faizli kredinin yıllık maliyet oranı yüzde 10 seviyesinde yer alıyor. Reel faiz ve enflasyon oranlarının yüzde 12 bandında olduğu düşünülürse söz konusu oranın daha düşmesi olası görünüyor. 

Merkez Bankası 2020 yılının ilk Para Politikası Toplantısı 16 Ocak'ta gerçekleştirecek. 

Uzmanlarca TCMB'nin faiz indirim alanının oldukça dar olduğu belirtiliyor. Bazı uzmanlar enflasyon oranı, riskler ve CDS primleri göz önünde bulundurulduğunda indirim yapılmaması gerektiği görüşünde. 

Merkez Bankası'ndan ilerleyen günlerde indirim gerlse dahi konut kredisi faizlerinde büyük indirimler beklemek mümkün görünmüyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre güncel olarak 150.000 TL'lik konut kredisinin 5 yıl vadede en uygun aylık taksitleri 3.150 TL oluyor. Kredinin geri ödeme miktarı ise 188.800 TL' ye denk geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz