maritbet girişmaritbet
Konut almak isteyenleri faizler durdurmuyor!

Konut almak isteyenleri faizler durdurmuyor!

Tüketicilerin konut satın alma eğilimi ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre’nin Haziran 2011 sonuçları açıklandı

Tüketicilerin konut satın alma eğilimi ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre'nin Haziran 2011 sonuçları açıklandı.  ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS iş birliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre, Haziran ayında, bir önceki aya göre üç puanlık artış göstererek 86'yı gösterdi. Böylece, Barometre 2011 Mart ayıyla birlikte 2010 Haziran'dan beri en yüksek değerine ulaşmış oldu.

ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS iş birliğinde gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre'nin Haziran 2011 dönemi sonuçları açıklandı. Haziran ayı boyunca 14 ilde 806 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen görüşmelerde, tüketicilerin konut satın alma eğilimleri ve tercihleri, bu tercihlerini etkileyen dinamikler ve ekonomi ile ilgili beklentileri ölçülerek, konut piyasasının nabzı tutuldu. ING Mortgage Barometre Haziran 2011 dönemi sonuçları, Mayıs ayına göre üç puanlık artış göstererek 86'yı gösterdi.

Konut alma isteği artıyor mu?

Her ay düzenli olarak piyasanın “ev alma iştahını” ölçen ING Mortgage Barometre'nin Haziran ayı sonuçları tüketicilerin bugün ve gelecekte konut satın alma ve konut kredisi kullanma eğilimleriyle ilgili sonuçları ortaya koydu.

Piyasa koşulları değerlendirildiğinde, mevcut piyasa şartlarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı Mayıs ayına göre artış gösterdi. Mayıs ayında yüzde 41 olan bu oran Haziran ayında yüzde 42 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğiliminde de bu ay artış yaşandı. Görüşmecilerin yüzde 54'ünde gelecekte konut satın alma eğilimi olmakla beraber, planlanan konut satın alma dönemi yüzde 68'lik bir çoğunluk tarafından bir yıl ve daha uzun olarak belirtildi.

Evin değerinin yüzde 50-70 arasını kendi kaynaklarıyla karşılıyorlar 

ING Mortgage Barometre'nin Haziran 2011 dönemi sonuçlarında öne çıkan bir diğer başlıksa konut satın alırken kullanılacak kaynaklarla ilgili. Buna göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında banka kredisi yer alıyor. Bu soruya cevap verenler arasında konut alımında kendi birikimlerini ve önceki yatırımlarını kullanmayı düşünenler de dikkat çekiyor. Banka kredisi kullanacağını belirtenlerin yüzde 52'si evin değerinin yüzde 50-70 arasını kredi ile karşılamayı düşündüklerini belirtiyorlar.

Çalışmaya katılan tüketiciler, Haziran ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.047 TL olduğunu belirttiler. Bu tutar bir önceki ay olan Mayıs ayına göre göreceli olarak çok az bir artışa işaret ediyor. Ortalama olarak 74 aylık vade ile ev tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin TL olarak çıkıyor. 

Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, hedef kitlenin yüzde 62'si bizzat kendisine veya eşine ait bir konutta yaşamakta olduklarını ve mevcut konutlarını ortalama 12 yıl önce satın aldıklarını belirtiyorlar.

Ekonomiyle ilgili beklentiler olumlu

Araştırma verilerine göre Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu geçtiğimiz üç aydan daha olumlu bulanların oranı yüzde 43 olarak belirlendi. Türkiye'nin gelecek üç aydaki ekonomik durumunun mevcut durumdan daha iyi olacağını düşünenlerin oranıysa yüzde 40 olarak ölçüldü. Piyasa koşulları değerlendirildiğinde, mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 42 olarak gerçekleşti. 

BDDK kararları konut taleplerini öne çekti

ING Mortgage Barometre Haziran ayı sonuçlarını değerlendiren ING Bank Ekonomisti Muhammet Mercan, Kasım'dan Mart'a kadar düzenli olarak artan ING Mortgage Barometre'nin Nisan ve Mayıs'ta geriledikten sonra Haziran ayında tekrar yükselerek Mart ayındaki tarihi yüksek düzeyine geri döndüğüne dikkat çekti. BDDK'nın kredi ve faiz oranları üzerindeki müdahalelerinin, bankalar üzerinde maliyet baskısı yaratarak kredi faizlerini yukarı ittiğini belirten Mercan, “Merkez Bankası'nın BDDK desteğiyle kredi faizlerini yukarı iterek kredi büyümesini yavaşlatma çabalarının, ilk tepki olarak konut alım iştahını öne çektiğini görüyoruz. Ancak konut kredisi kullanımının tüketiciye maliyeti yükseldikçe bu eğilimin yavaş yavaş azalması beklenebilir” dedi.

Sonuçları değerlendiren Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Orhan Erdem, konut  kredisi faiz oranlarının Ocak ayından beri arttığına dikkat çekerek, ortamı konut almak için uygun gören tüketicilerin konut kredisi faizlerine karşı önemli bir hassasiyeti olmadığını kaydetti. Erdem, genel seçimin atlatılması ve kurulan yeni hükümetin konut sektörüne özel bir önem vereceği beklentisinin oluşmasıyla konut sektöründeki beklentiler tekrar artmış gibi görünüyor. Konut kredileri hacmi hala ortalamada aylık yüzdde 2.5 oranında artıyor.Ocak ayından bu yana yüzde 16 oranında bir artış yaşandı. Konut sektörüyle ilgili hükümete yönelik beklentilerin yavaş yavaş da olsa gerçekleşmeye başlaması konut alım isteğinin daha da artmasına sebep olacak gibi görünüyor” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz