maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizleri için kritik günler!

Konut kredisi faizleri için kritik günler!

Merkez Bankası Perşembe günü açıklayacağı politika faizleri konut kredisi faiz oranlarına nasıl yansıyacak?

Bankaların konut kredisi faiz oranları için kritik günler içindeyiz. Barış Pınarı Harekatı'nda tanınan 120 saatlik süre dün gece saatlerinde sonra erdi. Operasyona ara verilmesiyle düşüşe geçen dolar tekrar yükselir mi? Merkez Bankası Perşembe günü açıklayacağı politika faizlerinde indirim uygulayacak mı? Kredi faiz oranlarının seyri nasıl olacak?

Merkez Bankası'nın Temmuz ve ağustos ayında politika faizlerinde uyguladığı indirimlerle hızlanan konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş ivmesi Suriye'ye başlatılan operasyonun etkilediği dolar kurundaki yükseliş ve endişelerle bazı bankalarda yükselişe geçti. Harekatın devam ettiği günlerde Borsa İstanbul ve BITS Bankalar sert şekilde değer kaybederken dolar kuru yükselerek 5.90 seviyelerine ulaşmıştı. ABD ile yapılan anlaşma sonrasında harekata tanınan 120 saatlik bugün akşam saatlerinde son bulacak. Bugün sabah itibariyle dolar kuru 5.85 seviyelerinde. 

Gözler kredi faiz oranları için Merkez Bankası'nın 24 Ekim Perşembe günü açıklayacağı Para Politikası Kurulu kararına çevrildi. Eylül ayında enflasyon yeniden tek haneye inmesi ile Merkez Bankasından yaklaşık 300 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken doların yükselmesi ve Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ile beklentiler azaldı. Politika faizleri kararında son saatlere kadar piyasanın durumunun izlenmesi tahmin ediliyor. 

Merkez Bankasından gelecek faiz indirim kararı uzmanların görüşlerine göre yaptırımların sertleşmesi ve Türk Lirasındaki değer kaybının devam etmesi endişelerini bastırarak durağan ya da yükseliş yönlü seyreden konut kredisi faizlerinde yeni bir indirim atağını başlatması bekleniyor. 

Politika faizlerinde düşük bir beklenti de olsa artış kararı gelmesi halinde ise likidite masrafları artacak bankaların riskler karşısında hızla kredi faiz oranlarını artırması da beklentiler arasında bulunuyor. 

22 Ekim itibariyle bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.47 olarak karşıma çıkıyor. En düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyası dahilindeki yüzde 0.99 seviyesinde. Özel bankalardaki en düşük tabela konut kredisi faiz oranı da yüzde 1.11 düzeyinde. Tek haneye düşen enflasyon verilerinin ardından  Ekim ayı içinde enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları da yüzde 0.96'ya geriledi.

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre bankalardan 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vade için en düşük aylık taksit miktarı 4.283 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi ise 214.000 TL' ye karşılık geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz