maritbet girişmaritbet
Konut alımı için fırsat zamanı!

Konut alımı için fırsat zamanı!

Konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmesi ve faizde de düşüş beklenmediği için şu anda optimum koşulların bulunduğu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğu belirtildi

 

Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların bulunduğu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğu görüşünü taşıdıklarını bildirdi.
 
Tözge, son dönemde konut kredilerinin faiz oranlarında gözlenen artışa ilişkin olarak konut kredileri pazarının geçen sene eylül ayından itibaren büyümeye başladığını ve aylık yüzde 3 büyüme ile en yüksek büyümesinin ekim ayında gerçekleştiğini belirtti.
 
Bundan sonra yüzde 1,5-2 seviyelerinde aylık büyüme ile devam eden pazarın bu yılın nisan ayında yüzde 3,5 aylık büyüme ile rekor kırdığını ve 47 milyar lira sınırına dayandığını anlatan Tözge, kriz zamanında 37 milyar liraya gerileyen pazarın yıllık büyümesinin yüzde 25'e vardığını kaydetti.
 
Üç yıldır Türkiye genelinde gerçekleşen tapudaki satış adetlerinin de 1,3 milyon adet olarak seyrederken, 2009 yılında 1,5 milyonu aştığına işaret eden Tözge, pazarın bu büyümesinde, tarihi düşük seviyelere gerileyen faizler ve kriz öncesi değerlere yükselmeyen konut fiyatlarının yarattığı fırsatın etkili olduğunu vurguladı.
 
Tözge, faizlerdeki son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde ise Merkez Bankasının çıkış stratejisini açıklamasının ardından piyasada likiditenin azalması endişesi ile bono faizlerinde bir artış gözlendiğini, Avrupa'da başlayan sorunun da dünyaya ve Türkiye'ye etkileri olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Tüketicilere, her zamanki mesajımızı hatırlatmak istiyoruz. Beğendikleri, içlerine sinen ve bütçelerine uygun bir konut bulduklarında değerlendirmeliler. Konut fiyatları ve faizler ters ilişkili olduğundan uygun finansman koşulları oluştuğunda almak istedikleri evin fiyatı yükselmiş olacaktır. Bu iki bileşene baktığımızda, konut fiyatlarının kriz öncesi seviyelerine dönmemesi, faizde de aşağı bir yön beklenmediği için, şu anda optimum koşulların olduğunu ve konut alımı için fırsat zamanı olduğunu düşünüyoruz. Sezon itibariyle mayıs-haziran aylarının da konut piyasası ve dolayısıyla konut kredileri için hareketli geçmesini bekliyoruz."
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz