maritbet girişmaritbet
‘30 yıl vadeli kiraya son’

‘30 yıl vadeli kiraya son’

30 yıl vadeli konut kredisine 1 ayda 10 bin kişi başvurdu

Şekerbank iştiraki olan Şeker Finans'ın Türkiye'de ilk kez başlattığı ve en uzun vadeli konut kredisi olan ‘30 yıl vadeli kiraya son' kredisine 1 ayda 10 bin kişi başvurdu, şu ana kadar 1.000 kişinin kredisi onaylandı. Konya'dan Hatay'a pek çok Anadolu ilinden gençlerin ve ilk evini alacak çiftlerin yoğun talep gösterdiği kredide aylık faiz oranı 10 yıllık kredideki gibi yüzde 0.99 ve kira artışıyla kıyaslandığında taksitler sabit. Finansmanı ABD'li Overseas Private Investment Corporation (OPIC) ile karşılayan şirket, yılsonuna kadar 200 milyon dolarlık krediyi bu yolla vermeyi planlıyor.

Şekerbank iştiraki olan Şeker Finans Mortgage şirketinin Türkiye'de ilk kez başlattığı ve sektördeki en uzun vadeli konut kredisi olan ‘30 yıl vadeli, kiraya son' kredisine, uygulamaya geçtiği 1 ay içinde 10 bin kişi başvurdu. Şirketin CEO'su Bahadır Teker, şu ana kadar 1.000 kişinin kredisinin onaylandığını, Anadolu'dan yoğun talep geldiğini kaydetti.

Krediyi 1 ay önce bireysel olarak müşterilere internet, çağrı merkezi ve Şekerbank şubeleri yoluyla vermeye başladıklarını söyleyen Teker, “Bu sürede 10 bin kişi başvurdu. Talebin yüzde 80'i orta gelirli olan 25-30 yaşında, kariyerinin başında gençlerden ya da ilk evini alacak çiftlerden geldi. En yoğun talep ise Konya, Kayseri, Samsun ve Hatay gibi Anadolu şehirlerinden. Yılsonuna kadar 200 milyon dolarlık krediyi bu yolla verip 6-7 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Türk tüketicilerinin uzun vadeli borçlanmayı faiz yükü ve geri ödemenin uzun sürmesi nedeniyle pratikte kendilerine yakın bulmadığını ifade eden Teker, kendi sundukları modelin tüketiciyi uzun vadede kârlı çıkardığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Uyguladığımız 30 yıl vadeli kredinin en cazip taraflarından biri, taksitlerin ‘sabit' tutulması. Tüketiciler 30 yıl boyunca ödedikleri aylık sabit taksit tutarını, bu sürede zamlanacak kiralarıyla kıyasladıklarında, taksitlerinin ilerleyen yıllarda kiralarının yarısı hatta dörtte üçü kadar küçük tutarlarla eşdeğer hale geleceğini görecekler. Bugün 30 yıl vadeli bir kredi veriliyor olsa, aylık faizinin de normal olarak artarak yüzde 1.20-1.30 olması lazım. Ancak bizde bu oran 10 yıldaki faiz oranı kadar, yüzde 0.99 olarak uygulanıyor. Şu anda piyasada 10 yılda ortalama faiz bile aylık yüzde 1.08 seviyelerinde. Bu da kredinin avantaj yaratan diğer yönünü oluşturuyor.”

ABD'li OPIC'le 3 yılda anlaştı

Kurduğu İstanbul Mortgage şirketi bu yılın başında Şekerbank'ın iştiraki olan ve Şeker Finans Mortgage adını alan şirketin genel müdürlüğünü de yürüten Bahadır Teker'in 30 yıl vadeli konut kredisini Türkiye'ye getirme süreci ise 3 yılı almış. Şekerbank'la ortaklığı başlatmadan önce gerçek anlamda uzun vadeli mortgage kredilerinin Türkiye'de uygulanabilmesi için harekete geçen Teker, dünyadaki 150'ye yakın finansal kuruluşla görüştükten sonra ABD'li kreditör Overseas Private Investment Corporation (OPIC) ile anlaşmış. Bu anlaşmanın sektör açısından önemi, ilk kez 30 yıl kadar uzun vadeli bir finansmanın yurtdışı kaynak bulunarak Türkiye'ye getirilmesi ve böylece gerçek anlamıyla ‘kira öder gibi' mortgage kredilerinin Türkiye'de uygulanabilecek olması.

OPIC ile anlaşma sürecinin 3 yıl aldığını belirten Teker, “ABD'li kamu destekli kreditör OPIC, gelişmekte olan ülkelere ilişkin uzun vadeli kredi verme misyonu olan, sektörü sosyal yönden geliştirmeyi amaçlayan bir kuruluş. Hedeflerimiz örtüştü ve ilk etap için 200 milyon dolarlık bir kredi sağladık. Ancak onları ikna etmemiz kolay olmadı. Onlara Türkiye'deki medeni kanundan ipotek, tapu ve müteahhitlik sistemlerine ve piyasanın gelişimine kadar pek çok detayı anlattık. Ardından onları Türkiye'ye getirerek projeleri gezdirdik. Anlaşmamızda Türkiye'deki orta gelirlilerin konut satın almaya duyduğu gereksinim, buradaki inşaat kalitesi ve sektörün geldiği nokta etkili oldu” diye konuştu.

Hedef 20 proje ile gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmak

İnşaat firmalarından yoğun bir talep aldıklarını ve 20 projeyle görüştüklerini anlatan Bahadır Teker, projelerde olmak istediklerini belirterek “50 bin TL krediyi 30 ay vadelendirdiğimizde aylık taksit 510 liraya geliyor. Amacımız 50-150 bin TL tutarında krediye başvuracak gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak” dedi. Teker, şöyle devam etti: “Türkiye'ye uzun vadeli kaynak getirecek bir otoyol inşa ettik. Bunun arkası gelecek. OPIC ile aldığımız kredi bittiğinde, yeniden anlaşmak için görüşmeler yapacağız. Uzun vadeli bir yabancı kreditör bulmak zor ancak biz bir başlangıç yaptık. Türkiye'de halkın ancak yüzde 10-15'i kredi kullanıyor. Düşük faizli ve uzun vadeler ise bu oranı artıracak. 5-10 yıl içinde kullanılan kredilerin yüzde 70-80'i 20 yıl ve üzeri kredilerden oluşacak.”

30 yıl vadenin ilk?uygulandığı proje Hane Plus

Şeker Finans, 1 hafta önce konut projeleri arasında ilk kez Ukra İnşaat ile anlaştı. Esenyurt'ta inşa edilen Hane Plus projesinde özel kredi paketi ile 50 bin TL tutarında kredi kullanımında aylık 487 TL ödeme yapılarak ev sahibi olmak mümkün oluyor. 800 konuttan ve 8 ticari üniteden oluşan projede 60-160 m2 dairelerin fiyatları ise 90 bin ile 280 bin TL arasında değişiyor. Kampanyada 5 bin TL peşinat ile ev sahibi olunabiliyor ve kredi kullanımı ise teslimden itibaren başlıyor. Böylece teslime kadar başka bir ödeme yapılması gerekmiyor.

Kaynak: Vatan

  • Etiketler:

Yorum Yaz