maritbet girişmaritbet
'Konut kredilerinde faiz oranları 0,60'a inebilir'

'Konut kredilerinde faiz oranları 0,60'a inebilir'

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Mortgage Yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerinde faiz oranının inebileceğini söyledi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'nın yeni bir başlangıç yılı olacağını belirterek, seçim sonrası tek partili bir hükümet kurulmasının inşaat sektörüne 2004'teki gibi bir ivme kazandırdığını söyledi.

Son iki ayda hızlanan konut satışlarına bağlı olarak yıl genelinde gerçekleşen 1 milyon 200 bini aşan konut satışının, sektöre yeni bir rekor kazandırdığını dile getiren Durbakayım, "Yurt içi istikrar 2016'da da önemini koruyacak ama asıl belirleyici faktör konut kredisi faiz oranları olacak. Mevcut faizler aylık yüzde 1-1,2 seviyelerinde bulunuyor. Eğer Mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık yüzde 0,60-0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" dedi.

"2016'da konut sektöründe proje patlaması yaşanabilir"

Durbakayım, 2016'daki satışların 2015 yılından içerik olarak ayrışacağını belirterek, 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen konut satışlarının büyük bir kısmının mevcut projelerdeki dairelerin satışlarından geldiğini söyledi. Gelecek yıl ise proje patlaması yaşanabileceğine işaret eden Durbakayım, "Gelecek yıl art arda çıkmasını beklediğimiz yeni projelerdeki dairelerin satışlarına tanık olabiliriz. Bu kapsamda 2016 yılında bir milyon adedi çok rahat aşmasını beklediğimiz konut satışlarının en az yüzde 70'inin yeni projelerden olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"Sektörde yatırımlar daha stabil ilerliyor"

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan da Başta Körfez ülkelerinden gelenler olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye'ye önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi. Uyan şunları kaydetti: 
Bilindiği gibi siyasi konjonktür, ekonomideki dalgalanmalar, uluslararası ilişkilerde yaşananlar sektörde ciddi etki oluşturdu. 1 Kasım süreci sonrası uçak kriziyle gündeme gelen Rusya krizi, sektörde küçük bir duraklama yaşatmış olsa da günün sonunda sektörde yatırımlar rayına oturdu. Faizler ve döviz kuru da kendi dengesini buldu. Artık sektörde yatırımlar daha stabil ilerliyor. Emlak, konut rakamlarına baktığımızda da 2015'teki tüm dalgalanmalara rağmen sektördeki satışların arttığını görüyoruz. Gayrimenkul halen en güvenli yatırım aracı olarak yatırımcıları çekmeye devam ediyor. Konut satışları yıl sonunda yeni bir rekora imza atacak gibi görünüyor."

"Sektör önümüzdeki yıl rekorun da rekorunu kıracak"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de konut satışlarındaki artışın süreceğine dikkati çekerek, "2015'te rekor kıran Türk inşaat sektörü 2016'da rekorun rekorunu kıracak" dedi.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'
  • 15.04.2022 11:47

Nazmi Durbakayım 'Yatırımcı yine gayrimenkul dedi'

İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, TÜİK'in mart ayı k ...

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!
  • 13.04.2022 15:17

Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinin yükseltilmesine destek!

İNDER ''Vatandaşlık için gayrimenkul bedelinde 400 bin dolar doğru karar'' ...

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı
  • 30.11.2021 16:01

Tapu harcında kasım ayı bitmeden tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı

Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 29 Kasım itibarıyla 20 milyar lirayı ...