maritbet girişmaritbet
Banka kredilerinde faiz oranın yükselişi satışları nasıl etkiledi?

Banka kredilerinde faiz oranın yükselişi satışları nasıl etkiledi?

Birkaç ay önce taleplerin artmasından dolayı banka kredilerinin faiz oranlarında artışa gidişinin tüketiciyi nasıl etkilediğini inşaatçılar cevapladı.

 Son dönemde konut kredilerine olan talebin hızla artması üzerine alınan kararlarla banka kredilerinin faiz oranlarında artışa gidilmişti. Bu durumun tüketiciler üzerindeki riski azaltması ve krediye yönelimde düşüş oluşturması bekleniyordu. Ancak, hem konut sektörünün yöneticileri hem de yapılan araştırmalar ne satışlar da ne de kredi kullanımında çok fazla değişiklik olmadığını söylüyor. Ülke ekonomisinin en önemli aktörlerinden inşaat sektörünün son dönemlerdeki hızlı yükselişi ve buna karşılık yoğun konut talebi ve artan kredi kullanımları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) engeline takıldı. BDDK'nın gözünden, ona bu kararı aldıracak süreci kısaca hatırlayacak olursak...

Mevcut konut talebinin yüksek olması ve markalı konut projelerinin kampanyaları ile düşürülen kredi faiz oranları banka kredilerine olan talebi hızla artırmıştı. Bu nedenle BDDK'da bilinçsiz kredi kullanımını engellemeye yönelik faiz oranlarında artışa gitmişti.

Ancak, Milliyet Emlak'ın markalı konut projelerinin yaratıcılarına sorduğu sorular, talepte bir düşüş olmadığını ortaya çıkardığı gibi, ING Bank'ın hazırladığı ING Mortgage Barometre'nin yaptığı araştırma da artan faizlerin konut alımlarını etkilemediğini gösterdi. Sektörün önde gelen firmaları da kredilerdeki faiz artışının satışlarda etkisinin olmadığı konusunda hem fikir.

BEKLEME MODUNDAN ÇIKILDI

Ziya Yılmaz / Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Öncelikle dünyada krizin etkileri devam ederken, Türkiye'de istikrarlı bir ortama doğru ilerlendiği düşüncesinde olan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bunun piyasaya yansımalarının olumlu olacağına işaret etti. Yılmaz, Ev almak isteyenler piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle bekleme modundan  çıkıp satın almaya yöneliyor. Piyasa, bayram sonrasında nicedir beklediğimiz ivmeyi yakalayacak gibi görünüyor ” dedi.

Ancak, konut kredilerinde ya da peşinatlarında yaşanan artışların kırılganlığa sebep olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle devam etti: “Zaten inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzünden maliyetlerde belli bir artış yaşıyoruz. Demire ve çimentoya yapılan zamları ya da arsa fiyatlarındaki yükselişleri sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz. Başka bir deyişle kendi kredilendirme sistemimizle, kendi özkaynaklarımızı devreye sokuyoruz.”

ÖDEMELERİ DÜZGÜN YAPAN KREDİ KULLANIR

Diğer yandan, kredi peşinatlarındaki artışın alıcıda tedirginlik yaratıp satın alma talebini erteletecek boyutta olmadığının altını çizen Yılmaz, uygulamanın bankalar için olduğu kadar kredi kullanan taraf için geçerli olduğunu bildirdi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Kredi miktarından çok kime hangi şartlarda kredi verildiği önemlidir. Konut kredisi kullanan kişi bir miktar peşinat verirse geri ödeme konusundaki kararlılığını ve iyi niyetini de ifade etmiş olur. Kredi faizlerindeki 3-5 puanlık artışlar da konut üreticileri tarafından çoğu kez sübvanse ediliyor ancak tüm bunlar yıllarca uzun vadeli kredi olanaklarından yoksun kalan sektörü ve alıcıyı yoruyor. Yine de piyasadaki alımların sınırlı düzeyde gerçekleşmesine neden olduğunu sanmıyorum. Sabit geliri olan ve ödemelerini düzgün yapacağına kanaat getiren herkes, bankaya da aynı kanaati verebilirse kredi kullanabilir. Böylece yıllarca kira ödemektense kendi evi için borçlanır” diye konuştu.

GERİ ÖDENEBİLİRLİĞE İNANMALI

Diğer yandan sorunlu işleyen sürece de dikkat çeken Ziya Yılmaz, ağır işleyen bürokrasi, kentsel sorunlar, yüksek arsa maliyetleri, vergi yükleri derken onlarca sorunla uğraştıklarının altını çizdi. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Üretim aşamasındaki tıkanmalar satış aşamasına da sirayet etmesin isteriz. İnsanların kolayca ev sahibi olmalarının yolunu açan kredi kullanımı konut satışları açısından önemli bir argümandır. Kira, Türk insanının en önemli gider kalemlerinden birini oluşturuyor. Konut kredilerinin ev sahibi olmayı kolaylaştırıp satışları yüzde 100 artırdığı bir gerçek. Burada en önemli husus, kredi oranlarının düşük seviyede tutulmasıdır. Vatandaşın bir ev satın almak üzere borçlanmayı göze alabilmesi için, kullandığı kredinin geri ödenebilir olacağına inanması lazım. ”

TÜKETİCİ İÇİN OLUMSUZ

Erhan Değerli / Bizim Evler Satış Müdürü

Bizim Evler Satış Müdürü Mehmet Erhan Değerli , bankaların faiz oranlarındaki yükselmelerin konut satışları açısından bir fark oluşturmadığını belirterek, “Fakat tüketici açısından elbette ki olumsuz bir etkisi oldu. Birkaç ay öncesinde 100 bin TL için 120 ay kredi kullanan kişi aylık 1.300 TL civarında bir ödeme yaparken, bugün aynı miktarda kredi kullanan kişi aylık 1.400 TL civarında bir ödeme yapmak durumunda kaldı” dedi. Değerli, satışlarda her ne kadar düşüş olmasa da faizlerdeki bu artışların tüketiciyi etkilediği kadar konut üreticisini de etkilediğini vurgulayarak, “Faiz oranlarının düşürülmesi beklenirken aksine artışların yapılması sektörü yavaşlattı” diye konuştu.

SATIŞLAR FAZLA ETKİLENMEDİ

Nedim Özbek / Star Towers Yönetim Kurulu Başkanı

Faizler konut satışlarını fazla etkilemedi

Star Towers Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek de tüketici açışından riski azaltmaya yönelik başlatılan banka kredilerinin faizlerindeki düzenlemelerin konut satışlarını fazla etkilemediğini vurgulayarak, “Fakat bu durum konut alıcısını zor durumda bıraktı. Bunun yanı sıra inşaatın ham maddelerinden demirin son dönemdeki yükselen fiyatları ve buna ek olarak gelen banka faiz oranlarındaki artış da fiyat politikalarını doğrudan etkiledi” dedi. Genel olarak inşaat firmalarının bu durumu olabildiğince minimalize edip tüketiciye yansıtmamaya çalıştığını belirten Özbek, şöyle devam etti:

“Kaldı ki bu tipte bir uygulamanın hedeflenen amaca ulaşmaması ekonominin en önemli lokomotifi inşaat sektörünü ve çalıştığı onlarca sektörün önünü kesiyor. Şuan ki durum olumlu ilerlese de, bu sonraki dönemlerde de aynı olacağının göstergesi değildir. Bu durumda faiz oranları ve bilhassa demir fiyatlarında acilen düzenlemelere gidilmelidir.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz