maritbet girişmaritbet
Konut kredilerinde maliyetler 7 bin TL arttı!

Konut kredilerinde maliyetler 7 bin TL arttı!

Makul seviyelerdeki faiz oranları ile canlanan kredi piyasasında, 2010 yılında olduğu gibi 2011’de de büyümek isteyen bankaların bir kısmı, gönülsüz de olsa bu kararın ardından kredi faizlerini artırmaya başladı. 100.000 TL ve 120 aylık konut kredilerinde 5.000 ile 7.000 TL’lik maliyet artışlarına dikkat!

Merkez Bankası'nın Kasım ayı sonunda başlattığı kredi genişlemesini yavaşlatmaya yönelik önlemler dizisine Mart sonunda bir yenisi daha eklendi. Mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarını beklenenin bir hayli üstünde artıran son karar, bireysel kredi faizlerini oldukça yakından ilgilendiriyor. Zira yüksek zorunlu karşılık oranları, banka karlarını ve kredi fon kaynak miktarını olumsuz yönde etkiliyor. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, konut kredilerinde tüketicilerin mutlaka farklı alternatifleri karşılaştırarak kredi başvurusu yapmaları gerektiğini belirtiyor.

Makul seviyelerdeki faiz oranları ile canlanan kredi piyasasında, 2010 yılında olduğu gibi 2011'de de büyümek isteyen bankaların bir kısmı, gönülsüz de olsa bu kararın ardından kredi faizlerini artırmaya başladı. Bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte konut kredisindeki artışların yıllık bazda %0,5-1 aralığında değiştiği görülüyor. www.enuygun.com üzerinden yapılan hesaplamalara göre, bu miktarlardaki faiz artışları 100 bin TL - 120 ay vadeli bir konut kredisinde, ortalama olarak aylık taksitleri 40-55 TL civarında yükseltiyor. Bir başka deyişle 120 ayda kredinin toplam geri ödemesini yani maliyetini 5.000-7.000 TL arasında artırıyor. Faiz haricinde kredi maliyetini etkileyen dosya masrafı, ekspertiz gibi diğer ücretlerde ise şimdilik bir değişiklik bulunmuyor.

Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, aslında piyasada genel ortalamada kredilerde belirgin bir faiz artışı henüz olmadığını belirtiyor: “Zira tüm bankalar faiz artırımı yapmadı. Ayrıca en uygun kredinin sadece faiz oranı ile değil masrafları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği düşünülürse, faiz oranı artan bankaların sıralamada hâlâ avantajlı olabildiği de göze çarpıyor. Ancak bu değişikliklerin kredi maliyet karşılaştırmasında bankaların sıralamasını değiştirdiğini söylemek mümkün. Bu sebeple konut kredisi gibi uzun vadeli ve yüksek tutarlardaki bir kredi için toplam maliyet üzerinden karşılaştırma yapmadan kredi başvurusu yapmamanızı öneririz. Özellikle de bankaların web kanallarına özel fiyatlamaları oldukça avantajlı seçenekler sunuyor.”

Sungurlu şu noktalara da dikkat çekiyor: “Sonuç olarak, bankaların yeni fiyatlamaları maliyetleri bir miktar yukarı çekti. Bundan sonraki süreçte yeni faiz artışları da gündeme gelebilir. Zira politika faizlerinde de yılın üçüncü çeyreğinde yükseliş bekleniyor. Yakınlarda konut kredisi kullanmayı düşünenler için zamanlamanın önemli olduğunu, erken davrananın kârlı çıkacağını düşünüyoruz. Tüketiciler ihtiyaçlarına en uygun konut kredisini bulmak için www.enuygun.com sitesinde kullanıma sunduğumuz karşılaştırma araçlarını kullanarak zaman ve paradan tasarruf sağlayabilirler.” 

  • Etiketler:

Yorum Yaz