maritbet girişmaritbet
4,5 milyon kişi krediyle konut alma fırsatı!

4,5 milyon kişi krediyle konut alma fırsatı!

Faizler düştükçe kredi pazarı genişliyor. Akbank’ın hesaplamasına göre faizler yüzde 1.08 iken 1.8 milyon kişi kredi kullanabiliyorken, yüzde 1’e indiğinde bu rakam 4,5 milyona çıkıyor

 

Tarihi düşük seviyelere inen kredi faizleri, global kriz etkisiyle düşen konut fiyatlarıyla birleşince yatırım fırsatı doğurdu. 2006 yılında yüzde 1.08'lere kadar inen ama ardından çıkışa geçerek 2008 yılında yüzde 1.80'e yükselen kredi faizleri, halen 10 yıl vadede yüzde 1'in biraz altında bulunuyor.

Emlak fiyatları ise 2008 yılı seviyesinin ortalama yüzde 10-12 altında seyrediyor. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge bu fırsatı değerlendiren yatırımcıların kredi talebinin artmasına neden olduğunu, daha önce kredi kullanamayan müşterilerin de düşen faizler sayesinde kredi kullanabildiğini açıkladı. Aylık taksitlerin düşmesinin bu taksidin ödenmesi için daha düşük bir gelirin yetmesi anlamına geldiğini ifade eden Tözge şunları söyledi:


BÜYÜME 5 YILDA HIZLANACAK
“Örneğin faiz oranı yüzde 1.08 seviyesindeyken konut kredisi kullanabilmek için minimum 3 bin lira gelir gerekmekteyken, faiz oranı yüzde 1 seviyelerine indiğinde kredi kullanımı için gereken minimum gelir seviyesi bin 800 TL'ye iniyor.

Geçtiğimiz yıl hane halkının sadece 1.8 milyonu konut kredisi kullanabilirken bu yıl bu sayının 4.5 milyona ulaştığını görüyoruz. Yani 2.7 milyon kişi daha konut kredisi kullanabilir duruma geldi. Faiz oranlarındaki düşüşün hane halkının kredi kullanma kapasitesini artırması ile önümüzdeki 5 yılda kredi pazarının büyümesini hızlandırması öngörülüyor”


FAİZLER BİR MİKTAR YÜKSELECEK
Bu yılın son çeyreğinde faizlerde bir miktar yükseliş beklediklerinin altını çizen Tözge, “Ancak öngörülen faiz revizyonu kredi faizlerini global kriz öncesindeki seviyelere geri döndürecek büyüklükte olmayacaktır” dedi. Tözge konut kredilerinde faiz indiriminin öncülüğünü yapan Akbank'ın piyasa koşulları çerçevesinde uygun koşullarla kredi vermeye devam edeceğini de açıkladı. Banka 2009 yılını yüzde 11 Pazar payı ile özel bankalar arasında ikinci sırada kapattı.


EKSPERTİZ  İNDİRİMLİ, DOSYA ÜCRETİ SABİT
Akbank kredi maliyetlerinde müşteriyi rahatlatan çözümlere yöneldi. Dosya masrafını  bin lirada sabitleyen banka, devam eden Yaza Merhaba Kampanyası  çerçevesinde ekspertiz ücretini de yüzde 30 indirimli olarak 350 lira uyguluyor. Herşey Dahil Mortgage ürününde ise masraflar peşin ödemek yerine kredi taksitlerine eklenebiliyor.

Banka yeni kampanyasında da 50 bin TL ve üzerinde konut kredisi kullanan müşterileri arasında yapılacak çekilişle her hafta 5 kişiye 25 bin TL değerinde chip-para hediye ediyor. Galip Tözge, haziran ayında kredi kullanan herkesin kazanma şansının çok yüksek olduğunu dile getirirken, “Akbank olarak evin kredisini bizden alanlara çekilişle evin dekorasyonunu yapma şansı da sunuyoruz” dedi.
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz