maritbet girişmaritbet
Konut kredilerinde kriz öncesine dönüş

Konut kredilerinde kriz öncesine dönüş

21 Mayıs itibarıyla 47 milyar 475,4 milyon liraya ulaşan konut kredilerinde, genel itibarıyla kriz öncesi hareketli olan 2006 dönemine bir geri dönüş gözlemleniyor

 

Merkez Bankası verilerine göre 21 Mayıs itibarıyla 47 milyar 475,4 milyon liraya ulaşan konut kredilerinde, genel itibarıyla kriz öncesi hareketli olan 2006 dönemine bir geri dönüş gözlemleniyor.

İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayının konut kredileri açısından bir dönüm noktası olduğunu, nisan ayında mart ayına göre sektördeki bakiye artışının 1,7 milyar lirayı geçtiği, söz konusu rakamın son 2 yılın en büyük bakiye artışı olduğuna dikkat çekti.

Mart, nisan ve mayıs aylarındaki büyümenin haziran ve temmuz aylarında aynı miktarlarda olmasa da devam etmesinin beklendiğini belirten Oram, “Dolayısıyla 2. çeyrekteki büyümenin bizi 2010 yılında konut sektöründe, şu ana kadar gördüğümüz en büyük genişleme olan 2006 yılı büyüme oranlarının üzerine bile taşıması söz konusu olabilecektir” dedi.

Geçen yıl sektörde refinansmanlarla birlikte yaklaşık 338 bin kişiye kredi kullandırıldığına, bu yıl rakamın 350 bini geçmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Oram, sektörde halen günlük yaklaşık olarak 2 bin adet konut kredisi kullandırıldığını, bunun da yaklaşık günlük 150 milyon lira konut kredisine denk geldiğini, 2008 yılı ikinci yarısından itibaren ekonominin genel olarak durgunluğa girmesine rağmen özellikle Nisan ayında gerçekleşen büyümenin geçen yıl sonundaki olumlu gelişmelerle birlikte değerlendirildiğinde, konut sektörünün durgunluktan çıktığının söylenebildiğini vurguladı.

Diğer taraftan yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler ve döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlerin konut kredisi iştahını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığının altını çizen Oram, enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve Merkez Bankasının para politikasını sıkılaştırması beklentisi paralelinde önümüzdeki dönemlerde piyasa faizlerinin kademeli olarak artış göstermesinin öngörüldüğü, fakat bu artışın hızlı bir şekilde değil aksine yavaş ve kademeli olarak piyasaya yansımasının beklendiğini bildirdi.

“PAZAR İYİ BİR NOKTAYA GELDİ”
Yapı Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem de 2010 yılının ilk 4 ayında konut kredisi portföyünün sene başına kıyasala yüzde 9,81 büyüyerek 42,5 milyar liradan 46,7 milyar liraya ulaştığını, toplam portföyde 4,2 milyar liralık net büyüme sağlandığını kaydetti.

2005 yılının ilk 4 ayına bakıldığında ise toplam portföyde 1,7 milyar liralık, 2006 yılının aynı döneminde ise 5,3 milyar liralık net büyüme gerçekleştiğini, dolayısıyla 2010 yılının ilk 4 ayında pazarın 2005 yılına göre 2,5 milyar lira daha fazla, 2006 yılının aynı dönemine kıyasla ise 1,1 milyar daha az net büyüme sağladığını belirtti.
Konut kredilerinde mayıs ayının son haftasına kadar yukarı yönlü bir hareket olduğunun altını çizen Erdem, ortalama haftada 350-350 milyon lira arası net büyüyen pazarın son haftada 130 milyon liraya kadar düştüğünü söyledi.
Son bir haftalık göstergeye ilişkin gittiği yerlerde şu anda satın alma anlamında işlerin hafiflemeye başladığı yönünde bilgi aldığını anlatan Erdem, şöyle konuştu:

“Şu anda faizler cephesinde bir değişiklik olmadı. Normalde mevsimsel olarak bakıldığında konut piyasası aslında mayıs, haziranda hızlanır. Temmuz ayıyla beraber yavaşlar. Şu anda hem mevsimsel hem de fiyat anlamında konut pazarının yükselmesi için iyi bir dönem. 2005 yılıyla mukayese ettiğinizde çok yukarısında kalıyor. 2006'nın biraz daha altında bir büyüme olmasına rağmen, kriz öncesi durumla karşılaştırıldığında pazarın iyi bir noktaya geldiği söylenebilir.  Son haftadaki düşüşün devam edip etmeyeceğini söylemek şu anda mümkün değil. Bir yavaşlama olduğunu söylediler, ama bu Türkiye genelini yansıtan bir durum değil.  Son haftayı dışarda tutarsanız, konut kredilerinde 2006 yılına yakın bir durum söz konusu.”
 
“FAİZ, KISA DÖNEMDE BU SEVİYELERDE HAREKET EDER”
Konut kredisinin uzun vadeli yatırım olduğu için insanların bu tip yatırımlara girdiklerinde mutlaka biraz daha fazla önlerini görmek istediklerini vurgulayan Erdem, içerde olası siyasi gelişmelerin talebi etkileyecek seviyede olup olmadığını anlamak için biraz daha beklemek, bir iki haftadaki gidişata bakmak gerektiğini ifade etti.
İsmet Erdem, yılın son çeyreğinde Merkez Bankası cephesinde bir faiz artırımı beklediklerine dikkati çekerek, konut kredisi faizinde kısa dönemde haziran, temmuz, ağustos aylarında yukarı yönlü hareket olacağını beklemediklerini, faizin bu seviyelerde hareket edeceğini kaydetti.

Yılın son çeyreğinde Merkez Bankasının faiz artırımları ve fonlama maliyetlerindeki son duruma bakarak Yapı Kredi olarak son çeyrekte fiyatları tekrar gözden geçireceklerini belirten Erdem, “Bugünden itibaren fiyatlarla ilgili bir tahmin yapmak çok zor. Yılın son çeyreğinde Merkez Bankası faiz artışı olduğunda, bunun etkisiyle konut kredisi faizlerinin biraz daha yukarıya çıkacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.

55 MİLYAR LİRA
Fortis Bank Türkiye perakende bankacılık pazarlama yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem ise konut kredisi pazarının 2010 yılı sonunda yüzde 20 büyüyerek yaklaşık 55 milyar liralık bir hacme ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.

Düşen faiz oranları nedeniyle, konut kredisi başvuruları ve bankaların kredi kullandırma oranlarının geçen yılın aynı dönemine göre büyük artış gösterdiğini vurgulayan Ertem, konut kredisi pazarı büyüme rakamlarının bu artışı desteklediğini, bundan dolayı 2010 yılı sonuna kadar yaklaşık 200 bin kişinin konut kredisi kullanacağını düşündüklerini belirtti.

2010 yılında konut kredilerinin faiz oranlarında devam eden düşüşün, mayıs ayında bankaların faiz oranlarını yukarı yönlü revize etmesiyle sona erdiğini ifade eden Ertem, ancak faizlerde görülen yukarı yönlü artışın sınırlı kaldığını, bankaların bazı vadelerdeki faiz artışlarını durdurup, oranları aşağı çektiğini, bu nedenle 2010 yılı sonuna kadar özellikle yaz aylarından sonra Merkez Bankası faiz kararlarına ve konut piyasasının gidişatına göre bunun kademeli olarak artmasını beklediklerini belirtti.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz