maritbet girişmaritbet
ING Bank’a göre konut kredisi faizleri yılın en düşük seviyesinde!

ING Bank’a göre konut kredisi faizleri yılın en düşük seviyesinde!

Türkiye'de kasım ayı sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre ihtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerinde kredi faizleri 2012 yılının en düşük seviyesine geriledi

Türkiye'de kasım ayı sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre ihtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerinde kredi faizleri 2012 yılının en düşük seviyesine geriledi.

Merkez Bankası verilerinden derlenen bilgilere göre, kasım ayı sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre ihtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredilerinde kredi faizleri, 2012 yılının en düşük seviyesinde bulunuyor.

Kasım sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 15,72, taşıt kredi faiz oranı yüzde 12,07, konut kredisi faiz oranı yüzde 10,77 ve ticari kredi faiz oranı yüzde 12,41 ile 2012 yılının en düşük seviyesini gördü.

Konuyla ilgili AA muhabirinde değerlendirmelerde bulunan ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama&Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, Merkez Bankası'nın almış olduğu kararların, enflasyon oranlarına ilişkin beklentiler ve yabancı rating kuruluşlarının not artırımları sonrasında bankalar adına kaynak maliyetinin ucuzlamış olmasının, mevduat faiz oranlarının da gerilemesine sebep olduğunu belirtti.

Bu durumun yıl sonlarında görülen mevduat faiz oranlarının yükseliş hareketini sınırlandırdığına işaret eden Tabakoğlu, şunları ifade etti:

''Tasarruf sahipleri açısından bakıldığında tasarruflar içerisinde önemli paya sahip olan mevduatların reel getirisi faiz düşüşlerinden olumsuz etkilenmektedir. Bankalar için önemli bir kaynak olan mevduatın cazibesini koruması adına önümüzdeki dönemde mevduat faiz oranlarındaki gerilemenin sınırlı kalacağını düşünüyoruz.''

''Kısa vadelerde tek haneli faiz oranları görebilecek''

Merkez Bankası'nın fonlama maliyetlerini düşürmesi ve piyasalardaki olumlu havanın etkisi ile kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir trendin mevcut olduğunu belirten Tabakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Özellikle yıl sonu, otomobil markaları arasındaki rekabet ile birlikte taşıt kredileri için en yoğun ay olarak göze çarpmaktadır. Bu sebeple bu ay içerisinde taşıt kredilerinde düşük faizli cazip kampanyaların artmasını bekliyoruz. Konut kredilerinde de faiz oranları uzun bir süredir düşüş trendinde. Gelinen bu düşük faiz oranlarından daha da aşağıya inmesini sağlayacak bir durum olmamakla birlikte, yıl kapanışı nedeniyle bankaların yapacakları kampanyalarda özellikle kısa vadelerde tek haneli faiz oranlarını görebileceğimizi düşünüyoruz.

Tüketici kredileri faiz seviyesinde ise bir gerileme beklemiyoruz. Özellikle Merkez Bankası genel karşılık oranlarında bir düzenlemeye gitmediği sürece radikal bir faiz değişimi olmayacaktır. Yılbaşı öncesi kredi kampanyalarında rekabetten dolayı bir kaç puan faiz oranları gerileyebilir, ancak rekabet özellikle müşteriye ödeme kolaylığı sunacak taksit tutarları ve masraf kalemlerinde yoğunlaşacaktır.''

Öte yandan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise kredi faizlerinde gelecek dönemde tek haneli rakamların kalıcı olup olmayacağı ile ilgili olarak ''Konutta kesin. Zaten tek haneli rakamlardayız. Biraz daha da yerimiz var. Taşıtta ise yaklaşırız'' demişti.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise AA Finans masasına konuk olduğunda şunları aktarmıştı:

''Doğal olarak piyasada aşağı yönlü faiz hareketleri banka faizlerine aynı gerçek zamanlı gibi yansımaktadır. Biz de bundan böyle faizlerin aşağı yönlü seyrinin devam edeceğini bekliyoruz.''

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ING Bank konut kredisi faizleri ne seviyede?
  • 09.11.2020 16:55

ING Bank konut kredisi faizleri ne seviyede?

Güncel konut kredisi faiz oranlarında ING Bank'ın oranı yüzde 1,44 olarak açıkla ...

ING Bank, konut kredisi faiz oranını yüzde 1,89'a indirdi
  • 17.11.2018 14:49

ING Bank, konut kredisi faiz oranını yüzde 1,89'a indirdi

ING Bank, gayrimenkul sektörünü desteklemek için konut kredisi faiz oranlarını 1 ...

Ağustos sonunda konut kredisi faiz oranlarında son durum ne?
  • 30.08.2013 14:03

Ağustos sonunda konut kredisi faiz oranlarında son durum ne?

Ağustos ayı üçüncü haftasına girerken Garanti Bankası, Akbank ve Teksilbank da k ...

ING Bank’a göre konut kredisi faizleri yılın en düşük seviyesinde!
  • 14.12.2012 11:13

ING Bank’a göre konut kredisi faizleri yılın en düşük seviyesinde!

Türkiye'de kasım ayı sonu itibariyle dört haftalık ortalamalara göre ihtiyaç, ta ...

Konut kredisi faiz oranlarında indirim başladı!
  • 21.09.2012 13:51

Konut kredisi faiz oranlarında indirim başladı!

KrediPazari.com tarafından verilen bilgiye göre Eylül ayı başında başlayan banka ...

DD Mortgage’dan 1.02’yle konut kredisi!
  • 18.05.2012 12:51

DD Mortgage’dan 1.02’yle konut kredisi!

Bankaların tüketicilere kullandırdıkları konut kredi oranlarında Şekerbank 1.34’ ...