maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faiz indirimleri hızlanacak mı?

Konut kredisi faiz indirimleri hızlanacak mı?

Yaklaşık 4 aydır seri halde devam konut kredisi indirimleri yavaşladı. Peki konut kredisi faiz oranları yeniden düşmeye devam edecek mi?

Bankaların konut kredisi faiz oranları Suriye operasyonlarına karşılık ABD'den gelen yaptırımlar ve döviz kurun yükselmesi ile yaklaşık 4 aydır seri halde devam indirimlerine ara verdi. Peki konut kredisi faiz oranları yeniden düşmeye devam edecek mi?

Konut kredisi faiz oranları Haziran ayından Ekim ayının ikinci haftasına dek aralıksız faiz indirim yönünde hareket etti. Merkez Bankasının Temmuz ve Eylül ayında gerçekleştirdiği para politikası faiz indirimleri ile desteklenen kredi faiz oranları hızla aşağı yönlü bir ivme izledi. Barış Pınarı harekatı sonrası ABD'den gelen yaptırımlar ve Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ile kredi faiz oranları bazı bankalarda yükselişe geçerken diğer bankalarda indirimlere ara verilen bir dönem gözlendi. 

Türkiye'nin 120 saat aranın ardından operasyonlara devam etmesi ve ABD'nin de 14 Ekim'de uygulanan yaptırımların kaldırılacağını açıklaması ile döviz kuru sert düşüş gösterdi. Bugün sabah saatleri itibariyle dolar kuru 5.73, euro ise 6.39'dan işlem görüyor. Borsa istanbul ise yükselişine devam ederek 100.000 puana yakın seyrediyor. 

Bankaların kredi faiz oranlarına ilişkin en kritik veri bugün açıklanacak. TCMB Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantı ile politika faizlerini açıklayacak. Enflasyonun tek haneye düşmesi ile TCMB'den operasyonlar öncesinde yaklaşık 300 puana kadar faiz indirimleri bekleniyordu. Gelişmeler sonrasında bazı kurumlar Merkez Bankası'nın Ekim ayında faiz indirimine gitmeyeceğini ön görürken yaptırımların kalkması, kurun düşmesi ve TL'deki kırılganlığın azalması ile son beklentiler Merkez Bankasının 100 ile 200 puan arasında faiz indirimi uygulaması yönünde. 

Uzmanlar Merkez Bankası'nın PPK toplantısından beklentiler ışığında bir indim haberinin gelmesi karşısında bir süredir durgun ve yükseliş yönlü seyreden konut kredisi faiz oranlarının yeniden düşüş yönüne geçmesini bekliyor. Kredi faiz oranlarında Temmuz ve Eylül toplantısı sonrası kadar hızlı ve sert düşüşler beklemezken kredi faizlerinin hem kamu bankalarında hem de özel bankalarda da bir miktar daha düşmesi öngörülüyor. 

24 Ekim itibariyle bankaların tabla konut kredisi faiz oranı yüzde 1.47 düzeyinde. En düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının kampanyasındaki yüzde 0.99 olmaya devam ederken özel bankalardaki en düşük konut kredisi faiz oranı da yüzde 1.07' ye geriledi. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vade için en düşük aylık taksitleri yaklaşık 2.200 TL oluyor. Kredinin vade sonunda masraflar hariç toplam geri ödemesi ise 133.100 TL' ye karşılık geliyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz