maritbet girişmaritbet
Konut kredileri ne durumda? Faizler gerçekten arttı mı?

Konut kredileri ne durumda? Faizler gerçekten arttı mı?

Merkez Bankası’nın kredi pazarı genişlemesini kontrol altına almak adıyla zorunlu karşılık oranlarında artışa gitmişti. Bunun etkisi hemen hissedilmiş ve geçen sene özellikle son çeyrekte yaşanan faiz indirimi rekabeti, yerini bir faiz artışı rekabetine çevirdi

Merkez Bankası'nın kredi pazarı genişlemesini kontrol altına almak adıyla zorunlu karşılık oranlarında artışa gitmişti. Bunun etkisi hemen hissedilmiş ve geçen sene özellikle son çeyrekte yaşanan faiz indirimi rekabeti, yerini bir faiz artışı rekabetine çevirdi. Bu faiz artışı rekabetine katılan bankalar faiz oranlarında 2 baz puandan 10 baz puana varan zamlar gerçekleştirdiler.

Konut kredisi faiz oranları gerçekten arttı mı?

Bir çok bankanın konut kredileri “tabela faiz oranını” artırmasının yanı sıra, pazar payını kaybetmek istemeyen ya da bu faiz artışı rekabetine aldırış etmeyen bankalar fırsattan yararlanıp konut kredileri kampanyalarıyla cazip faiz oranlarını tüketiciye sunarak müşteri portföylerini genişletmeye devam ediyorlar.

Yani bu sıralar konut kredisi kullanma planı yapan tüketici bu zam rekabetini tamamen bir fırsata çevirebilir. Üstelik nasıl bazı bankaların üst üste yaptığı faiz zamlarını gözardı edemiyorsak, şubat ayı içerisinde yapılan kampanyalar ile beraber son 2 yılın en düşük YMO değerinin yakalandığını da göz ardı edemeyiz. Finzoom Yıllık Maliyet Oranı Endeksine bakacak olursak bu zam ve panik, kredi kullanacak ya da yapılandırma planı yapan tüketicinin lehine olduğunu gösteriyor.

Ortalama Yıllık Maliyet Oranı'ndaki (Masraf Dahil Faiz Oranı) Değişim

Şubat ayı içerisinde her ne kadar faiz oranlarının arttığı yönünde bir izlenim olsa bile ocak ayında %11,32 olarak gözlenen Finzoom Yıllık Ortalama Maliyet Oranı şubat ayında da piyasaya sunulan kampanyalı ürünler ile beraber  %11,24 seviyesine geriledi.  Şubat ayında 120 ay vade, 100.000 TL için endekse katılan bankalar arasında en düşük yıllık maliyet oranı %9,99, en yüksek yıllık maliyet oranı %13,63 olarak gözüküyor.

Tüketici kredileri tekrar kampanya havasına girdi

Şubat ayı içerisinde sevgililer günü ve kış kampanyaları ile tekrar raflara konulan uygun ihtiyaç kredilerini finzoom.com.tr 'de masaya yatırdık. Yılbaşı ertesi kimi kampanyaların sona ermesi kimilerinin kampanya sürelerini uzatmasıyla Finzoom Ortalama Yıllık Maliyet Endeksinde hafif bir artış görülmüştü. Bu ay bu artış yerini 2,7 baz puanı bulan bir indirime bıraktı ve Finzoom Yıllık Maliyet Oranı %16,24'e düştü. En düşük maliyet oranı %13,76 olarak gözlemlendi.

Piyasada kış mevsimi ve sevgililer günü için raflara konulan kredi ürünleri çok cazip gözüküyor. Bu kampanyalar arasında %0 faizli ürünlerden, günlük 5 TL'ye 5000 TL kredi kullandırma imkanı sağlayan ürünler bulunuyor. Kredi kullanma planı yapan tüketicilerin bu kampanyaları kaçırmamasını öneririz.

 

Gökhan Göğebakan

FinZoom Finansal Analist

  • Etiketler:

Yorum Yaz