maritbet girişmaritbet
Hangi bankalara kredi sınırlaması geldi?

Hangi bankalara kredi sınırlaması geldi?

BDDK, vatandaş borçlarının varlıklarının yarısını aşması üzerine, bankalara sınırlama getirdi

Kurum, ekonomiyi soğutma önlemlerine bir yenisini ekledi. Dün yürürlüğe giren yeni uygulamayla ihtiyaç kredilerine doğrudan, konut ve taşıt kredilerine ise dolaylı fren geldi.

Sektörün genelinde kredi verme iştahı kesilecek, kredi faizleri yüzde 0.1 oranında artacak.

BDDK freni öncelikle sektörde 9 bankayı etkileyecek. Hürriyet.com.tr sektör verilerini inceleyerek frene basmak zorunda kalacak bankaları belirledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) zorunlu karşılık ve sermaye yeterlilik oranlarına ilişkin düzenlemesi dün itibariyle yürürlüğe girdi. Kurum, hane halkının borcunun varlıklarına oranının hızla arttığına dikkat çekti. Aralık 2009'da hane halkının borçluluk seviyesinin  yüzde 30 civarında olmasına karşın, Mart 2011 itibarıyla yüzde 35'e ulaştığı vurgulandı.

76 MİLYARLIK KREDİ KORKUTTU

10 Haziran itibariyle bireysel krediler 200 milyar liraya çıkarken bunun 153 milyarını tüketici kredileri oluşturdu. Tüketici kredilerinin yüzde 46'sı konut, yüzde 4'ü taşıt kredilerinden; yüzde 50'si ise ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerinden oluştu. Bu yılın 6 ayında konut ve taşıt kredileri yüzde 14 civarında artarken, ihtiyaç ve diğer tüketici kredilerindeki artış oranı yüzde 22.4'e ulaştı. Nisan ayı itibariyle 1 yıllık dönemdeki artışı ise yüzde 47 oldu.

VATANDAŞ DA BANKA DA TEMKİNLİ OLSUN

İşte BDDK, hem kredi kullanacak vatandaşın hem de kredi veren bankaların temkinli olmasını istedi. Kurum, öncelikle ihtiyaç kredilerinde karşılık oranlarını yüzde 1'den yüzde 4'e yükseltti. Takipteki krediler içinse bu oranı yüzde 8 olarak belirledi. 

BDDK düzenlemesinde ilk bakışta konut ve taşıt kredileri hariç tutulmuş gibi görünse de dikkatli incelendiğinde dolaylı da olsa konut ve taşıt kredilerinin de dahil olduğu anlaşıldı.

BDDK, krediler için ayrılan zorunlu karşılık oranını tüketici kredileri, toplam kredilerinin yüzde 20'sini aşan bankalar için de yüzde 4'e çıkardı. Böylece sektörün en büyük bankalarından Ziraat Bankası, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank'ın tüketici kredileri toplam kredilerinin yüzde 20'sini aştığı için bundan sonra vereceği konut, taşıt veya ihtiyaç kredilerinde zorunlu karşılık oranı olarak yüzde 4 ayıracak. İzlemeye aldığı krediler içinse karşılık oranını yüzde 8'e çıkaracak.

Bir büyük bankanın yöneticisi, yüzde 20 şartının kendilerini de etkilediğini belirtirken, “BDDK'nin bu kararı sadece bizleri değil sektörün genelinde kredi verme iştahını kesecek” yorumunu yaptı. İhtiyaç kredisinde ise aylık yüzde 1.1 olan faiz oranını yüzde 1.2'ye taşıyabileceğini söyledi.

İŞTE O BANKALAR

1-     BDDK verilerine göre Ziraat Bankası'nın 31 Mart itibariyle kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 58.4 milyar lira. Toplam krediler içinde taşıt, konut ve diğer kredilerden oluşan tüketici kredileri toplamı ise 24.4 milyar lira. Yani toplam kredilerin yüzde 42'sine tekabül ediyor. Oysa BDDK'nin yeni uygulamasıyla yüzde 20'yi aşan bankaların zorunlu karşılık tutarı yüzde 1'den yüzde 4'e çıkıyor.

2-      Akbank'ın kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 58 milyar. Tüketici kredileri yüzde 20 sınırını aşarken, 14.2 milyar liraya ulaşmış bulunuyor.

3-     Garanti Bankası'nın kullandırdığı toplam kredi tutarı 69 milyar lira. Bunun 15 milyarını tüketici kredileri oluşturuyor. Dolayısıyla yüzde 20 sınırını aşıyor.

4-     İş Bankası'nın kullandırdığı kredi tutarı 70 milyar. Bunun 15.1 milyarını tüketici kredileri oluşturuyor.

5-     Vakıfbank'ın kullandırdığı kredi tutarı 49 milyar lira. Bunun 15 milyar lirasını tüketici kredileri oluşturuyor.

6-     Finansbank'ın kullandırdığı toplam kredi tutarı 28.3 milyar olurken; yaklaşık 10 milyarını tüketici kredileri oluşturdu.

7-     Denizbank'ın kullandırdığı yaklaşık 20 milyar liralık kredinin 5.5 milyar lirasını tüketici kredileri oluşturdu.

8-     ING Bankın kullandırdığı toplam nakdi kredi tutarı 13.6 milyarı bulurken; bunun 4.3 milyarını tüketici kredileri oluşturdu. Böylece ING yüzde 20 kısıtını, 1.6 milyar aşmış oldu.

9-     Sınırı aşan bir diğer banka ise HSBC oldu. 11.5 milyar liralık kredi kullandırırken, bunun 2.7 milyarı tüketici kredilerinden oluştu. 

Yapı Kredi Bankası ile Halk Bankası ise yüzde 20 sınırına yakın bankalar olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: Aysel ALP / Hurriyet.com.tr

  • Etiketler:

Yorum Yaz