maritbet girişmaritbet
Konut kredisi alırken hayat sigortasına dikkat!

Konut kredisi alırken hayat sigortasına dikkat!

Konut kredisi kullanırken hayat sigortası gerçekten zorunlu mu?

Kaynak: Bilen Kur / Hürriyetkıyasla.com


Kredi kullanımı esnasında en çok tartışılan konulardan bir tanesi de kullandırım karşılığı yapılmak zorunda olduğu söylenen hayat sigortası. Bankalar tabi ki bunun için ekstra bir ücret talep ediyorlar.  Biz de sitemizde ürünleri listelerken bununla ilgili bir not düşüyoruz ancak poliçeler kişilerin yaş ve sağlık durumuna göre değiştikleri için kesin bir ücret belirtmemiz mümkün olamıyor.

Peki, hayat sigortası gerçekten zorunlu mu?
Ticaretin doğası gereği bankalar tüketicilere kredi verirken öncelikli olarak paralarını geri alabilmeyi hedeflemektedirler. Bu nedenle kredi verdikleri şahsın vefatı halinde dahi zarara uğramamak adına hayat sigortasını şart koşmaktadırlar.  Üstelik kendinize ait bir hayat sigortası olsa dahi yine de bankadan yaptırmak zorunda olduğunuza dair söylemler olabilmektedir. Ancak 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 5. Maddesinde  “Aksine bir teamül, ticari örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz.”  ifadesi yer almaktadır.  Ayrıca aynı kanunun 10. Maddesinde yer alan Konut Finansmanı sözleşmeleri ile ilgili ifadelerde de hayat sigortası zorunluluğuna dair herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Yani yapılan hayat sigortasının hukuki bir dayanağı olmadığı gibi kredinin satışı, hayat sigortası yaptırmaya bağlı kılınması yasaya aykırıdır.
 
Üstelik özellikle konut sigortalarında satın alınan evi ipotek altına alarak banka kendine bir güvence sağlamaktadır. Yani hayat sigortası ikinci bir güvence olmaktadır.
Bir diğer tartışmalı konu da yapılan hayat sigortasının kapsamı. Yapılan hayat sigortasının, kredi kullanan kişinin vefatı durumunda kalan kredi borcunu ödemesi gerekir.  Ancak bazı durumlarda poliçedeki açıklar nedeniyle bu durum gerçekleşmemekte, ödenen primlere rağmen kredi borcu kredi kullanan kişilerin hukuki varislerine kalabilmekte ve aileler zor durumlara düşebilmektedirler. Bu durumu engellemek için yaptırılan poliçeyi talep edip, iyice incelemeniz büyük bir önem arz ediyor.
 
Her şeye rağmen belirtmeliyiz ki, doğru kapsamıyla yapılan bir sigorta poliçesi sizi ve hukuki varislerinizi istenmeyen durumlara karşı koruyabilmekte ve fayda sağlayabilmektedir. Ancak zorunlu değil isteğe bağlı olmalıdır. 
  • Etiketler:

Yorum Yaz