maritbet girişmaritbet
HSBC kentsel dönüşümle büyüyecek!

HSBC kentsel dönüşümle büyüyecek!

Bankalar kentsel dönüşüm için hazırlıklara başladı. 5 yıllık kalkınma planı hazırlayan HSBC büyümede bireysel ve konut kredilerini temel strateji olarak aldı.

HSBC hedefi kentsel dönüşümle büyüttü. 275 milyon dolar sermaye artıran bankanın Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, "10 yıllık büyümenin motoru dönüşüm olacak. Biz de bu nedenle büyümemizde kredileri itici güç olarak aldık" dedi.

Bankalar kentsel dönüşüm için hazırlıklara başladı. 5 yıllık kalkınma planı hazırlayan HSBC büyümede bireysel ve konut kredilerini temel strateji olarak aldı. Türkiye ekonomisinin yüzde 5'ini oluşturan ve yaklaşık 2 milyon kişiye direkt istihdam sağlayan inşaat sektörünün kentsel dönüşümle birlikte büyümenin motoru haline geleceğini söyleyen bankanın Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan, "Kentsel dönüşüm Türkiye ekonomisinin önümüzdeki 10 yıllık büyümesinin motoru olabilir. Biz de bu nedenle büyümemizde kredileri itici güç olarak aldık" dedi.

2012 HEDEFİ PAZARIN % 3'Ü

Kentsel dönüşümle Türkiye'deki konut stokunun yüzde 40'ının dönüştürülmesi hedeflendiğini söyleyen bunun da 7-8 milyonluk proje demek olduğunu söyleyen Turan'ın hedefleri de büyük. Kredilerde yüzde 2.3'lük bir pazar payına sahip bankanın sene sonunda sektörde yüzde 3'e ulaşacağını söyleyen Turan "Yüzde 40'lık bir büyüme yakaladık. Konutta fonlamamız da hazır. HSBC Grubu Türkiye'ye yatırım yapma konusunda son derece hevesli. En son Aralık'ta 275 milyon dolar tutarında HSBC merkezinden sermaye benzeri kredi aldık. Bunun Türkiye'nin büyümesini fonlamak için kullanacağız" dedi. Kentsel dönüşüm ile birlikte beyaz eşya ve mobilya sektörünün de yüksek büyüme kaydetmesini beklediklerini söyleyen Turan, "HSBC olarak bu alanda da aktif olacağız" diye konuştu.

VADE UZADIKÇA FAİZLER DÜŞER

Türkiye'de tasarruf oranının olması gereken seviyenin oldukça altında seyrettiğini söyleyen Taylan Turan, "Türkiye'de toplam tasarruf milli gelirin yüzde 12'si. Bu oran 1990'lı yıllarda yüzde 23-24 civarındaydı. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 35" dedi. Uzun vadeli mevduatın stopaj oranın azaltılmasının vadeyi uzatacağını da belirten Taylan tasarrufun ve mevduatın vadesinin de uzamasıyla bankacılıkta kredi maliyetinin azalacağını vurguladı. Turan "Mevduatta vade uzadı. Eğer, mevduatın vadesini daha da uzatabilirsek, kredi faizlerinin azalmasına yol açar, çünkü bankalar kısa vadeli mevduatı uzun vadeli krediye dönüştürürken önemli bir maliyete katlanıyorlar ve bu maliyeti kredi fiyatına yansıtıyorlar" dedi.

EKONOMİYİ BÜYÜTECEK, CARİ AÇIĞI AZALTACAK

Kentsel dönüşümün ekonomiyi hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olacağını söyleyen Taylan Turan, aynı zamanda cari açığın da azalacağını söyledi. Turan, "İnşaat sektörünün yüzde 95 yerli girdi. Yerli girdi kullanıldığı için cari açık yaratmadan ekonomiyi büyütmede önemli rol oynayacaktır" dedi.

Barış Ergin-Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ, 70 konut ve 195 iş yerini açık artırma ile satışa açıyor!
  • 20.11.2021 10:44

TOKİ, 70 konut ve 195 iş yerini açık artırma ile satışa açıyor!

TOKİ, 20 ilde70 konut, 30 ilde 195 iş yerini açık artırma ile satışa sunuyor. ...

TOKİ 300 aileyi daha ev sahibi yaptı
  • 03.04.2012 13:59

TOKİ 300 aileyi daha ev sahibi yaptı

Kentsel dönüşüm kapsamında İkitelli Ayazma bölgesinde yapımı tamamlanan konutlar ...

TOKİ konut üretiminde son durum!
  • 28.03.2012 13:05

TOKİ konut üretiminde son durum!

TOKİ, son 9 yılda 81 ilde, 533 bin 209 konut üretildiğini açıkladı ...

Türkiye'nin en büyük GES'i üretime başladı
  • 14.09.2020 10:22

Türkiye'nin en büyük GES'i üretime başladı

Milli Enerji hamlesi kapsamında hayata geçirilen Türkiye'nin en büyük Güneş Ener ...

TOKİ dönemsel artış oranlarını sabitledi
  • 06.11.2018 10:54

TOKİ dönemsel artış oranlarını sabitledi

TOKİ, alt gelir grubuna yönelik daha önce satılan konutlarda dönemsel artış oran ...

Murat Kurum, Hakkari'de yapılan konutları inceledi
  • 24.09.2018 10:52

Murat Kurum, Hakkari'de yapılan konutları inceledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemelerde bulunmak üzere Hakkari'nin ...