maritbet girişmaritbet
Konut kredisi alırken yapılan 5 hata

Konut kredisi alırken yapılan 5 hata

Uzmanlar tüketicilerin kredi alımında ve o süreçte en fazla yaptığı 5 hatayı değerlendirdi...

Türkiye'de evlerin yüzde 80'inden fazlası konut kredisi kullanılarak satın alınıyor. Kredi, konut alımında böylesine önemli bir araçken, bu aracın doğru kullanılmaması  sonradan sıkıntılara neden oluyor. Uzmanlar tüketicilerin kredi alımında ve o süreçte en fazla yaptığı 5 hatayı sizler için değerlendirdi...


SADECE FAİZE BAKMAK
Sadece ilan edilen faiz oranına bakarak karar vermek yanıltır. Faiz oranı yanında dosya masrafı, varsa ek komisyon ya da hizmet bedeli, sigortalar ve ekspertiz ücretinin maliyetleri de öğrenilip bu masraflar dahil toplam maliyet oranı değerlendirmesi yapılmalı. Örneğin iki bankanın aylık tabela faizi yüzde 0.95 seviyesinde olsa bile masrafların değişmesinden dolayı birinin maliyeti yıllık yüzde 12.85, diğerinin ise yüzde 12.63 seviyesindedir.


FAİZLER DÜŞERKEN BEKLEMEK
Ev sahibi olmak isteyen kişiler genellikle piyasadaki faiz oranlarını çok yakından takip ediyorlar. Genellikle faizler düşmeye başladığı zaman daha da düşer nasıl olsa diyerek beklemeye geçiyorlar. Oysa arz-talep yasası gereği alımı kolaylaşan metaların fiyatları zaman içinde yükseliyor. Dolayısıyla kredi faizleri düşüp taksitleri azaldıkça kredi kullanarak ev sahibi olacak kişilerin sayısı artıyor. Bu talep artışı konut kredisi verilebilecek tarzdaki evlerin fiyatında artışa yol açıyor.


ÖDEME GÜCÜNÜ AŞAN TALEPLER
Hayal edilen eve ulaşma isteği bazen tüketicilerin aylık ödeme kapasitesini artan kredi taleplerinde bulunmasına neden oluyor. Konut kredilerinin en uzun vadeli krediler olduğuna dikkat çeken uzmanlar hanehalkı toplam gelirinin üçte birinin ancak kredi ödemelerine gitmesi gerektiğini, aksi taktirde zorunlu ihtiyaçlar nedeniyle kredi ödemelerinde aksamalar olabileceğini söyledi. Eğer gerçekten ödeyebileceğinize inanıyorsanız kredi alın, aksi taktirde gelecekte kredibilitenizin sarsılmasına neden olacaksınız.


İHTİYAÇTAN FAZLA KREDİ ÇEKMEK
Ev için kredi çekmeden önce kendinizin ve çevrenizin tüm finansal imkanlarını sorgulayın. Çünkü ihtiyaçtan fazla kredi çekmek, faiz her ne kadar düşük olursa olsun, bütçenize ek maliyet getirecektir. Ayrıca nasılsa elime para geçtiğinde erken kapatırım diye düşünüyorsanız, konut kredilerinde erken kapatmaya karşı yüzde 2 komisyon ödemeniz gerektiğini de aklınızdan çıkarmayın.


YETERLİ İNCELEME YAPMAMAK
Banka seçiminde yeterli inceleme yapmamak da çok sık yapılan hatalardan.  Bankaların birbirinden farklı ürünleri var, bunlardan size uygun olanı inceleyip karşılaştırmalısınız. Yine her bankanın tabela faizine dayanarak karar vermek yerine, şubede pazarlık etmeyi deneyin. Tabela faizi yüzde 1'lerin üzerinde olan bankalar pazarlık gücünüze bağlı  olarak indirim yapabilmekteler.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz