maritbet girişmaritbet
Konut kredi oranları % 40'a çıkacak mı?

Konut kredi oranları % 40'a çıkacak mı?

Konut kredilerinde kredi oranının kademeli olarak % 40'a çekilmesiyle ilgili önlemler devreye girecek mi?

Seçim bitti, artık piyasaların gündeminde aynı konu var: Global piyasalarda büyümenin momentum kesmesi ve içeride ısınan ekonomi için alınacak önlemler. Aslında iki konu aynı anda ele alındığında birbirini nötrleyecek iki unsur gibi görünmekle beraber Türkiye ekonomisinin bunu bekleyecek zamanı olmayabilir. Dolayısıyla piyasalar bu konuya oldukça duyarlı.

Dünya ekonomilerinde toparlanmanın hız kesmesi, başta ABD olmak üzere birçok bölgede tekrar yavaşlamanın baş göstermesi zaten piyasaların uzun süredir kaygılandığı bir konu.

Ancak özellikle başta Çin olmak üzere şimdi de gelişmekte olan ülkelerle ilgili kaygılar baş göstermeye başladı. Alınan önlemlerin Çin ve Hindistan'da büyümeyi çok hızla aşağıya çekebileceği, bunun da dünya ekonomilerindeki ağır aksak giden toparlanmayı iyice zor durumda bırakabileceğinden endişe ediliyor.

Bu konular tartışıladursun içeride seçimlerin arkasından beklenti farklı. AKP seçimlerden sonra ekonomiyi soğutmak için hangi önlemleri alacak? Bu önlemler ekonomide yumuşak inişi sağlayabilecek mi?

Bloomberg HT olarak aldığımız duyumlarda, ekonomi yönetiminin vergi artışına sıcak bakmadığı ama onun dışında TMSF ve BDDK ile önlemleri artırmayı düşündüğü ortaya çıkıyor. Konut kredilerinde kredi oranının kademeli olarak % 40'a çekilmesinden tutun da kredi kartlarına uygulanan taksit miktarının 3'le sınırlandırılması gibi çeşitli önlemler devrede.

Görüldüğü gibi faiz artışı açıklanan listede yok. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın '0 reel faiz' sözü yeniden hatırlandığında ve 'faiz artışı sıcak parayı tekrar ülkeye geri getirir' argümanı da eklendiğinde Merkez Bankası'nın faiz artışını mümkün olduğunca erteleyeceği ortaya çıkıyor.

Bu tabii ekonomi yönetiminin kararı. Ancak grafikte de görüleceği gibi diğer ülkeler önlem paketlerine mutlaka faiz artışlarını koyuyorlar. Brezilya % 4,2 büyürken, % 6 seviyesinde enflasyon verirken ekonomideki aşırı ısınma sebebi ile faizini % 12,25'e çekmekten geri kalmıyor. Çin, Hindistan buna örnek olarak verilebilecek diğer ülkeler.

Türkiye'nin şu an yürüttüğü ekonomi mix'i ise piyasaların tolerans sınırının sonuna geldi bence. Hatırlatmakta fayda var.

KAYNAK: Bloomberg HT

  • Etiketler:

Yorum Yaz