maritbet girişmaritbet
İMSAD, Merkez’e seslendi: Frene basarken dikkatli olunmalı

İMSAD, Merkez’e seslendi: Frene basarken dikkatli olunmalı

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD’ın aylık inşaat sektörü değerlendirme raporunda Merkez Bankası’nın kredi hacmini sınırlamaya yönelik adımlarının gayrimenkul talebi ve dolayısıyla inşaat sektörü üzerindeki olası olumsuz etkilerine vurgu yapıldı

Merkez Bankası'nın gösterge faizi aşağı çekmeye devam etmesine karşın bankaları zorunlu karşılık oranlarıyla sıkıştırması tüketicinin konut alma/inşa ettirme ihtimalini zayıflatmaktadır. Özellikle bankaların kredi faiz oranlarını yukarı çekmesiyle birlikte talebin hızla geri çekildiği görülmektedir. Buna göre Aralık ayında tüketicinin konut alma/inşa ettirme ihtimali bir önceki aya göre %21,88 oranında gerileme göstermiştir.

Önümüzdeki dönemde, Merkez Bankası'nın kredi hacmini sınırlandırma politikası gayrimenkul sektörüne olumsuz yansıyacaktır. Stokların yüksek düzeyi göz önünde bulundurulduğunda konut talebinde meydana gelebilecek düşüş sektörde ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle TCMB frene basarken dikkatli olmalıdır.

İMSAD TCMB'nin tüm kararlarını dikkatle takip ederken; inşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sektörünü olumsuz etkilemesi olası her kararın Türkiye ekonomisi açısından kritik olduğunu bir kez daha önemle vurgulamaktadır.

Diğer yandan emtia fiyatlarındaki artışın maliyetler üzerindeki baskısı net bir şekilde hissedilmektedir. Özellikle 2010 yılında emtia fiyatlarında meydana gelen artış bu nedenle malzeme fiyatlarını da yukarı çekmiştir. İnşaat malzemesi fiyatlarında 2010'un üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,94, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %7,98 oranında kaydedilen artışın temelinde bu unsur değerlendirilebilir. Genel inşaat maliyetlerindeki artış oranı ise %1,57 düzeyinde  kalmıştır. Artışın inşaat malzemesi fiyatlarına göre daha sınırlı olmasında işçilik fiyatları etkili olmuştur. Buna göre işçilik fiyatlarında 2010 yılının 2. çeyreğinde yaşanan sert artış yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde hız kesmiştir. İşçilik maliyetlerinin bir önceki çeyreğe göre artışı %0,95 düzeyinde kalmıştır.

Bununla birlikte işçilik maliyetleri geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında gecikmiş zamların etkisi görülmektedir. Buna göre işçilik maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre %6,07'lik artış göstermiştir. Bu veriler sonucunda genel inşaat maliyetlerindeki yukarı yönlü değişim bir önceki çeyreğe göre %1,57 olurken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %7,52'lik artışa işaret etmiştir.

  • Etiketler:

Yorum Yaz