maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizleri düşerse memleket kazanır!

Konut kredisi faizleri düşerse memleket kazanır!

Bankaların konut kredisi faiz oranları henüz yüzde 0,85 seviyelerinde. Bu oran aşağı seviyelere inerse piyasa müthiş canlanır.

Bankalar, konut kredisi faizlerini düşürmemekte diretiyor. 120 ay vadede yüzde 0,70'e inen oranlar, konut projelerinin bankalarla özel anlaşmalarında elde edilen rakamlar. Peki normal konut almak isteyen vatandaşlar ne yapacak? Bankalar, şu sıralar 120 ay vadeli konut kredisi faizini yüzde 0,85 seviyelerine düşürmüş durumda. Bankalar, konut kredisi faizlerini indirirse kazanmaya devam edecek. Bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da söylüyor.

Eğer bankalar, faizleri biraz daha düşürürlerse, müthiş bir patlama olabilir. Bunu göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle konut alıcılarında 'faizler daha da düşecek, bekleyelim' düşüncesi hakim olmaya başladı. Bu, talebin beklemeye geçmesine neden oluyor. Dolayısıyla ekonominin lokomotifi gayrimenkul ve emlak sektörünü yavaşlatıyor. Evet, bankacılık sektörü, konut kredisinde faizleri indirirseniz, kazanırsınız. 

Yine bankalar, 1,20'lerden, 1,10'lardan, 1'lerden konut kredisi kullanan tüketicileri, yapılandırma konusunda geri çeviriyor. Bununla ilgili yayınlanmış bir genelge yok. O nedenle bankaların, tüketicilerin yapılandırma talebini reddetmesi gibi bir durum söz konusu değil. Geçtiğimiz gün hazırladığımız haberde bu konuya değindik. Eğer böyle devam ederse, tüketiciler daha fazla hak elde ediyor, bankaları büyük cezalar bekliyor. Bankalar, yapılandırma konusunda yardımcı olsa belki de alıcılar ev almak için beklemez. 

Konut projelerinden ev almak isteyen tüketiciler, bu dönemde büyük bir avantajı elinde bulunduruyor. Daha fazla geç kalmadan, hareket etmek lazım. Piyasayı hareketlendirmek için yeni kıvılcımlara ihtiyaç var. Müteahhitler cesaretli davranarak bu anlamda itici rol oynuyor ve yeni yatırımlara hız kesmeden devam ediyor. 

Piyasanın dinamikleri var. Harekete geçtiği takdirde piyasa çok canlanır. Bankaların konut kredisi faiz oranlarını bir kez daha gözden geçirmesi gerekiyor. Türkiye'de mevcut yapı stoğunun depreme dayanıksızlığı, nüfusun çok büyük bir bölümünün genç olması, yabancı iştahının artacağı ihtimali, ne kadar fazla konuta ihtiyaç olduğunu gösteren etkenlerden birisi. Bankalar, bunu göz önünde bulundurarak hareket etmeli. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Türkiye'nin en az yüzde 50'sini dönüştürmemiz gerekiyor' açıklaması, önümüzdeki yıllar adına önemli bir ipucu, görebilmek lazım.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi faizlerinde ipin ucu kaçtı, oranlar kontrolden çıktı!
  • 26.04.2022 15:26

Konut kredisi faizlerinde ipin ucu kaçtı, oranlar kontrolden çıktı!

Garanti Bankası'nın kredi hesap sisteminde 240 ay vadeli 800 bin TL konut k ...

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?
  • 25.03.2022 09:12

Konut kredisi kullanımı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık para ve banka istat ...

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!
  • 18.02.2022 09:01

Konut kredisi hacmi 300 milyar TL'yi aştı!

Tüketici kredileri tutarı, 11 Şubat itibarıyla 856 milyon lira artarak 778 milya ...

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!
  • 05.02.2022 09:23

Konut kredisi kullanımı 275 milyar TL seviyelerinde seyrediyor!

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 7,4 milyar lira artarak 5 tri ...