maritbet girişmaritbet
 ING Bank’ın konut fiyatları araştırması sonuçlandı

ING Bank’ın konut fiyatları araştırması sonuçlandı

ING Bank tarafından Avrupa’nın 12 ülkesinde yaptırılan konut fiyatları ve Mortgage Kredileri araştırması sonuçlandı

Araştırma, Türkiye'de ve Avrupa'da tüketicilerin konut fiyatları ile ilgili düşüncelerine dair ilginç veriler ortaya koydu.

ING Bank'ın her yıl yaptırdığı Konut Fiyatları ve Mortgage Kredileri Araştırması'nın 2013 sonuçları açıklandı. Tüketicilerin konut fiyatları ve mortgage kredilerine yaklaşımını belirlemeyi hedefleyen araştırma, Türkiye'de tüketicilerin 2014 yılında konut fiyatlarında artış beklentisi içinde olduğunu ve Türkiye'de konut kredisini geri ödemede zorlanan tüketicilerin oranının yüzde 33 düzeyinde olduğunu gösterdi. Türk tüketicilerin önümüzdeki bir yıllık süre zarfında konut fiyatlarında artış olacağı yönünde 12 ülke arasında en iyimser profili çizdiği belirlendi.

Avrupa'nın 12 ülkesinde 12 bin kişiyi kapsayan araştırmada insanların konut fiyatları ve mortgage konularına nasıl yaklaştıklarının ve konut alımı ile ilgili yaklaşımlarının belirlenmesi hedeflendi. Araştırma sonuçlarına göre, pek çok insanın finansal planlaması içinde önemli bir yer tutan konut fiyatları konusunda Avrupa'nın en çok artış bekleyen ülkesi Türkiye oldu. Buna göre, Türkiye'de tüketicilerin yüzde 77'si önümüzdeki yıl içinde konut fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor. Bu oran ile Türkiye, tüketici bazında konut fiyatlarında en çok artış bekleyen ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı veri ise ülkeler bazında konut kredilerinin geri ödenme hızı ve oranı oldu. Türkiye, yüzde 33'lük oranla tüketicinin konut kredisi geri ödemesinde zorlandığı ülkeler sıralamasında 12 ülke arasında 8. sırada yer alıyor. 

İngiltere konuta güveniyor, İspanya'da sancı devam ediyor

Konut fiyatlarına ilişkin artış beklentisinde en çarpıcı oran ise İngiltere'de görülüyor. İngiltere'deki tüketicilerin konut fiyatlarının önümüzdeki yıl artacağına dair beklentisi 2012'ye göre yüzde 56'lık bir artış gösterdi. Birleşik Krallık genelinde tüketicilerin yüzde 61'i 2014'te konut fiyatlarının yükselmesini bekliyor. Artış beklentisinde geçen yıla göre en büyük düşüş ise Fransa'da gözlendi. 2012'de Fransız tüketicilerin yüzde 52'si fiyatların artacağını belirtirken bu oran 2013'te yüzde 42'ye gerilemiş durumda. Listede konut fiyatlarında artış beklentisi en düşük olan ülke ise ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü İspanya. İspanyol tüketicilerin yalnızca yüzde 17'si önümüzdeki yıl emlak fiyatlarında artış bekliyor. Araştırma kapsamında değerlendirmeye alınan diğer ülkelerde konut fiyatı artış beklentisi oranı ise şu şekilde: Hollanda yüzde 25, İtalya yüzde 29, Romanya yüzde 31, Polonya yüzde 39, Almanya ve Belçika yüzde 57, Lüksemburg yüzde 70 ve Avusturya yüzde 75.

Mortgage geri ödemesinde liderlik Almanya'da

Araştırmada konut kredilerinin geri ödemesi konusunda tüketicilerin yaklaşımı da saptandı. Avrupa genelinde konut kredisi ve kira ödemesinde zorlandığını söyleyen tüketicilerin oranı yüzde 29. Türkiye'de ise konut kredisi kullanan ve kira ödeyen tüketicilerin yüzde 33'ü kredi ve kira ödemelerinde güçlük çektiklerini belirtiyor.

Mortgage kredilerinin en hızlı ödendiği ülkeler ise Hollanda, Lüksemburg ve Almanya. Bu ülkelerdeki ödeme kolaylığı faiz oranlarının düşük olması ile ilişkilendiriliyor. Hollanda'da tüketicilerin yalnızca yüzde 12'si kredi ödemelerinde güçlük çektiklerini söylerken bu oran Lüksemburg'da yüzde 13; Almanya'da ise yüzde 19 olarak gerçekleşti. Kredi geri ödemesinde en çok zorluk çeken tüketici kesimi ise yüzde 48'lik oranla kriz etkilerinin sürdüğü İspanya'da yaşadığı göze çarpıyor. Diğer yandan İtalya (%46) ve Romanya'da (%45) da konut kredisi ve kira ödemelerinde zorluk yaşayanların oranı dikkat çekiyor.

Türk tüketici hayallerindeki evini istiyor

Araştırmada tüketicilerin hayallerindeki evde yaşamaya dair beklentileri de belirlendi. Buna göre, Avrupa genelinde tüketicilerin yüzde 76'sı hayallerinin evinde yaşamanın kendisi için önemli olduğunu belirtiyor. 12 ülke arasında “Hayallerinizin evinde yaşamak benim için gerçekten önemlidir” cümlesine kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum şeklinde cevap verenlerin oranları baz alınarak yapılan sıralamada Türkiye yüzde 93'lük oranla ilk sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye'deki tüketicilerin yüzde 62'si müstakil evde yaşamayı tercih edeceğini belirtiyor.

Düşük faiz konut talebini artırıyor

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun, ING Bank'ın birçok konuda olduğu gibi konut fiyatları ve mortgage yaklaşımı konusunda da düzenli olarak kapsamlı araştırmalar yaptırdığının altını çizerek bu araştırmaların tüketiciye yönelik hizmet stratejilerinin temelini oluşturduğunu belirtti. 2013'te konut kredisi faizlerinin düşmesinin Türkiye'de konut talebini artırdığını belirten Uygun, “Tüketiciler arasında en fazla artış beklentisinin Türkiye'de olması şaşırtıcı bir gelişme değil. 2013 yılının ekonomik iklimi bu beklentiyi canlı tutacak şekilde gelişti. Türkiye'de tüketicilerin en güvenilir bulduğu yatırım araçlarının başında gayrimenkul geliyor. Bu nedenle tüketici emlak piyasasını ve bu çerçevedeki ekonomik değerleri mümkün olduğunca yakından takip ediyor ya da uzmanlara danışıyor. Bunda geleneksel olarak devam eden konutun değer kaybetmeyen bir yatırım olduğu algısının da önemli bir rolü var” dedi.

Uygun, ING Bank'ın konut kredisi hacminin 2012 yılı sonu itibarıyla 2,4 milyar TL seviyesinde olduğunu ve Ağustos 2013 itibarı ile bu oranın 2,7 milyara ulaştığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Loda Mobilya'dan 36 ay vdeli ING Bank kredisi!
  • 28.05.2022 17:03

Loda Mobilya'dan 36 ay vdeli ING Bank kredisi!

Türk mobilyasını tasarım ve fonksiyonel yönüyle kendine has dizayn anlayışında b ...

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor
  • 09.11.2021 10:16

Altan Elmas: Konut fiyatlarında yüzde 60'lık artış bekleniyor

A Para'da yayınlanan Emlak Avcısı programına katılan KONUTDER Başkanı Altan Elma ...

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!
  • 03.11.2021 16:23

Faiz indi, ev fiyatları uçuşa geçti!

Kamu bankaları, konut kredileri faiz oranlarında indirim yapınca bu durum beklen ...

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!
  • 18.09.2021 13:39

Konut fiyatlarındaki artış medyanın gündeminde!

2021 yılı itibarıyla hem kiralık hem satılık ev fiyatlarında yükselme meydana ge ...

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ
  • 14.01.2012 11:44

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞ

Konut fiyatlarında %6,3 artan fiyatlar Türkiye’yi 4. Sıraya yerleştirdi ...