maritbet girişmaritbet
Konut alma zamanı! Mortgage Barometre’si açıklandı!

Konut alma zamanı! Mortgage Barometre’si açıklandı!

ING Bank tarafından açıklalan Mortgage Barometre’si düşük faiz ortamının konut alma iştahının arttığını gösteriyor

 

 
 
ING Bank, “Dünya Mortgage Uzmanı” kimliği ile yeni bir ilke imza atarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Nielsen işbirliği ile emlak piyasasının nabzını tutacak olan “ING Mortgage Barometre”yi hayata geçirdi. ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem, Nielsen Özel Araştırmalar Yöneticisi Bahadır Tomaç ve ING Bank Türkiye Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren'in katılımıyla gerçekleşen “ING Mortgage Barometre” tanıtım toplantısı yapıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, “Dünya Mortgage Uzmanı kimliğimiz ile sektörün nabzını tutmak ve hep bir adım önde olmak amacı ile Barometre'yi tasarladık. Hey ay düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmalar ile Türkiye çapında konut satın alma eğilimi, mevcut ve gelecekteki ekonomik koşul değerlendirmesi, gelecekte konut satın alma eğilimi ve konut kredisi kullanım eğilimi gibi verilere ulaşıyoruz. Sahaya inerek tüketicileri dinliyor ve satın alma tercihlerini etkileyen dinamikleri öğrenmiş oluyoruz. Bu sayede tüketicilerin asıl ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetleri sunarak, onların gücüne güç katmayı hedefliyoruz” dedi.
 
Barometre'nin 4 aylık sonuçlarını değerlendiren Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem ise, faiz oranlarında yaşanan dramatik düşüşler ve küresel finansal krizin de bu düşüşleri hızlandırmasıyla risksiz yatırım araçlarının tüm dünyada cazibesini yitirdiğini söyledi. Erdem, “Dünyada yaşanan bu paradigma değişiminin Türkiye'ye de yansıdığını görüyoruz. Ancak Türk halkı bu yeni durum karşısında tüm dünyada olduğu gibi borsaya veya vadeli işlemlere değil, göreceli olarak Türkiye'de daha cazip hale gelen gayrimenkul sektörüne yöneldi. Son yıllarda konut kredisi gibi kurumsal yollarla ev almak isteyenlerin oranı gittikçe büyüdü. 2008 yılında yaklaşık yüzde 21, 2009 yılında yaklaşık yüzde 13 büyüyen konut kredileri piyasasının hacmi bugün itibariyle 47milyar TL'ye ulaştı. Bu oran GSYH'nın yüzde 4,5'ine denk geliyor” dedi. 
 
ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren de, “ING Mortgage Barometre” sonuçlarına ilişkin olarak şunları söyledi: “ING Mortgage Barometre ve bunun dayandırıldığı anketin ilk dört aylık sonuçları, temel olarak düşük faiz ortamının konut alma iştahı üzerindeki olumlu etkisinin artarak devam ettiğini gösteriyor. Oldukça yeni bir çalışma olması nedeniyle ancak zaman içinde diğer ekonomik değişkenlerle olan ilişkilerini daha net olarak analiz edebileceğiz. Yine de ilk dört aylık sonuçları dikkate alırsak, ING Mortgage Barometre, öncü bir veri olmaya aday görünüyor.”
 
Ev almak için zaman uygun…
Aralık 2009 - Mart 2010 dönemlerini kapsayan ilk verilerin paylaşıldığı toplantıda, halkın ev alma isteğinin ve buna bağlı olarak konut piyasasına olan güvenlerinin giderek artan bir trend göstermesi dikkat çekiyor. Anket yapılan kişilerin büyük çoğunluğu mevcut piyasa koşullarının ev alımı için uygun olduğunu düşünüyor. Anket sonuçlarına göre Türk halkının gayrimenkule yatırım yapma eğilimi ise devam ediyor. Ayrıca konut satın alırken banka kredisi kullanmayı düşünenlerin oranında yaşanan ciddi artış önemli bir davranış değişikliği olarak yorumlanıyor.
 
“ING Mortgage Barometre”, mevcut dönem yaklaşımı, gelecek dönem beklentisi, ev satın alma niyeti ve zamanı sorularının beraber hareket etme etkilerinin hesaplandığı bir analiz tekniğiyle hazırlanıyor. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek olan ING Mortgage Barometre araştırmasının sonuçları konut satın alma trendleri, konut kredisi kullanma eğilimi, tercih edilen yatırım araçları gibi birçok sorunun cevaplarını kapsayacak.

ING Grubu, Bankacılık, Sigorta ve Varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermekte olan dünya çapında bir finansal hizmetler şirketidir. ING Grubu, Avrupa, Asya, Avustralya ve Amerika'da yer alan 40'tan fazla ülkede 110.000 çalışana ve 85 milyon müşteriye sahiptir. Her zaman değişime öncülük eden ING Grubu, tüm dünyada faaliyet gösterdiği ülkelerde üretime, girişimciliğe, yenilikçiliğe, yaratıcılığa güç katmak hedefini taşımaktadır.

 
  • Etiketler:

Yorum Yaz