maritbet girişmaritbet
Her gün 2.250 kişinin yolu bankalardan geçiyor

Her gün 2.250 kişinin yolu bankalardan geçiyor

Bir yandan konut kredisi faiz oranlarının dip seviyede olması diğer yandan konut fiyatlarında artış olmaması konut satışlarını yeni bir rekora taşıdı. Nisan ayında bankalar günlük 2.250 konut kredisi kullandırdı

 

Kriz nedeniyle cazip hale gelen ev fiyatları  ve banka faizlerinin tarihi düşük seviyelere inmesi konut kredisi kullanımında yeni rekor getirdi. Nisan ayında banka kredisiyle günde 2 bin 250 ev satılırken 2006 yılının efsane rakamı olan günlük 2 bin konutun üzerine çıkıldı. Bankalar her gün yaklaşık 170 milyon liralık konut kredisi kullandırırken, ev satışları  ekonominin bir diğer lokomotifi olan otomobil satışlarına yetişti.

Nisan ayında 50 bin konut banka kredisiyle finanse edilirken 55 binlik otomotiv satışıyla kafa kafaya geldi. İç tüketimin en önemli göstergesi olan konut ve oto satışlarındaki rekor seviyeler, ilk çeyrekte çift haneli büyüme bekleyen Türk ekonomisinin ikinci üç ayda da hareketli bir dönem yaşayacağını gösterdi. Yılın ilk çeyreğinde ayda ortalama 40 bin otomobil satılırken, banka kredisiyle finanse edilen konut satışları 30-35 bin düzeyindeydi.


MARTTAN SONRA HIZLANDI
Konut kredisi pazarı, 2009 yılının son çeyreğinde faiz indirimlerinin etkisiyle yüzde 8 büyüdü. 2010'un ilk çeyreğindeki büyüme ise yüzde 6'yı buldu. Ancak pazar, nisan ayından itibaren hızlanarak aylık yüzde 3.5'tan fazla büyüme gösterdi. Böylece, 2010'un ilk 4 ayında pazar toplam yüzde 10 büyümüş oldu ve 47 milyar TL'ye dayandı. Son bir yıldaki büyüme 8.7 milyar TL ile yüzde 23 oranında gerçekleşti. Bu dönemde yaşanan artış sektörün en iyi dönemlerinden birini yaşadığını gösterdi.


Bu arada konut kredilerinin kredi stoku içindeki payı yüzde 11'e ulaştı. Türkiye bankacılık sisteminin 2010 yılı Mart ayı itibariyle konut kredilerinin payı  geçen yılın aynı dönemine göre bir puan artarak yüzde 11 oldu. Merkez Bankası verilerine göre, Mayıs sonu itibariyle toplam konut kredisi hacmi 47.8 milyar lira oldu. Bankacılar bu performansın sürmesi halinde yıl sonunda kredi pazarının 55-60 milyar lirayı bulabileceğini söyledi.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz