maritbet girişmaritbet
Konut için 151 milyar TL'lik kredi kullandık!

Konut için 151 milyar TL'lik kredi kullandık!

Merkez Bankası verilerine göre 5 Ağustos 2016 itibarıyla bankacılık sektörünün kullandırdığı toplam konut kredisi tutarı 151 milyar liraya ulaştı.

Söz konusu tutarın 176 milyon lirası (yüzde 0.1) 1-12 ay vadeli kullanımdan oluştuğu kaydedildi. 

Emlak Konut ve GYODER'in yüzde 0.70 faizli konut satışı kampanyaları bankaları da harekete geçirdi. Konut kredisinde faizi ilk indiren ise Ziraat Bankası oldu. Faizi yüzde 1'in altına çeken bankanın hamlesiyle son 1 haftada başvuruların 5 kat arttığı açıklandı.

Emlak Konut'un ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) yüzde 0.70 faizli konut kampanyalarının etkisiyle bankalar da konut kredisi faizlerinde indirime gitti. 

Ekonominin çarklarının eşzamanlı olarak dönmesi için yapılan kampanyalara, kamu bankaları ile özel bankalardan gelen destekle faizler aylık yüzde 1'in altına indi. 

Konut kredisi faiz indirimlerinde ilk hamle ise Ziraat Bankası'ndan geldi. Banka, 10 Ağustos'ta faizleri yüzde l'in altına çekti. Konut projelerinin finansmanı alanında 2016 yılının ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 14.2'lik sektör payıyla lider olan Ziraat Bankası, 2016 yılında yaklaşık 5 milyar TL konut kredisi kullandırdı. Ziraat Bankası, yılın ilk çeyreğine göre yüzde 5.1 artış ile konut kredisi portföyünü 21.7 milyar liraya ulaştırdı. Türkiye genelinde konut satışlarının Haziran 2016'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 oranında azalarak 106 bine gerilediği açıklanırken, aynı dönemde ipotekli konut satışlarının da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.2 azaldığı kaydedildi. 

Ziraat Bankası, bu düşüş trendini tersini çevirmek ve tüketici ihtiyaçlarını karşılamak hedefiyle faiz indirimine gitti. 

TÜKETİCİ HAREKETE GEÇTİ

Buna göre, 120 ay vadeli kredi kullanacak olan bir tüketici daha önce yüzde 1.16 faiz oranı ile kredi kullanarak aylık bin 547.86 TL öderken, bugün yüzde 0.95 faiz oranı ile bin 400.24 TL ödeyecek ve toplamda 17 bin 700 liralık kazanç yaratacak. Ziraat Bankası'nın faiz oranları 24 aya kadar yüzde 0.82, 60 aya kadar yüzde 0.90, 61-120 ay arası vadelerde ise yüzde 0.95 olarak uygulanıyor. Bankanın yaptığı açıklamaya göre, yeni faiz oranları alım kararını bekleten ihtiyaç sahiplerini harekete geçirdi ve son 1 haftada başvurular 5 kat artış gösterdi. 

'SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİ İNCELEMEDEN KARAR VERMEYİN' 

Ziraat Bankası Dağıtım Kanalları Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Çakar, ev alırken vatandaşların bütçesinin kendi sınırlarını oluşturacağını belirterek, tüketiciye önerilerde bulundu. 

"Vatandaşlar oturmak istedikleri evi bulduktan sonra kullanmak istedikleri kredi tutarının bütçelerine uygun olması, uzun vadeli kredide kendilerine yardımcı olacaktır" diyen Çakar, şöyle devam etti: "Projelerden alacağınız konutlarda gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini incelemeden alım kararı vermeyin. Ev alırken tapusunu veya yapı ruhsatını mutlaka kontrol etmelisiniz. Tapu kat mülkiyeti, kat irtifakı veya tam mülkiyet şeklinde düzenlenmiş olmalı, üzerinde herhangi bir takyidat bulunmamalıdır. 

Sözleşmenizde yazan ancak teslim edilmeyen herhangi bir unsurun varlığı halinde tapuyu teslim almadan önce muhatap yetkililerle görüşmelisiniz. Belediyeye giderek emlak vergisi beyanında bulunmalısınız. Kredi borcunuz bittiğinde, bankanıza ipoteğin kaldırılması için başvuru yapmalısınız." 

DİJİTAL PLATFORM KULLANILABİLİYOR 

Çakar, Ziraat Bankası şubelerinde ve proje satış ofislerinde sunulan hizmetlere ek olarak konut finansmanına özel tasarlanmış dijital platformu evinziraatten.com üzerinden de konut kredisi başvurularının alındığını ve değerlendirildiğini belirtti. 

Evinziraatten.com sitesinden, tüketicilerin farklı vade, tutar ve faiz oranlarında konut finansmanı ürünlerini inceleyebildiğini kaydeden Çakar, "Kredi almayı planlayanlar bu ürünler için hesaplama yapabilmekte, anlaşmalı konut projelerine ait bilgilere ulaşabilmekte ve kredi başvurularını yapabilmekte" diye konuştu. 

Kredi faizinin aşağı yönlü hareketi sürebilir

Vakıfbank, 1 milyon TL'ye kadar olan yeni konut alımlarını içeren SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi Kampanyası düzenledi. Buna göre, 12 ay vadede yüzde 0.80, 36 ay vadede yüzde 0.88, 60 ay vadede yüzde 0.90, 120 ay vadede yüzde 0.95 aylık faiz oranı uygulanıyor ve kredi tutarı üzerinden binde 5 kredi tahsis ücreti almıyor. 

VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Saydam, son üç yıl itibarıyla toplam konut satışlarının yaklaşık yüzde 32-40'ının ipotekli satışlardan oluştuğunu söyleyerek konut kredileri hacminin sektörel olarak 150 milyar 966 milyon TL'ye ulaştığını kaydetti. Saydam, "Uzun vadede Türkiye'nin potansiyel konut talebini koruyacağı ve ' konut kredilerindeki hacmin ekonomideki büyümeyle dengeli bir şekilde artacağı düşünülmekte" dedi. 

Saydam, şöyle devam etti: "Konut kredileri faiz oranlarının seyri, hem sektörün iç dinamikleri hem de sektör dışındaki ulusal ve uluslararası gelişmelere bağlı olarak yön buluyor. 

"MERKEZ'İN İNDİRİMİ DEVAM EDER" 

Yakın ve orta vadede özellikle kredi kaynak maliyetlerinin azalması ve finansal istikrarı tesis eden ve para politikasını belirleyen Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından alınacak makro ihtiyati yöntemlerle konut kredileri faiz oranlarında aşağı yönlü hareketin devam edebileceğini öngörüyoruz."

TEB, konut kredisi faiz oranlarını 1 yıldan 10 yıla kadar tüm vadelerde yüzde 0.99'a düşürdü. TEB Genel Müdür Yardımcısı Mendi, maaşlı çalışanlara kredi sonucunu 3 saatte bildirdiklerini kaydetti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankalara yaptığı 'Konut kredisi faizlerini düşürün' çağrısı bankacılık sektöründe karşılık buldu. Pek çok banka peş peşe konut kredisi faizlerini psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1'in altına indirdi. 

Yüzde 1'lik psikolojik sınır tüketicilerin konut alım reflekslerini güçlendiren ve satışlara olumlu etki eden sınır olarak kabul ediliyor. 

1 YILLIK FAİZİ İLK İNDİREN BANKA 

Konut kredisinde indirim yapan bankalardan biri de Türk Ekonomi Bankası (TEB) oldu. Faiz indirimini bir duyuruyla açıklayan TEB, konut kredisi faiz oranlarını 1 yıldan 10 yıla kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99'a düşürdü. Bir yıla kadar olan konut kredisi faizlerini ilk indiren banka olan TEB, bu adımı ile vadeyi 10 yıla uzatarak, konut kredilerinde en uygun fiyatlama ile kredi veren bankalardan biri oldu. 

TEB, başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 1 yıldan 10 yıl kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99 olarak belirledi. 

"ŞİMDİ BİR ADIM DAHA ATIYORUZ" 

Konuyla ilgili açıklama yapan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, TEB olarak konut kredisinde faiz oranını düşüren ilk banka olduklarının altım çizerken, "Şimdi de bir adım daha atarak tüm müşterilerimize 10 yıl vadeye kadar yüzde 0.99 oranında konut kredisi faizi imkânı sunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Mendi, tüm müşterilerini bu faiz indiriminden yararlanmaya ve elverişli şartlarda konut sahibi olmaya çağırdı. 

MAAŞLI ÇALIŞANLARA 3 SAATTE KREDİ SONUCU 

TEB'den yapılan açıklamaya göre, banka müşterilerine evraklarını tamamlar tamamlamaz 3 saat içinde kredi başvuru sonucunu bildiriyor. 

Konuyla ilgili olarak Gökhan Mendi, "Kampanya ile sadece faiz oranını düşürmekle kalmıyor, konut kredisi kullanmak isteyen müşterilerimize kredi talebi sonuçlanma süresiyle ilgili de kolaylık sağlıyoruz. Örneğin, maaşlı çalışan müşterilerimize özel olarak, gerekli evrakları tamamlamaları durumunda 3 saat içinde kredi sonucunu verebiliyoruz" diye konuştu. 

Halkbank evde faizi yüzde 0.80'e düşürdü 

Konut kredisinde faiz indirimi yapan bankalardan biri de Halkbank. Halkbank ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 0.80'den başlayan faiz oranlarıyla yeni bir konut kredisi paketi sunduğunu duyurdu. 

Müşterilerine 1-24 ay için yüzde 0.80, 25-48 ay için yüzde 0.89, 49-60 ay için yüzde 0.90 ve 61-120 ay için yüzde 0.95 gibi faiz oranları sunan Halkbank'ın yeni konut kredisi paketi, yeni satın alınacak konutlar için kullanılacak olup, kullanılabilecek kredide üst sınır da 1 milyon TL olarak belirlendi. 

"HALKA DESTEK VERDİK" 

Bu ürünle ev sahibi olmak isteyenler için önemli fırsatlar sunulduğunu belirten Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, "Halkbank olarak bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda en büyük önceliğimizin halkımızın bize ihtiyaç duyduğu her alanda destek vermek olacağını ifade etmiştik. 

Sözümüzün arkasında durduk ve müşterilerimizin bütçesine ve ihtiyacına göre konut sahibi olabilmeleri için sektörün en uygun faiz oranlarıyla yeni bir konut kredisi paketi hazırladık" değerlendirmesinde bulundu. 

Hasan Ünal, ev sahibi olmak isteyenleri yeni konut kredi paketinin avantajları hakkında bilgi almak ve yeni faizlerden faydalanmak üzere Halkbank şubelerine beklediklerini sözlerine ekledi. 

Kuveyt Türk konutta kâr oranını yüzde 0.89'a indirdi 

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından, ekonominin yeniden canlanması için Türkiye'nin ekonomideki en önemli ayaklarından birisi olan gayrimenkulde harekete geçildi. Konut satışlarının darbeden etkilenmesini önlemek için başlatılan kampanyalara bankalardan da kısa sürede destek geldi ve konut faizlerinde indirime gidilmesi için düğmeye basıldı. 

Kuveyt Türk de konut sahibi olmak isteyenler için konut finansmanı kâr oranlarında indirime gitti. Yeni ev sahibi olacak yatırımcılar, yüzde 0.89'dan başlayan kâr oranıyla konut finansmanı kullanma imkânına sahip olacak. 

6 YILDA ORTALAMA BÜYÜME YÜZDE 35 

Kuveyt Türk, ev sahibi olmak isteyenlere avantaj sağlayan konut finansmanı indirimini açıkladı. Banka, konut finansmanı oranını yüzde 0.89'a kadar indirdi. 

Konut finansmanı indirimiyle konut sahibi olmak veya bu alana yatırım yapmak isteyenler vadeye göre farklı kâr oranlarıyla büyük bir avantaj yakalayacak. Kuveyt Türk, 0-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 24-60 ay vadelerde yüzde 0.99, 60-120 ay vadelerde yüzde 1.09 oranıyla tüketicilerine finansman sunacak. Kuveyt Türk 2009 - 2015 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 35'lik büyüme oranı ile aynı dönemde yüzde 18 büyüyen konvansiyonel bankacılık ortalamasının ve yüzde 31 büyüyen katılım bankacılığı ortalamasının üzerinde büyüdü. 

AKBANK 5 YILLIK VADEDE FAİZİNİ 1'İN ALTINA DÜŞÜRDÜ 

Konut kredisi faizlerinde indirime giden Akbank, 60 aya kadar olan vadelerde konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a indirdiğini açıkladı. 

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, detaylı bilgi almak isteyen ve başvuru yapacak vatandaşların Akbank şubeleri, 444 4 253 Büyük Kırmızı Hat ve akbank.com'a ulaşabileceği belirtildi. 

Açıklamada ayrıca Akbank'ın ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara uygun ödeme koşullarıyla desteğini devam ettireceği bildirildi. 

KONUT KREDİSİ FAİZİ 2 YILA KADAR 0.95'E 'GARANTİ'LENDİ 

Garanti Bankası, ev sahibi olmak isteyen müşterileri için kredi faiz oranlarında indirime giderek yeni bir kampanya başlattı. Garanti Mortgage 24 aya kadar vadeli kredi faiz oranını yüzde 0.95'e, 24-60 ay arası vadelerdeki konut kredi faiz oranını yüzde 0.99'a düşürdü. Bu oranlarla kredi kullanmak isteyenler, Garanti şubelerindeki mortgage uzmanlarının desteğiyle gelir akışlarına göre kişiye özel uygun ödeme planı oluşturabiliyor. Müşteriler, Garanti şubelerinin yanı sıra "444 EVÎM (444 3846)" hattını arayarak başvuruda bulunabiliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"
  • 11.08.2023 15:37

Cevdet Yılmaz: "İlk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, finans dünyası temsilcileriyle buluştukl ...

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti
  • 04.01.2023 12:06

Aralık ayında kira alt grubunda artış yatay seyretti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, ...

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi
  • 22.09.2022 15:17

Merkez Bankası politika faizini yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!
  • 26.07.2022 15:23

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyatları artışı yine rekor kırdı!

Merkez Bankası'nın açıkladığı rapora göre Türkiye genelinde konut fiyatları reko ...